ΤΟΠΙΚΑ

Η κίνηση των «100» στη Ν.Δ.

η-κίνηση-των-100-στη-ν-δ-278000

Τις αγωνίες τους για το μέλλον της Ν.Δ., τον ιδεολογικό προσανατολισμό, τη λειτουργία του κόμματος, αποτυπώνουν σε κείμενο – παρέμβαση στην προεκλογική περίοδο ανάδειξης νέου αρχηγού, εκατό και πλέον στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Εκ των πρωτεργατών της πρωτοβουλίας και συντονιστής ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γ. Σούρλας, ενώ το κείμενο συνυπογράφουν περισσότερα από 300 μέλη της Ν.Δ. από όλη σχεδόν την επικράτεια μεταξύ των οποίων και 37 από τη Μαγνησία, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Αναστ. Γάτος, Δημ. Κουτσός, Παν. Γάτος, Πέτρ. Σούρλας, Δημ. Σπαθής, Στ. Αδαμόπουλος, Γ. Καλφούντζος, Χρ. Μάμαλης, Δημ. Μπακατσής, Γιαν. Πρεβεζάνος, Σπ. Σιούτης, Γιαν. Σούρλας, Γ. Τιμπλαλέξης, Βασ. Χατζόπουλος κ.α.

Στην επιστολή τους, στην οποία υπήρξαν ήδη απαντήσεις από υποψηφίους Προέδρους, τα μέλη της ΝΔ αναφέρουν: «Με ενδιαφέρον παρακολουθούν οι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ευρύτερα οι πολίτες, τις πολιτικές εξελίξεις, που αυτές τις ημέρες εστιάζονται στην εκλογή Πρόεδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διαδικασία που θα καθορίσει το μέλλον της παράταξης και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από μια υπεύθυνη αντιπολίτευση, που βάσιμα προσδοκάται ότι σύντομα λόγω της αδιέξοδης πολιτικής της κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ θα αποτελέσει την αξιόπιστη και εναλλακτική λύση.

Το γεγονός ότι δεν συνεδρίασαν τα κομματικά όργανα, ούτε συγκλήθηκε συνέδριο και επομένως δεν υπήρξε δυνατότητα να εκφραστούν απόψεις και να διατυπωθούν προτάσεις, υπαγόρευσε την ανάγκη να πάρουμε πρωτοβουλία να γίνουν συναντήσεις, με στελέχη της παράταξης, από 32 και πλέον νομούς της χώρας.

Μετά από διεξοδικές συζητήσεις αποφασίστηκε να σας απευθύνουμε επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας πιστεύουμε ότι εκφράζει ευρύτερα τους πολίτες.

Αναφέρεται σε ζητήματα μείζονος σημασίας που διαχρονικά συνιστούν την παθογένεια της πολιτικής ζωής και για τα οποία οι υποψήφιοι πολιτικοί αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας, επιβάλλεται πρωτίστως να τοποθετηθούν, και συγκεκριμένα αν προτίθενται:

  • Να κόψουν τον ομφάλιο λώρο μεταξύ οικονομικής ολιγαρχίας και πολιτικής εξουσίας που ταλανίζει δεκαετίες τη χώρα.
  • Να συγκρουστούν με το κατεστημένο, τα πάσης φύσεως κέντρα που επηρεάζουν την πολιτική ζωή της χώρας για ίδιον όφελος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας και του κράτους.
  • Να μη συμβιβάζονται προκειμένου να ανέλθουν στην κομματική ή κυβερνητική εξουσία και να μη λυγίζουν μπροστά σε συμφέροντα, για να κρατηθούν σε αυτήν.
  • Να θέσουν τέρμα στη δράση των εξωθεσμικών κέντρων εξουσίας, που προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα και λεηλατούν τη χώρα.
  • Να λειτουργούν χωρίς κηδεμόνες, αλλά αποκλειστικά βάσει των αρχών και των αποφάσεων των οργάνων του κόμματος, των συμφερόντων του λαού.
  • Να πατάξουν τη διαφθορά και τη διαπλοκή που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και στην εθνική ταπείνωση, φαινόμενα για το οποία δεν υπήρξε ούτε φαίνεται να υπάρχει και από την παρούσα Κυβέρνηση η απαιτούμενη πολιτική βούληση.
  • Να προχωρήσουν στην κάθαρση και την εξυγίανση όχι μόνο της παράταξης αλλά ευρύτερα της πολιτικής ζωής της χώρας, χωρίς συμβιβασμούς, συγκαλύψεις και άλλες σκοπιμότητες.
  • Να κάνουν «σημαία» της αγωνιστικής τους προσπάθειας την διαφάνεια, που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση δημοκρατίας.
  • Να προχωρήσουν στην εκ βάθρων αναγέννηση της ΝΔ, με σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό, οργανωτική δομή και λειτουργία κόμματος αρχών, ακόμη και στην μετεξέλιξη σε έναν ευρύτερο φορέα, προκειμένου να εκφράζει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα και να προσελκύει τους νέους.
  • Σημειωτέον ότι ο κύκλος της Μεταπολίτευσης έκλεισε, το πολιτικό σύστημα κατέρρευσε κάτω από το βάρος της διαφθοράς και της διαπλοκής, γεγονός που επιβεβαιώθηκε με την πρωτοφανή αποχή στις τελευταίες εκλογές, επιβάλλεται οι υποψήφιοι αρχηγοί της ΝΔ να τοποθετηθούν σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος για το οποίο τα τελευταία χρόνια μόνο διαπιστώσεις διατυπώνονται και έωλες υποσχέσεις.

Η παρέμβασή μας αυτή είναι ανιδιοτελής και εκπορεύεται από το ενδιαφέρον μας αποκλειστικά και μόνο για το μέλλον της μεγάλης παράταξης και της πατρίδας, ενδιαφέρον που πρέπει να σημειωθεί ότι δεν εξαντλείται με την εκλογή Προέδρου της ΝΔ, αλλά θα συνεχίσει να υφίσταται ως ΕΠΑΛΞΗ αγώνα».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου