ΤΟΠΙΚΑ

Φθηνότερη η μεταβίβαση ακινήτου

φθηνότερη-η-μεταβίβαση-ακινήτου-279609

Φθηνότερη μεταβίβαση ακινήτου και άλλων αξιών ύψους έως 120.000 ευρώ προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σε ΦΕΚ. Ο υπουργός δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης υπέγραψαν την υπουργική απόφαση που προβλέπει ότι για τα ακίνητα αξίας κάτω των 120.000 ευρώ που μεταβιβάζονται η αμοιβή των συμβολαιογράφων περιορίζεται στο 0,8% έναντι 1% που ίσχυε έως τώρα.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Σύμφωνα με κοινή απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, τροποποιείται η υπ’ αριθμ. 111376/31−12−2011 (Β’ 13/2012) απόφαση με θέμα «Καθορισμός δικαιωμάτων Συμβολαιογράφων» ισχύουν τα εξής: Στην παράγραφο 1 α) του άρθρου 1 η φράση «Για ποσό έως 120.000,00 ευρώ, σε ποσοστό 1%» αντικαθίσταται με τη φράση «Για ποσό έως 120.000,00 ευρώ, σε ποσοστό 0,80%». Κατά τα λοιπά, η υπ’ αριθμ. 111376/31−12−2011 κοινή υπουργική απόφαση ισχύει ως έχει.

«Η εφαρμογή της νέας ρύθμισης θα ισχύει από 19 Οκτωβρίου» εξηγεί ο Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Περιοχής Εφετείου Λάρισας κ. Γιαν. Κόνσουλας, τονίζοντας ότι πρόταση του κλάδου ήταν η αναπροσαρμογή της αμοιβής να αφορά ακίνητα με αξία μεγαλύτερη των 120.000 ευρώ. Επί Καραμανλή είχαν, με το πρόσχημα πάλι της ενίσχυσης της κτηματαγοράς, μειώσει το ποσοστό από 1,2% σε 1%, δίχως φυσικά να τονωθούν οι αγοραπωλησίες.

Τώρα, επιχειρείται νέα …ώθηση της κτηματαγοράς, αλλά πρώτον ο κόσμος δεν έχει χρήματα για να αγοράσει ακίνητα και δεύτερον ο ΕΝΦΙΑ λειτουργεί τιμωρητικά και αποτρεπτικά στους ιδιοκτήτες. Υποτίθεται ότι μειώνεται το κόστος κτήσης αλλά μετά την αγορά, ο νέος ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί με την υψηλή φορολογία των ακινήτων.

Για τον κλάδο μας, τονίζει ο κ. Κόνσουλας, αυτή η μείωση είναι μια ακόμη καταστροφή καθώς ήδη πέσαμε 80% σε συμβόλαια από πέρυσι και τώρα θα προκύψει νέα μείωση στην αμοιβή μας η οποία αποτελεί μέρος των εξόδων μεταβίβασης. Στην περιφέρεια, συνήθως οι αξίες των ακινήτων που μεταβιβάζονται είναι χαμηλής αξίας και γι’ αυτό ζητήσαμε η μείωση της αμοιβής να αφορά ακίνητα με αξία άνω των 120.000 ευρώ».

Γιάννης Κόνσουλας: Ηδη πέσαμε 80% σε συμβόλαια από πέρυσι και τώρα θα προκύψει νέα μείωση στην αμοιβή μας

Η βιωσιμότητα του κλάδου αμφισβητείται ποιο έντονα από ποτέ.

Οι απανωτές μειώσεις των δικαιωμάτων τους, ανά συμβολαιογραφική πράξη, από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου έως και σήμερα, έχει οδηγήσει συμβολαιογράφους να εξετάζουν ακόμα και το «κλείσιμο» των γραφείων τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου