ΤΟΠΙΚΑ

Ο Βόλος τιμά σήμερα με λαμπρότητα τον πολιούχο του Αγιο Νικόλαο

ο-βόλος-τιμά-σήμερα-με-λαμπρότητα-τον-π-279217

Με την δέουσα λαμπρότητα και σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα, ο Βόλος τιμά σήμερα τον πολιούχο και προστάτη του Αγιο Νικόλαο, με επίκεντρο τον φερώνυμο Μητροπολιτικό ναό της πόλης.

Μετά τον περσινό εορτασμό που τελέστηκε κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς την παρουσία πιστών, φέτος οι πόρτες του Μητροπολιτικού ναού Αγίου Νικολάου Βόλου είναι ανοιχτές για την είσοδο των προσκυνητών, με αυστηρές συστάσεις, ωστόσο, σχετικά με την χρήση μάσκας, την τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων για την αποφυγή του συνωστισμού και τη χρήση αντισηπτικών.

Ανοιχτές οι πύλες του ναού για να υποδεχθούν τους προσκυνητές που προσέρχονται με τάξη, με την λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Νικολάου στην παραλία του Βόλου να μην τελείται, ωστόσο, για δεύτερη χρονιά, λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του εορτασμού, σήμερα Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, ανήμερα της εορτής του πολιούχου του Βόλου Αγίου Νικολάου, θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία στον Μητροπολιτικό ναό, ιερουργούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, θα πραγματοποιηθεί περιορισμένης έκτασης λιτάνευση των ιερών εικόνων της Παναγίας Ξενιάς και του Αγίου Νικολάου, καθώς και του ιερού λειψάνου του Αγίου και της Αγίας Ζώνης της Θεοτόκου, στους δρόμους πέριξ του ναού, συνοδεία τιμητικού στρατιωτικού αγήματος, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου. Υπενθυμίζεται ότι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Ξενιάς και τμήμα της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας, έχουν τεθεί σε προσκύνημα στον Μητροπολιτικό ναό του Βόλου, από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.

Αμέσως μετά την περιφορά, ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει αρτοκλασία πάνω σε ειδική εξέδρα, η οποία έχει τοποθετηθεί στο μέσο του προαύλιου χώρου του Αγίου Νικολάου, και θα απευθύνει τον καθιερωμένο εόρτιο χαιρετισμό.

Η θεία λειτουργία της εορτής θα μεταδοθεί απ’ ευθείας από τον τηλεοπτικό σταθμό Αstra, τον Ραδιοφωνικό Σταθμό «Ορθόδοξη Μαρτυρία» και το κανάλι της Ιεράς Μητροπόλεως στο youtube.

Σήμερα στις 5μ.μ. θα ψαλούν, εξάλλου, ο μεθεόρτιος εσπερινός, η παράκληση, το μικρό απόδειπνο και οι Χαιρετισμοί του Αγίου Νικολάου, προεξάρχοντος του Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Κοντακτσή, ο οποίος θα μιλήσει, παρουσία στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου.

Η πανήγυρη ολοκληρώνεται αύριο Τρίτη 7 Δεκεμβρίου με την αναχώρηση της ιερής εικόνας της Παναγίας Ξενιάς και της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας, μετά τη θεία λειτουργία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου