ΤΟΠΙΚΑ

Δύσκολος χειμώνας για ξενοδόχους

δύσκολος-χειμώνας-για-ξενοδόχους-279631

Σε δυσμενή οικονομική θέση έχουν περιέλθει αρκετοί ξενοδόχοι της Μαγνησίας, οι οποίοι μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι, καλούνται να αντιμετωπίσουν σειρά υποχρεώσεων και τη φοροκαταιγίδα που βρίσκεται καθ’ οδόν. Δεκάδες επαγγελματίες βρίσκονται αντιμέτωποι με δεκάδες δυσκολίες, οι οποίες απορρέουν από το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργεί και εντείνεται λόγω της κρίσης. Τέσσερις επαγγελματίες του τουρισμού καταθέτουν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους, εκφράζοντας παράλληλα την κοινή θέση ότι η πολιτική που ακολουθείται, είναι καταστροφική για όλους τους επιχειρηματίες, ανεξάρτητα από το πεδίο στο οποίο δραστηριοποιούνται.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα προβλήματα είναι κοινά για όλους, ενώ όπως αναφέρει ο Κώστας Λεβέντης, αντιπρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας και του ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, το αίτημα της ισότιμης αντιμετώπισης σε σχέση άλλους επαγγελματικούς χώρους και της θέσπισης ειδικών ελαφρύνσεων, δυστυχώς, παραμένει. «Εχουμε υποβάλει αίτημα να υπαχθούμε σε αυτό το ειδικό μέτρο, έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο στο οποίο υπαγόμαστε, έχει κατατεθεί μελέτη, έχει γίνει αντιπαράθεση με άλλες ομάδες που έχουν διαφορετική μεταχείριση, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί λύση» επεσήμανε ο ίδιος, σκιαγραφώντας τα συνεχόμενα αιτήματα που παραμένουν στην ατζέντα της διεκδίκησης.

Τα οικονομικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και συσσωρεύονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την κάλυψη των υποχρεώσεων προς τρίτους. Παράλληλα η φετινή σεζόν έκλεισε με απώλειες, ταμειακά, γεγονός που συνεπάγεται δυσκολία κάλυψης των υποχρεώσεων, της υψηλής φορολογίας και όλων εν γένει των υποχρεώσεων προς τρίτους αλλά και προς την πολιτεία. «Η δυσκολία είναι κοινή για όλους και το πρόβλημα επίσης» όπως ανέφερε ο κ. Λεβέντης, ο οποίος σημείωσε, παράλληλα, ότι σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η δραματική μείωση των Ελλήνων τουριστών.

Ανάλογες θέσεις διατύπωσε από την πλευρά της η Ελένη Καραΐσκου, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, η οποία επεσήμανε ότι «τα προβλήματα είναι κοινά για όλους τους επαγγελματίες και για τους ανθρώπους του τουρισμού. Γενικώς έχει αρνητικό αντίκτυπο η μείωση των Ελλήνων τουριστών». Η ίδια επαγγελματίας κατέστησε σαφές ότι «υπάρχει δυσκολία να αντιμετωπιστούν οι υποχρεώσεις», ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία κινήτρων με επίκεντρο τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού στη περιοχή μας, προκειμένου να προσελκύσουμε ξένους τουρίστες και στη διάρκεια του χειμώνα».

Το σημείο – κλειδί για να αναστραφεί η δύσκολη κατάσταση είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με δεδομένη την παραδοχή ότι η Μαγνησία ενδείκνυται για εναλλακτικό τουρισμό, γαστρονομία και γενικότερα ανάλογες δράσεις. Κατά συνέπεια, η κ. Καραΐσκου υπογράμμισε ότι «στις εναλλακτικές δράσεις τουρισμού πρέπει να δώσουμε μεγάλη βαρύτητα, φορείς, Δήμοι και περιφέρεια έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανακάμψουμε».

Σε οριακό σημείο

Σε οριακό σημείο βρίσκονται πολλοί ξενοδόχοι, ενώ όπως ανέφερε ο Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας «δεν υπάρχει περίπτωση να καλυφθούν οι υποχρεώσεις, με τη φοροκαταιγίδα που αναμένεται. Τα μέλη του κλάδου δεν είναι δυνατό, πρόσθεσε ο ίδιος, να ανταπεξέλθουν το χειμώνα στις υποχρεώσεις τους». Η δυνατότητα που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, για κάλυψη των υποχρεώσεων προς το δημόσιο απομακρύνεται λόγω δυσμενών οικονομικών συνθηκών, με τη συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδόχων να προβληματίζονται έντονα για το μέλλον.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ουσιαστικά βρισκόμαστε σε οριακό σημείο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν συσσωρευτεί πάρα πολλές υποχρεώσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτά όλα να καλυφθούν και αυτά που έρχονται να συμπληρωθούν, σε μια δύσκολη περίοδο, η οποία καθίσταται ακόμη δυσκολότερη, λόγω της μείωσης των εγχώριων τουριστών» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαφείρης.

Η προστασία και ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος είναι οι δύο θεμελιώδεις έννοιες που πρέπει να προωθηθούν, σύμφωνα με τη θέση που διατύπωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Θωμάς Κουκουλάκης. Ο ίδιος επανέλαβε το αίτημα της διεύρυνσης της σεζόν και της εδραίωσης των ελεύθερων πτήσεων, για προφανείς λόγους. «Η περιορισμένη διάρκεια της σεζόν έχει αντίκτυπο στο τζίρο των επαγγελματιών, οι οποίοι θα αναγκαστούν να μειώσουν τις παροχές προς τους πελάτες και παράλληλα τα λειτουργικά τους έξοδα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο περιορισμός των εργασιών ανακαίνισης των επιχειρήσεων» όπως υπογράμμισε ο ίδιος.

Πάγια θέση του κ. Κουκουλάκη είναι ότι «αντί η κυβέρνηση να προστατεύσει το μοναδικό προϊόν το οποίο είναι υγιές, τον τουρισμό, επιβάλει πρόσθετους φόρους και δημιουργεί ένα δυσμενές περιβάλλον για όλους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου