ΤΟΠΙΚΑ

Τσουνάμι απολύσεων

τσουνάμι-απολύσεων-279643

Αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων κατά 2.163 θέσεις εργασίας, κατέγραψε το σύστημα «Εργάνη», το μήνα Σεπτέμβριο για τη Μαγνησία. Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα που διαπιστώνεται ότι οι απολύσεις είναι περισσότερες από τις προσλήψεις και συμπίπτει απόλυτα με την επιβολή των capital controls.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Το σύστημα «Εργάνη» όπου δηλώνονται στο υπουργείο Εργασίας κάθε μήνα οι προσλήψεις, οι απολύσεις, οι οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι καταγγελίες συμβάσεων ορισμένου χρόνου, κατέγραψε για το μήνα Σεπτέμβριο, το αρνητικό πρόσημο προσλήψεων – απολύσεων στη Μαγνησία, όπως όμως και για τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που επιβεβαιώνει ουσιαστικά, ότι μετά την επιβολή των capital controls, οι απολύσεις είναι διαρκώς περισσότερες από τις προσλήψεις, εάν μάλιστα προσμετρηθούν και οι δεκάδες οικειοθελείς αποχωρήσεις που γίνονται σε συνεννόηση εργοδότη – εργαζόμενου, αυξάνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τους δείκτες κάμψης της απασχόλησης.

Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι η ξαφνική αύξηση των απολύσεων πραγματοποιήθηκε κατά τους θερινούς μήνες, περίοδος που λόγω τουρισμού, θα έπρεπε να είναι εντελώς αντίθετη η πορεία της αγοράς εργασίας, αφού λόγω εποχικής απασχόλησης, θα μπορούσαν οι προσλήψεις να είναι πολύ περισσότερες από τις απολύσεις.

Απολύσεις σε ημερήσια διάταξη

Από τα συνολικά στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», διαπιστώθηκε ότι κατά το μήνα Σεπτέμβριο πραγματοποιήθηκαν 2.748 προσλήψεις στη χερσαία Μαγνησία και 101 προσλήψεις στις Σποράδες, την ώρα που σημειώθηκαν 2850 απολύσεις, δηλαδή καταγγελίες συμβάσεων αορίστου και ορισμένου χρόνου, διότι εάν προστεθούν και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις που σημαίνουν απώλεια θέσεων εργασίας ο αριθμός ανεβαίνει στους 5.012 εργαζόμενους που βρέθηκαν εκτός απασχόλησης. Ειδικότερα για τις απολύσεις τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους:

Το Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 545 καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου στη χερσαία Μαγνησία και 885 στις Σποράδες, 814 καταγγελίες συμβάσεων ορισμένου χρόνου στη χερσαία Μαγνησία και 606 στις Σποράδες ενώ επίσης το ίδιο διάστημα, δηλαδή από 1 Σεπτεμβρίου μέχρι 30 του μήνα, δηλώθηκαν 1663 οικειοθελείς αποχωρήσεις στη χερσαία Μαγνησία και 499 στις Σποράδες.

Σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2014, που το αρνητικό ισοζύγιο ήταν στις 2.960 θέσεις εργασίας (συμβάσεις και αποχωρήσεις), καταγράφεται δηλαδή αύξηση των απολύσεων κατά 2.052 θέσεις εργασίας.
Εξάλλου τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» δείχνουν ότι στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2015, το ισοζύγιο είναι θετικό κατά μόνο 2.364 θέσεις απασχόλησης, καθώς πραγματοποιήθηκαν συνολικά 22.561 προσλήψεις, ενώ καταγράφηκαν και 20.197 συνολικά απολύσεις (καταγγελίες συμβάσεων που δεν ανανεώθηκαν και οικειοθελείς αποχωρήσεις).

Ειδικότερα καταγγέλθηκαν 4.663 συμβάσεις αορίστου χρόνου σε όλο το Νομό, 5.684 συμβάσεις ορισμένου χρόνου ενώ επίσης αποχώρησαν οικειοθελώς 9.850 εργαζόμενοι.
Οι πέντε τομείς δραστηριότητας με το πιο θετικό ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων εντοπίστηκαν στην εκπαίδευση λόγω της έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Αντίθετα, το πιο αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων εντοπίστηκε στις υπηρεσίες εστίασης, στα καταλύματα , στη βιομηχανία τροφίμων, στο λιανικό εμπόριο και στον τομέα παροχής υπηρεσιών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου