ΤΟΠΙΚΑ

Συμψηφισμό χρεών στον ΕΛΓΑ με τις αποζημιώσεις ζητούν οι αγρότες

συμψηφισμό-χρεών-στον-ελγα-με-τις-αποζ-285321

Σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων Κεντρικού και Ανατολικού Πηλίου

Να συμψηφιστούν οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ με τα χρέη των αγροτών προς τον οργανισμό, που σε πολλές περιπτώσεις είναι υπέρογκα και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να τα καλύψουν, ζητούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγριάς, Δράκειας, Λεχωνίων, Ζαγοράς, Μακρυράχης και Πουρίου.

Οι εκπρόσωπο των παραπάνω συλλόγων σε συγκέντρωση που έγινε στη Δράκεια αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να διεκδικήσουν λύση στα προβλήματά τους.

Μεταξύ των ζητημάτων που απασχόλησαν τη σύσκεψη είναι το ασφαλιστικό και οι αρνητικές αλλαγές που επίκεινται, η δυσβάστακτη φορολόγηση, το κόστος καλλιέργειας (μείωση του ρεύματος κατά 50%, φθηνότερα εφόδια κ.ά.) και των καυσίμων (αφορολόγητο πετρέλαιο), οι δασικοί χάρτες, οι τιμές των προϊόντων και ιδιαίτερα αυτή του ελαιολάδου, που, σύμφωνα με τους αγρότες, παρατηρούνται φαινόμενα κερδοσκοπίας με αποτέλεσμα να συμπιέζεται η τιμή.

Οσον αφορά στον ΕΛΓΑ οι αγρότες επαναφέρουν το πάγιο αίτημά τους για αποζημίωση στο 100% των ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από οποιαδήποτε αιτία, καθώς όπως είναι γνωστό παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα η αποζημίωση των παραγωγών για τη ζημιά που έχουν υποστεί από τον δάκο.

Προς αυτή την κατεύθυνση οι Αγροτικοί Σύλλογοι ζητάνε επιπλέον να ενταχθούν οι ελαιώνες σε πρόγραμμα παραδοσιακών ελαιώνων, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες που έχουν να αντιμετωπίσουν κυρίως στις κακές χρονιές που η σοδειά είναι μικρή, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται επιπλέον κάθε φορά το αγροτικό εισόδημα.

Τέλος, συζητήθηκε εκτεταμένα η αναγκαιότητα συγκρότησης Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων στη Μαγνησία και ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση αυτή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου