ΤΟΠΙΚΑ

«Χρυσάφι» για αποθήκες και στάβλους

χρυσάφι-για-αποθήκες-και-στάβλους-279598

Βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν αγρότες και κτηνοτρόφοι για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων αποθηκών και στάβλων. Η παράταση που δόθηκε όπως λένε αγρότες και κτηνοτρόφοι του κάμπου είναι «ασπιρίνη» καθώς το πρόβλημα εστιάζεται όχι στις χρονικές προθεσμίες που τίθενται αλλά στο γεγονός ότι το κόστος είναι υψηλό και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οι περισσότεροι.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η νομιμοποίηση των αγροτικών κτιρίων αποτελεί ένα μεγάλο πονοκέφαλο για τους αγρότες στην περιοχή του Αλμυρού και του κάμπου στην περιοχή του δήμου Ρήγα Φεραίου καθώς τα χρήματα που είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν είναι πολλά σε μία περίοδο όπως τονίζουν οι ίδιοι που το αγροτικό εισόδημα έχει σχεδόν εκμηδενιστεί.

Μια πρόταση, σύμφωνα με τους αγρότες που θα μπορούσε να εξομαλύνει τις αντιδράσεις που έφερε ο προηγούμενος νόμος, γιατί κόστιζε πολλά χρήματα η νομιμοποίηση, είναι για τα κτίρια που βρίσκονται στην ιδιοκτησία αγροτών π.χ. έως 200 τ.μ. να πληρώνουν ένα εφάπαξ ποσό, εφόσον πληρούν τους στατικούς και χωροταξικούς όρους δόμησης.

«Αυτό, τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Γ.Σ, θα βοηθήσει τον εκσυγχρονισμό του χώρου όπως για παράδειγμα να μπορεί να έχει παροχή ηλεκτροδότησης. «Ενόψει των νέων μικρών σχεδίων ανάπτυξης που θα ανακοινωθούν θα πρέπει αποφευχθεί να καταναλωθούν χρήματα για κατασκευή νέων χώρων, αδειοδοτημένων» συμπληρώνει ο ίδιος εκφράζοντας την εκτίμηση ότι εάν δεν υπάρξει ρύθμιση από το υπουργείο, ελάχιστοι αγρότες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στη ρύθμιση.

Χάος και με τους στάβλους

Μπορεί να έχει δοθεί παράταση µέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 η ρύθμιση για τη νοµιµοποίηση των αυθαίρετων πρόχειρων σταβλικών καταλυμάτων έως 35 τ.µ. έναντι παραβόλου 300 ευρώ ωστόσο το κόστος είναι τέτοιο που είναι δυσβάσταχτο και για τους περισσότερους κτηνοτρόφους με αποτέλεσμα να αδυνατούν να νομιμοποιήσουν τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις.

Η νοµιµοποίηση των αυθαίρετων είναι απαραίτητη για την προβλεπόµενη έκδοση άδειας, η οποία θα πρέπει να προβλέπει τα απαραίτητα τετραγωνικά µέτρα στο στάβλο ανάλογα µε το ζωικό κεφάλαιο που δηλώνεται στο ΟΣ∆Ε, ώστε να έχει τις προδιαγραφές να στεγάζει το 100% των ζώων.

Για παράδειγµα κάθε αιγοπρόβατο σύµφωνα µε τη νοµοθεσία χρειάζεται 1,2 τ.µ. στάβλο, οπότε για τη στέγαση 200 προβάτων απαιτούνται 240 τµ. Από την άλλη κάθε αγελάδα χρειάζεται τουλάχιστον 4 τµ οπότε για τον οµαδικό σταυλισµό τους απαιτούνται 280 τµ στάβλο.

Σηµειώνεται επίσης πως δεν µπορεί να συνδυαστεί η πρόχειρη κατασκευή µε τα µόνιµα κτήρια ώστε να καλυφθούν τα τετραγωνικά που µπορεί υπολείπονται, καθώς η νοµοθεσία δεν προβλέπει συνδυαστική άδεια. Αυτό σηµαίνει πως αν κάποιος έχει 100 τµ στάβλο και 30 τµ πρόχειρο θα πρέπει να βγάλει ξεχωριστή άδεια.

Η μείωση του κόστους και η απλοποίηση των διαδικασιών σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους μπορεί να είναι η μόνη λύση προκειμένου να μπορούν να κάνουν χρήση του νόμου, εάν και εφόσον φυσικά υπάρξει νέα ρύθμιση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου