ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδράσεις μηχανικών για το ασφαλιστικό

αντιδράσεις-μηχανικών-για-το-ασφαλισ-281002

Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι μηχανικοί Μαγνησίας αν καταργηθεί η αλλαγή της ασφαλιστικής κατηγορίας και η ρύθμιση για τη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων με οφειλές. Αν και δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα εκτιμάται ότι οι μηχανικοί θα κληθούν να πληρώσουν διαφορά στις εισφορές ποσό της τάξεως των 400 ευρώ αλλά και αναδρομικά τις προσαυξήσεις από το 2011 και μετά, ενώ ο κλάδος διέρχεται μέρες πρωτοφανούς κρίσης μετά την επιβολή των capital controls.

Η κατάργηση των άρθρων 38 και 39 του Νόμου 4331/2015 συζητήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής, η οποία ομόφωνα αποφάσισε και έστειλε χθες επιστολή προς τους βουλευτές Μαγνησίας, με την οποία εκφράζει την έντονη αντίθεσή της και προειδοποιεί με δυναμικές αντιδράσεις σε περίπτωση που τα αιτήματά της δεν εισακουστούν.

Η συνεδρίαση αποφάσισε ότι η αλλαγή της ασφαλιστικής κλίμακας κατά δύο κατηγορίες και η συνταξιοδότηση μηχανικών με οφειλές λειτούργησε προς όφελος των οικονομικών του ταμείου. «Υπήρξε διευκόλυνση καθώς αύξησαν τη ρευστότητα του ταμείου. Θεωρούμε πολύ άδικο τα επίμαχα άρθρα να καταργηθούν» είπε η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, Νάνσυ Καπούλα, ενώ έκανε λόγο για εμπαιγμό και στοχοποίηση των μηχανικών έναντι των άλλων ασφαλισμένων των ταμείων, των δικηγόρων και των γιατρών και τόνισε ότι θα υπάρξουν κινητοποιήσεις αν δεν εισακουστούμε.

Τεκμηριώνοντας τη θέση της Διοικούσας η πρόεδρος του ΤΕΕ επικαλείται την επιστολή που έστειλε προς τον υπουργό Εργασίας ο πρόεδρος του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων Στυλιανός Πλιάκης, ο οποίος μεταξύ των άλλων επισημαίνει ότι θα δημιουργηθούν ανυπέρβλητα προβλήματα.
Ενδεικτικά αναφέρει: « Η διάταξη αυτή έχει τύχει εφαρμογής στο Ταμείο από της έναρξης ισχύος του Νόμου, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2015. Συνέπεια αυτής, ήδη χιλιάδες ασφαλισμένοι έχουν επιλέξει κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία και έχουν καταβάλει τις μειωμένες εισφορές. Επισημαίνεται μάλιστα όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία παρουσιάζεται αύξηση της εισπραξιμότητας που κατά πάσα πιθανότητα θα φέρει και σε απόλυτες τιμές μεγαλύτερα έσοδα σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Οποιαδήποτε σκέψη για τροποποίηση ή κατάργηση της εν λόγω διάταξης πέραν των άλλων προβλημάτων που θίγουν τη βιωσιμότητα του ταμείου θα οδηγήσει και σε ανυπέρβλητα προβλήματα τις υπηρεσίες και τους ασφαλισμένους του ταμείου καθόσον θα υπάρχει μεγάλη δυσχέρεια επαναφοράς των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση. Ασφαλισμένοι που έχουν καταταγεί ήδη σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία και έχουν καταβάλει τις αντίστοιχες εισφορές είναι αδύνατον νομικά να επανέλθουν σε προηγούμενο καθεστώς. Αντιστοίχως, ασφαλισμένοι που δεν έχουν προλάβει να υπαχθούν στο άνω καθεστώς θα στραφούν κατά του ταμείου για άνιση μεταχείριση».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου