ΤΟΠΙΚΑ

Άρχισε η λειτουργία του ελαιοτριβείου στα Άνω Λεχώνια

άρχισε-η-λειτουργία-του-ελαιοτριβείο-283923

Άρχισε από χθες Σάββατο τη λειτουργία του το ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Βορείων Σποράδων στα Ανω Λεχώνια και θα λειτουργεί καθημερινά.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Συνεταιρισμός, ο εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι τελευταίας τεχνολογίας, λειτουργεί με οικολογικό σύστημα και παράγει άθερμο ελαιόλαδο.

Σύμφωνα με τους όρους λειτουργίας του ελαιοτριβείου οι παραγωγοί καλούνται να επικοινωνούν με τους υπεύθυνους του ελαιοτριβείου Απ. Μπασαγιάννη 6987524110 και Μαριέττα Τουφεξή 6973058834 και στα τηλέφωνα 2428093572, 2428093963 (εσωτερικό 1019) για να κλείσουν ραντεβού. Το ελαιοτριβείο σε περιόδους αιχμής θα λειτουργεί όλο το 24ωρο. Κάθε μέρα θα γίνεται ανάρτηση της κατάστασης των ελαιοπαραγωγών με σειρά προτεραιότητας. Η σειρά των ραντεβού θα τηρείται αυστηρά για την καλύτερη εξυπηρέτηση, για διαφάνεια και για να περιοριστούν στο ελάχιστο τα παράπονα και οι παρεξηγήσεις.

Οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να έχουν τις απαραίτητες ποσότητες που δηλώνουν για ελαιοποίηση ώστε να απολαμβάνουν εκθλιπτικά δικαιώματα. Οι ποσότητες ελαιών πρέπει να είναι πολλαπλάσιες των 1000kgr, όση είναι δηλαδή και η χωρητικότητα των μαλακτήρων.

Οι ελαιοπαραγωγοί που εναποθέτουν τις ελιές τους στον προαύλιο χώρο του ελαιοτριβείου πρέπει να γνωρίζουν ότι τις εναποθέτουν με δική τους ευθύνη. Ο Συνεταιρισμός δεν φέρει καμία ευθύνη για ό,τι πρόβλημα τυχόν παρουσιαστεί.

Για το εκθλιπτικό δικαίωμα, ο συνεταιρισμός ενημερώνει ότι είναι 10% για τους ενεργούς ελαιοπαραγωγούς με την προϋπόθεση να έχουν ελάχιστη ή πολλαπλάσια ποσότητα ελαιών για ελαιοποίηση τα 1000kgr όση είναι δηλαδή και η χωρητικότητα του κάθε μαλακτήρα, εκθλιπτικό δικαίωμα 12% για τους ελαιοπαραγωγούς που δεν είναι ενεργά μέλη του Συνεταιρισμού και εκθλιπτικό δικαίωμα 14% για τους ελαιοπαραγωγούς που έχουν μικροποσότητες ελαιών. Ως ελάχιστη ποσότητα ελαιών ορίζοντα τα 400 kgr.

Σύμφωνα με τον συνεταιρισμό για τους ελαιοπαραγωγούς που ενδιαφέρονται να ελαιοποιήσουν ελιές από το έδαφος θα οριστεί ξεχωριστή ημέρα.

Οι παραγωγού του ειδικού καθεστώτος με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκθλιψης ελαιών πρέπει να ζητάνε από τον υπεύθυνο του ελαιοτριβείου το φορολογικό παραστατικό του εκθλιπτικού δικαιώματος.

Οι παραγωγοί του κανονικού καθεστώτος με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκθλιψης ελαιών θα πρέπει να εκδίδουν στο συνεταιρισμό τα απαραίτητα φορολογικά παραστατικά του εκθλιπτικού δικαιώματος.

Σημειώνεται ότι η αγορά του εκθλιπτικού δικαιώματος είναι 3,5 ευρώ ανά kgr με τον ΦΠΑ.

Ο Συνεταιρισμός θα εξυπηρετεί τους βιοκαλλιεργητές ελαιοπαραγωγούς στο ελαιοτριβείο κάθε Τρίτη και Σάββατο για ελαιοποίηση, στην αρχή της βάρδιας, με την προϋπόθεση να έχουν κλείσει από πριν ραντεβού. Οι βιοκαλλιεργητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους φωτοτυπία του πιστοποιητικού προϊόντος από τον πιστοποιητικό φορέα που συνεργάζονται. Επειτα οι εργασίες του ελαιοτριβείο θα συνεχίζονται με συμβατικές ελιές.

Τέλος, σύμφωνα με τον Συνεταιρισμό, θα γίνεται αγορά ελαιολάδου τόσο στο ελαιοτριβείο, όσο και στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού στα Ανω Λεχώνια. Οι τιμές αγοράς του ελαιολάδου θα είναι αναρτημένες και ο τρόπος πληρωμής θα είναι μετρητοίς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου