ΤΟΠΙΚΑ

Απροστάτευτοι από την ηπατίτιδα Α’

απροστάτευτοι-από-την-ηπατίτιδα-α-280937

Σημαντικές ομάδες πληθυσμού της Μαγνησίας είναι απροστάτευτες σε μία σειρά από μεταδοτικές ασθένειες καθώς έχει πάψει, τα δύο τελευταία χρόνια, να γίνεται ο εμβολιασμός τους από το Νοσοκομείο και από το Υγειονομικό.

Με βάση αυτό και προκειμένου να μην πάρουν μεγάλες διαστάσεις, νοσήματα όπως η ηπατίτιδα τύπου Α’, ο Δήμος Βόλου επιχειρεί να βάλει φρένο τουλάχιστον σ’ αυτό τον εμβολιασμό που δεν συγκαταλέγεται στους υποχρεωτικούς και που ευάλωτες ομάδες πληθυσμού δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ή αδιαφορούν για την ατομική τους υγιεινή, αλλά και για τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τη μετάδοσή του και σε άλλες ομάδες του γενικού πληθυσμού.

Οπως σημειώνει ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Βόλου Απόστολος Παντσάς εδώ και καιρό προσπαθεί να εξασφαλίσει μία μικρή πίστωση για τον εμβολιασμό 150 Ρομά της περιοχής του Αλιβερίου. Το ποσό δεν είναι μεγάλο, σημειώνει ο Αντιδήμαρχος Βόλου, ωστόσο η καθυστέρηση που παρατηρείται οφείλεται στο γεγονός, όπως τονίζει ο κ. Παντσάς, ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας ζητά αναλυτική κατάσταση με τα ονόματα από όλους όσοι θα εμβολιαστούν. Σε διαφορετική περίπτωση το ένταλμα δεν πληρώνεται. Ο κ. Παντσάς σημειώνει επίσης ότι ανάλογα προβλήματα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση έχει ο Δήμος Βόλου για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας που έχει πάρει για τη χορήγηση δεκατιανού (πρωινού) σε 500 συνολικά μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που φοιτούν σε σχολεία του ενιαίου Δήμου Βόλου, των οποίων οι γονείς δεν έχουν τη δυνατότητα να τους παράξουν τα στοιχειώδη για την καθημερινή διατροφή τους.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Βόλου και γιατρό – παθολόγο, η ηπατίτιδα τύπου Α μεταδίδεται από την τουαλέτα, ενώ ως κύριοι παράγοντες εμφάνισής της ενοχοποιούνται οι κακές συνθήκες υγιεινής και η έλλειψη βασικών υποδομών στον οικισμό των Ρομά στην περιοχή του Αλιβερίου στη Νέα Ιωνία. Η ηπατίτιδα τύπου Α΄ επιβαρύνει κυρίως το συκώτι, αλλά και άλλα ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως συνεχίζει ο Αντιδήμαρχος Βόλου, το συγκεκριμένο εμβόλιο που έχει κόστος 30 ευρώ περίπου, γίνεται με την ευθύνη και την επιμέλεια των γονέων για τα παιδιά τους, κάτι που δεν συμβαίνει όπως σημειώνει ο κ. Παντσάς στους Ρομά του Αλιβερίου, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ασφαλιστικά βιβλιάρια απορίας για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στο Νοσοκομείο, το οποίο όμως δεν δικαιολογεί τους λοιπούς προαιρετικούς εμβολιασμούς, όπως είναι αυτός, για την ηπατίτιδα Α΄.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου