ΤΟΠΙΚΑ

Ενισχύεται η στρατιωτική ισχύς της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στον Βόλο

ενισχύεται-η-στρατιωτική-ισχύς-της-32ης-279258

Ενισχύεται η στρατιωτική ισχύς της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στον Βόλο

Ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος που διαθέτει η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στον Βόλο και του αξιόμαχου των Ελλήνων πεζοναυτών συνιστούν τα αμφίβια θωρακισμένα οχήματα AAV7 με τα οποία ενισχύονται το επόμενο διάστημα οι πεζοναύτες, με δωρεάν παραχώρηση από τις ΗΠΑ.

Οι πληροφορίες για την ενίσχυση της 32ης Ταξιαρχίας είδαν το φως της δημοσιότητας σε στρατιωτικά sites που επικαλούνται στρατιωτικές πηγές από το ΓΕΕΘΑ.

«Μετά το κλείσιμο της συμφωνίας για την δωρεάν παραχώρηση από τις ΗΠΑ των Μ1117, εκ των οποίων ήδη 44 βρίσκονται στην Ελλάδα έρχεται και συμφωνία – βόμβα για την προμήθεια των αμφίβιων θωρακισμένων οχημάτων AAV-7», αναφέρουν.

Τα αμερικανικά αμφίβια θωρακισμένα οχήματα σε σχέση με τις ΑΒΑΚ, που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν για αποβάσεις οι πεζοναύτες και χρονολογούνται από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, θα μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερο επίπεδο ασφάλειας στους επιβαίνοντες ενώ με το πυροβόλο των 0.50 ιντσών και το βομβιδοβόλο των 40mm θα μπορεί να παράσχει κάλυψη κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων.

Το κάθε όχημα μπορεί να μεταφέρει έως 25 Πεζοναύτες με τον εξοπλισμό τους. Επιχειρησιακά – λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον τρόπο με τον οποίο δρουν οι Αμερικανοί, τα AAV-7 θα χρησιμοποιούνται σε πρώτη φάση για την ασφαλή απόβαση στην ακτή και σε δεύτερο χρόνο, με την έλευση του αρματαγωγού, οι πεζοναύτες θα μετεπιβιβάζονται στα τροχοφόρα θωρακισμένα Μ1117.

Στην Ελλάδα, τα είδαμε επί του πεδίου στις 8 Ιανουαρίου 2019, κατά τη διάρκεια της άσκησης Ελλάδας – ΗΠΑ «Μέγας Αλέξανδρος»

Το συγκεκριμένο όχημα είναι μεν παλαιάς σχεδίασης, αλλά εφόσον υιοθετηθεί θα προσφέρει πολύτιμη αναβάθμιση στην ικανότητα δράσης των πεζοναυτών, σε αποβατικές επιχειρήσεις σε κάθε είδους ακτή που δεν μπορεί να προσεγγίσει αρματαγωγό ή ταχύ μεταφορικό όπως τα Ζubr. Διαθέτοντας ικανότητα κίνησης στο νερό, δυνατότητα υποστήριξης των ανδρών με βαρύ πολυβόλο/βομβιδοβόλο και βέβαια προώθηση στην ξηρά με αξιοπρεπές επίπεδο προστασίας, το οποίο μπορεί να αναβαθμιστεί με εξτρά συλλογή θωράκισης.

Τα αμερικανικά AAV-7Α1 σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα επιχειρούν από τα αρματαγωγά κλάσης «ΙΑΣΩΝ» της Διοίκησης Αμφίβιων Δυνάμεων του Αρχηγείου Στόλου ΠΝ χρησιμοποιώντας τον καταπέλτη των αρματαγωγών στη πλώρη. Συγκεκριμένα είχαν λάβει χώρα δοκιμές πριν αρκετά χρόνια. Σε κάθε περίπτωση η απόκτηση αυτών των μέσων συμβάλει στη προστασία των μεταφερόμενων πεζοναυτών τόσο από το εχθρικό πυρ όσο και από τα στοιχεία της φύσης ενώ τους παρέχεται η δυνατότητα να επιχειρούν ως μηχανοκίνητα τμήματα και μετά την έξοδο τους στην ακτή.

Η χώρα μας διαθέτει συνολικά 29 ΑΒΑΚ τύπου LCVP, εκ των οποίων ορισμένα από αυτά έχουν εκσυγχρονιστεί φέροντας υδροπροωθητές, με δυνατότητα να αναπτύσσουν μέχρι και 20 κόμβους. Ωστόσο, οι αυξημένες ανάγκες των Πεζοναυτών μας και ο ρόλος τους, να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης μέσα σε ελάχιστο χρόνο, απαιτεί την απόκτηση ενός αποβατικού μέσου σύγχρονου, γρήγορου και ασφαλούς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν εξασφαλίσει την έγκριση των ΗΠΑ για τη δωρεάν παραχώρηση από τα αμερικανικά αποθέματα, αμφιβίων τεθωρακισμένων οχημάτων AAV7A1, προς κάλυψη των αναγκών της 32ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών. Μάλιστα, δεν πρόκειται για μικρό αριθμό αμφίβιων τεθωρακισμένων, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για περίπου 75 AAV7A1, τα οποία θα παραλάβει η Χώρα μας με την ίδια διαδικασία που έχει γίνει η προμήθεια των Μ1117, τα οποία ήρθαν στην Ελλάδα πριν μερικά 24ωρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου