ΤΟΠΙΚΑ

Στην τελική ευθεία το ΚΕΠ Υγείας

στην-τελική-ευθεία-το-κεπ-υγείας-28286

Θα παρέχονται δωρεάν ιατρικές συμβουλές σε όλους τους δημότες

Στην τελική ευθεία πριν ξεκινήσει τη λειτουργία του βρίσκεται η νέα δομή που εγκαινιάζει ο δήμος Βόλου. Πρόκειται για το Κέντρο Πρόληψης Υγείας μέσω του οποίου θα παρέχονται δωρεάν ιατρικές συμβουλές σε όλους τους δημότες με στόχο την ενίσχυση της προληπτικής ιατρικής για την καλή υγεία του πληθυσμού.

Ηδη με απόφαση που αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ ορίστηκε ως υπεύθυνη για την υποστήριξη της λειτουργίας του ΚΕΠ Υγείας η κ. Αθανασία Παπαδημητρίου, ειδικότητας νοσηλευτών ΤΕ, υπάλληλος του τμήματος δημόσιας υγείας της διεύθυνσης κοινωνικής προστασίας. Αναπληρώτριά της θα είναι η κ. Στυλιανή Τακοπούλου, εργοθεραπεύτρια ΤΕ που επίσης είναι υπάλληλος στη διεύθυνση κοινωνικής προστασίας.

Το ΚΕΠ Υγείας θα στεγαστεί προσωρινά στο ισόγειο του κτιρίου Στρεφτάρη και θα λειτουργεί σε ωράριο δημόσιας υπηρεσίας.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κοινωνικής μέριμνας, Τάσο Μπατζιάκα, το ΚΕΠ Υγείας θα συσταθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων στο οποίο συμμετέχει ο Βόλος, με στόχο την προαγωγή της υγείας των πολιτών.

Το κέντρο θα εξοπλιστεί με ένα ειδικό λογισμικό το οποίο λειτουργεί υπό την ομπρέλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το λογισμικό αυτό αναμένεται από μέρα σε μέρα.

Επαγγελματίες υγείας, θα υποδέχονται τον κάθε πολίτη και θα δημιουργούν για λογαριασμό τους προσωπική ηλεκτρονική σελίδα υγείας στο δίκτυο. Τη σελίδα μπορούν να δημιουργούν και οι ίδιοι οι δημότες μόνοι τους στο διαδίκτυο μέσω της ιστοσελίδας του ΚΕΠ Υγείας. Σε αυτή θα καταχωρείται η ηλικία τους και το ιατρικό ιστορικό τους. Μέσω του λογισμικού θα γίνεται προσυμπτωματικός έλεγχος και μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος θα παρέχονται συμβουλές για τις εξετάσεις στις οποίες θα πρέπει να υποβληθεί κάθε δημότης σε προληπτικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα καταχωρούνται ηλεκτρονικά και πάλι θα αξιολογούνται μέσα από το σύστημα και θα δίνονται οδηγίες για τη συνέχεια.

Επίσης το κέντρο, ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα επισκέπτονται κινητές μονάδες για προληπτικές εξετάσεις του πληθυσμού, όπως μετρήσεις οστικής πυκνότητας, μαστογραφίες κ.α.

Η δομή αυτή τη στιγμή λειτουργεί σε μόλις 15 δήμους σε όλη την Ελλάδα. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Μπατζιάκα είναι η ενημέρωση των πολιτών σε θέματα πρόληψης και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού σε θέματα υγείας. Η δράση του ΚΕΠ Υγείας θα επικεντρώνεται στην πρόληψη επτά παθήσεων που ευθύνονται για το 70% των θανάτων παγκοσμίως σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ: καρκίνο του μαστού, καρκίνο του προστάτη, δερματικό καρκίνο, καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και καρδιαγγειακά νοσήματα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου