ΤΟΠΙΚΑ

Μονόδρομος οι κινητοποιήσεις για αγρότες

μονόδρομος-οι-κινητοποιήσεις-για-αγρ-279655

Είτε με μαζική κάθοδο στην Αθήνα, είτε με μπλόκα στο οδικό δίκτυο των διοικητικών ορίων της Μαγνησίας θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους οι αγρότες της περιοχής που ζεσταίνουν τα τρακτέρ και είναι έτοιμοι να κατεβούν στους δρόμους, αντιδρώντας στα φορολογικά μέτρα του τρίτου μνημονίου.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Το ποτήρι ξεχείλισε για τους αγρότες καθώς όπως υποστηρίζουν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει καμία διάθεση να βρει επί της ουσίας λύσεις.

Αντιπροσωπεία αγροτών πανελλαδικού συντονιστικού χθες συναντήθηκε με τον κ. Αποστόλου στην Αθήνα ωστόσο οι αγρότες μετά τη συνάντηση μίλησαν ξεκάθαρα για κινητοποιήσεις καθώς δεν υπάρχει καμία δέσμευση για ανάκληση των μέτρων παρά μόνο ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφορετική φορολόγηση στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, χωρίς όμως να υπάρχει καμία σαφή εικόνα και σε αυτό το θέμα.

Στο κλίμα αυτό συνεδριάζει την ερχόμενη Κυριακή στη Λάρισα στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας η πανελλαδική γραμματεία της ΠΑΣΥ η οποία επίσης αναμένεται να θέσει αγωνιστικό χρονοδιάγραμμα.

Εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων της Μαγνησίας ήδη συγκαλούν έκτακτες συνελεύσεις προκειμένου να ενεργοποιήσουν τα μέλη τους εν όψει των κινητοποιήσεων.

Το χρονοδιάγραμμα θα αποφασιστεί την ερχόμενη Κυριακή ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ οι πιθανές ημερομηνίες προκειμένου να στηθούν τα μπλόκα προσδιορίζονται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Εξάλλου την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου συγκεντρώνονται στο πρώην δημαρχείο Πλατυκάμπου στις 6 το απόγευμα, αγρότες από 17 Συνεταιρισμούς και 3 Ομοσπονδίες.

Μέτρα λαιμητόμος

«Οι αγρότες είναι αγανακτισμένοι. Θα βγούνε στους δρόμους γιατί οι κινητοποιήσεις αντιλαμβάνονται όλοι ότι είναι μονόδρομος. Είναι ο μόνος τρόπος για να διεκδικήσουμε μέτρα που θα ανακουφίζουν την ύπαιθρο» τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο αγροτοσυνδικαλιστής Νίκος Αγγελής.

Ο κ. Αγγελής περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί μεταξύ των αγροτών και εκτιμά ότι εάν τα νέα μέτρα εφαρμοστούν τότε θα μιλάμε για αφανισμό του αγροτικού κόσμου.

«Εάν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα μιλάμε πλέον για φοροληστεία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Στόχος τους είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγροτικής εκμετάλλευσης σε λίγα χέρια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελής εκφράζοντας την εκτίμηση από τις επισκέψεις που ήδη ξεκίνησε σε χωριά του κάμπου ότι οι αγρότες θα βγούνε συντεταγμένα στους δρόμους.

Στο ίδιο ύφος και ο Βάγιος Κομνηνός, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς που μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ έκανε λόγο για «αγροτικό αρμαγεδδώνα» και υπογράμμισε ότι οι αγρότες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το συμφέρον τους είναι να διεκδικήσουν να ακυρωθούν αυτά τα μέτρα στην πράξη.

«Για την αγροτιά τα ισοδύναμα είναι ενταγμένα στη λογική για την «ανταγωνιστικότητα της γεωργίας» από την οποία θα ωφεληθούν οι λίγοι μεγάλοι σε βάρος των περισσότερων μικρομεσαίων αγροτών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κομνηνός. Ο Αγροτικός Σύλλογος Ζαγοράς θα συνεδριάσει το επόμενο διάστημα καθώς στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκομιδή των μήλων με στόχο βέβαια όταν καθοριστεί χρονικά το πλαίσιο των κινητοποιήσεων και οι αγρότες του Πηλίου να δώσουν το δυναμικό παρόν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου