ΤΟΠΙΚΑ

Αντίστροφη μέτρηση για οκτώ μαθητές

αντίστροφη-μέτρηση-για-οκτώ-μαθητές-284426

Στις 10 Απριλίου θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τις περσινές καταλήψεις

Αντίστροφη μέτρηση για οκτώ μαθητές – πρώην μέλη του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου του 1ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας, οι οποίοι στις 10 Απριλίου, οδηγούνται στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τις καταλήψεις του περσινού σχολικού έτους.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Από αύριο, Τετάρτη, οι τέσσερις πρώτοι μαθητές, καλούνται να παραστούν στην Επιμελήτρια Ανηλίκων, η οποία θα συντάξει έκθεση για το προφίλ των παιδιών. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν τυχόν οικογενειακά προβλήματα, οι σχολικές τους επιδόσεις και ο χαρακτήρας τους. Οι άλλοι τέσσερις θα εξεταστούν πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.

Στις 10 Απριλίου και οι οκτώ μαθητές θα καθίσουν στο εδώλιο του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Βόλου, κατηγορούμενοι ως υπαίτιοι για τη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των δημόσιων σχολείων.

Η υπόθεση αφορά στις μαθητικές καταλήψεις του προηγούμενου σχολικού έτους και συγκεκριμένα του Οκτωβρίου του 2012. Τότε, το 1ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, είχε βρεθεί σε πολυήμερη κατάληψη από μαθητές που διεκδικούσαν την ικανοποίηση αιτημάτων τους.

Την ποινική δίωξη των μαθητών, προκάλεσαν ανώνυμες καταγγελίες γονέων στην Εισαγγελία Βόλου. Η Εισαγγελία ανέθεσε την προκαταρκτική στο Αστυνομικό Τμήμα Ν. Ιωνίας, το οποίο ξεκίνησε τη λήψη καταθέσεων πέρυσι, λίγο μετά τις γιορτές του Πάσχα και μια «ανάσα» πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις. Συντάχθηκε εναντίον των οκτώ δικογραφία, σύμφωνα με την οποία οι συγκεκριμένοι μαθητές φέρονται να εκφόβιζαν γονείς και συμμαθητές τους για να προχωρήσουν σε κατάληψη του σχολείου. Κατηγορούνται επίσης ότι έκαψαν κάδο απορριμμάτων, ότι παραμόρφωσαν το αλουμίνιο πλαίσιο ενός παραθύρου κι ότι έγραψαν συνθήματα με μαρκαδόρους σε θρανία νέας παραλαβής στις αίθουσες διδασκαλίας.

Μάρτυρες κατηγορίας ορίστηκαν η Διευθύντρια του Σχολείου, κ. Βάσσα Παρασκευά, ένας γονιός και τρεις μαθητές επίσης μέλη του 15μελούς που ψήφισαν κατά της κατάληψης.

Οι διωκόμενοι μαθητές και οι γονείς τους εμφανίζονται αναστατωμένοι για τη δικαστική περιπέτεια την οποία καλούνται να περάσουν. Μάλιστα πέντε από τους οκτώ διωκόμενους (τρεις τελειόφοιτοι και δύο που αποφοίτησαν πέρυσι) ετοιμάζονται να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις και όπως λένε οι γονείς τους η ψυχολογική τους φόρτιση είναι διπλή.

Σημειώνεται ότι και στο παρελθόν μαθητές κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένοι για καταλήψεις. Πριν από δύο χρόνια ήταν οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Βόλου, οι οποίοι αθωώθηκαν, με την εκπαιδευτική κοινότητα να ελπίζει ότι και σε αυτή την περίπτωση οι μαθητές θα απαλλαχθούν από τις κατηγορίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου