ΤΟΠΙΚΑ

Μεϊκόπουλος: «Μακρύς ακόμα ο δρόμος για την πραγματική ισότητα των ατόμων με αναπηρίες»

μεϊκόπουλος-μακρύς-ακόμα-ο-δρόμος-γι-282956

Το δικό του μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία έστειλε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα, το μήνυμα του αναφέρει:

«Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία σήμερα, ημέρα κοινωνικής διαμαρτυρίας και διεκδίκησης της αξιοπρεπούς καθημερινότητας, της αυτονομίας και της ισότιμης συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της εργασιακής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής.

Οι συμπολίτες μας με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και οι οικογένειές τους εξακολουθούν και βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό, έναν αποκλεισμό που γιγάντωσε η οικονομική κρίση των προηγούμενων ετών και συντηρεί η νέα κρίση της πανδημίας.

Η πανδημία του COVID-19, που συνεχίζει για τρίτη χρονιά να πλήττει τη χώρα μας, ανέδειξε με τον πιο σκληρό τρόπο τον κοινωνικό αποκλεισμό που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, τις ελλείψεις στον τομέα της υγείας του «ρημαγμένου» ΕΣΥ και τις αδυναμίες του κράτους στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας. Όπως τα ηλικιωμένα άτομα, έτσι και τα άτομα με αναπηρία εκτέθηκαν σε υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης και θανάτων, ιδιαίτερα εκείνα που διαμένουν σε κλειστές δομές και ιδρύματα.

Παράλληλα αναδείχθηκαν τα προβλήματα στο χώρο της εκπαίδευσης με ελλείψεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και φάνηκε έντονα η μεγάλη υστέρηση της χώρας μας σε σχέση με το τι συμβαίνει διεθνώς στην ειδική αγωγή και την ενταξιακή εκπαίδευση.

Η ημέρα αυτή δεν πρέπει να είναι απλώς μέρα υπενθύμισης αυτών που πρέπει να γίνουν ούτε φυσικά αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης. Είναι ημέρα με ιδιαίτερη σημασία για τους συνανθρώπους μας που δίνουν με υπομονή έναν καθημερινό αγώνα ελπίζοντας ότι η ζωή τους θα γίνει καλύτερη. Αυτούς οφείλουμε, αυτούς θέλουμε να ακούσουμε.

Έχουν εκφράσει λεπτομερώς και οργανωμένα τα αιτήματα και τις προτάσεις τους για την ουσιαστική στήριξη των ατόμων με αναπηρία, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ισχυρή πολιτική βούληση και ένα συνολικό πλαίσιο συνδυαστικών πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών που θα έχει συνέχεια και συνέπεια στο χρόνο.

Κλειδί αποτελεί, τέλος, η ενημέρωση και η καλλιέργεια της ενσυναίσθησης μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα για ένα αύριο διαφορετικό όπου θα συνυπάρχουμε όλοι, με ή χωρίς αναπηρία, θα συνεργαζόμαστε, θα προοδεύουμε απαλλαγμένοι από στερεότυπα και σύνδρομα του παρελθόντος.

Σήμερα και κάθε μέρα γιορτάζουμε τους γενναίους συνανθρώπους μας και την ικανότητά τους να προσπερνούν τις δυσκολίες και να είναι με όλους τους τρόπους παρόντες στη ζωή, και ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική τους στο μακρύ δρόμο για την επίτευξη μιας πραγματικής, όχι τυπικής μόνο, ισότητας των ατόμων με αναπηρία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου