ΛΑΡΙΣΑ

Η πρόκληση του νέου ΟΑΕΔ: Διασύνδεση με τις ανάγκες της κοινωνίας

η-πρόκληση-του-νέου-οαεδ-διασύνδεση-με-277271

Πρόσκληση στους εργοδότες να αξιοποιήσουν τα προγράμματα απασχόλησης απηύθυνε ο νέος διοικητής Σπ. Πρωτοψάλτης, μετά τη συνάντηση με Κων. Αγοραστό στη Λάρισα

«Θέλουμε έναν νέο ΟΑΕΔ, ο οποίος να είναι συγχρονισμένος με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, για αυτό και θέλουμε να δούμε πώς και εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά τις προσπάθειες που γίνονται, τόσο για τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας, που είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης, όσο και για την επαρκή κάλυψη των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, οι οποίες πολλές φορές δυστυχώς μένουν άδειες, αφού δεν βρίσκονται εργαζόμενοι με τις δεξιότητες που απαιτούνται».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του από τη Λάρισα ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, με αφορμή την επίσκεψή του σε τοπικές υπηρεσίες του οργανισμού, αλλά και τη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό.

Παράλληλα, ο Σπύρος Πρωτοψάλτης σημείωσε ότι «ο ΟΑΕΔ είναι εδώ έτοιμος να συνδράμει αποφασιστικά στις προσπάθειες των τοπικών κοινωνιών για οικονομική ανάπτυξη και για αύξηση της απασχόλησης», ενώ πρόσθεσε πως αυτήν τη χρονική περίοδο είναι ανοιχτά 14 προγράμματα του Οργανισμού, που μπορούν να δημιουργήσουν 50.000 θέσεις εργασίας και απηύθυνε κάλεσμα στους ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν για τα προγράμματα.

Προανήγγειλε επίσης ότι θα υπάρξουν νέες δράσεις από την αρχή του 2020 για την τόνωση της απασχόλησης σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ όσον αφορά στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που αναμένεται στους Δήμους, επισήμανε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος ώστε οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αιτήσεις.

Ανάγκη σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας

Ο κ. Πρωτοψάλτης έκανε επίσης ειδική μνεία έκανε στις Επαγγελματικές Σχολές του ΟΑΕΔ και στις δυνατότητες εξεύρεσης εργασίας που δίνουν στους αποφοίτους. Μάλιστα, επισήμανε ότι «το 56% των αποφοίτων βρίσκουν δουλειά σε χρονικό διάστημα 12 μηνών από την αποφοίτηση, ενώ το 36% εισέρχεται στην αγορά εργασίας από την ημέρα που ολοκληρώνουν τη φοίτηση στη Σχολή», ενώ σημείωσε πως το μεγάλο στοίχημα και αυτό που θέλει να επιτύχει μέσα από τη θέση του είναι «η σύζευξη μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας».

Ο κ. Πρωτοψάλτης υποστήριξε πως για να γίνει αυτό εφικτό, πρέπει ο «ΟΑΕΔ να σταματήσει να μιλά μόνο σ’ αυτούς που αναζητούν εργασία, αλλά και σ’ αυτούς που αναζητούν εργαζομένους». Να γίνει, δηλαδή, διασύνδεση στην αγορά εργασίας.

«Το στοίχημα είναι όταν κάποιος ακούει ΟΑΕΔ, να μη σκέφτεται ανεργία, αλλά απασχόληση. Αυτή είναι η ουσία και αυτό το μεγαλύτερο στοίχημα που έχουμε αναλάβει να φέρουμε εις πέρας» ανέφερε ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ.

«Είναι μεγάλη πρόκληση και συνάμα ευκαιρία για τον Οργανισμό το γεγονός ότι υπάρχει μία αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων που διαθέτουν οι αναζητούντες εργασία και των αναγκών της αγοράς εργασίας. Ακόμα και στην περίοδο υψηλής ανεργίας, υπήρχαν επιχειρήσεις οι οποίες δεν έβρισκαν προσωπικό το οποίο να διέθετε τις δεξιότητες οι οποίες απαιτούνταν για τις κενές θέσεις που υπήρχαν. Αυτό το σημείο θέλουμε να το εξετάσουμε, για να επιτευχθεί αντιστοιχία» τόνισε επίσης ο κ. Πρωτοψάλτης, επισημαίνοντας ότι θα δοθεί έμφαση στις ενεργητικές μορφές απασχόλησης.

«Η ανεργία είναι κοινωνική αδικία»

«Res, noverba» δηλαδή «έργα, όχι λόγια» ζήτησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός από τον διοικητή του ΟΑΕΔ, καλώντας τον να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές ταχύτατα, ώστε ο ΟΑΕΔ να γίνει αναπτυξιακό εργαλείο και όχι απλώς ένας Οργανισμός διανομής επιδομάτων που ανακυκλώνουν την μιζέρια, όπως είπε.

«Η αντιμετώπιση της ανεργίας» ανέφερε ο κ. Αγοραστός «δεν είναι μια πράξη ανθρωπισμού, αλλά μια πράξη δικαιοσύνης. Η ανεργία είναι η μεγαλύτερη κοινωνική αδικία. Γεννήθηκε από ενέργειες ανθρώπων και θα εξαλειφθεί από ενέργειες ανθρώπων. Το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης κρίνεται από τις θέσεις εργασίας, αλλά και τις ικανοποιητικές αμοιβές ώστε να μπορούν να ζουν οι άνθρωποι αξιοπρεπώς. Στη χώρα μας, μετά από πολλά χρόνια κρίσης, η ανεργία έχει διαταράξει τη φυσική ισορροπία της κοινωνίας. Στόχος όλων μας, πρέπει να είναι να επαναφέρουμε την ελληνική οικογένεια στη φυσική της ισορροπία και να αποκαταστήσουμε την υγεία, οικονομική, εργασιακή και ψυχολογική, στην κοινωνία» τόνισε ο κ. Αγοραστός.

Στο πλαίσιο αυτό ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε την ανάγκη να συγχρονιστεί άμεσα ο ΟΑΕΔ με την εποχή, να καταγραφούν από τα Παρατηρητήρια Εργασίας οι πραγματικές ανάγκες της αγοράς, να αναπτυχθούν συμπράξεις και συνέργειες με την τοπική κοινωνία και τους εργοδότες και να ενισχυθεί η επαγγελματική κατάρτιση ώστε να καλύπτονται τα διαπιστωμένα κενά σε θέσεις τεχνικών επαγγελμάτων.

«Ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ έχει συνεργασία με τις Περιφέρειες και γνωρίζει καλά το αντικείμενό του. Είναι όμως ώρα να περάσουμε από τα έργα στις πράξεις. Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Laboremus, ας δουλέψουμε», πρόσθεσε ο κ. Αγοραστός.

Τα 14 προγράμματα του ΟΑΕΔ που παραμένουν ανοιχτά

Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που αφορούν σε επιχορήγηση επιχειρήσεων και είναι ανοιχτά για υποβολή αιτήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι τα εξής:

1. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων ηλικίας 18-29 ετών, κατηγορίας ΤΕ, ΠΕ (πλήρους απασχόλησης).

2. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 6.000 ανέργων ηλικίας έως 39 ετών (πλήρους απασχόλησης) αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης RIS.

3. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας 30-49 ετών (πλήρους απασχόλησης).

4. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων µε Προσωπικό έως 20 θέσεων Πλήρους απασχόλησης, για την Πρόσληψη 10.000 ανέργων ηλικίας άνω των 45 ετών (πρώην άνω των 50 ετών, πλήρους απασχόλησης).

5. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων με προσωπικό άνω των 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης, για την πρόσληψη 5.000 ανέργων που βρίσκονται σε µειονεκτική και ιδιαίτερα µειονεκτική θέση, ηλικίας άνω των 50 ετών (πλήρους απασχόλησης).

6. Πρόγραμμα επιχορήγησης της πρώτης πρόσληψης μισθωτού-ών από αυτοαπασχολούμενους νέους και επιχειρήσεις νέων, ηλικίας έως 35 ετών (αφορά πρόσληψη ανέργων από 18 ετών και άνω με χρόνο ανεργίας τουλάχιστον 3 μηνών, πλήρους απασχόλησης).

7. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και εργοδοτών για την απασχόληση 2.000 ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων ή Νεαρών Ατόμων που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο και Πρόγραμμα Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για 50 Άτομα με Αναπηρίες (πλήρους απασχόλησης).

8. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών για την Απασχόληση 10.000 δικαιούχων " Επιταγής Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας (αφορά πρόσληψη επιδοτούμενου ανέργου από το ταμείο ανεργίας, είτε αρχική είτε συνέχιση, τουλάχιστον 5μηνης διάρκειας ή 2μηνης τουλάχιστον υπολειπόμενης διάρκειας για μακροχρόνια ανέργους, πλήρους απασχόλησης.

9. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων, φορέων και οργανισμών του Δημοσίου

Τομέα και επιχειρήσεων Δήμων και Περιφερειών, για την απασχόληση 10.000

μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών (πλήρους απασχόλησης).

10. Πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης 40.000 αμειβομένων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, με μετατροπή της σύμβασης (πλήρους απασχόλησης).

11. Πρόγραμμα επιχορήγησης για την ενίσχυση της οργανωτικής ικανότητας της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., της Ε.Σ.Ε.Ε. και των Οργανώσεων μελών αυτών,

του Σ.Ε.Β., του Σ.Ε.Τ.Ε. καθώς και των Πανελληνίων Οργανώσεων μελών του Σ.Ε.Τ.Ε. (πλήρους απασχόλησης).

12. Πρόγραμμα Επιχορήγησης Ιδιωτικών Επιχειρήσεων για Απασχόληση Σπουδαστών Α.Τ.Ε.Ι-ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ), (πλήρους απασχόλησης).

13. Πρόγραµµα προώθησης στην αυτoαπασχόληση µέσω της οικονοµικής ενίσχυσης επιχειρηµατικών πρωτοβουλιών 10.000 ανέργων, ηλικίας 18-66 ετών. Για όσους έχουν προβεί σε έναρξη δραστηριότητας από 4-7-2019 και μετά ή θα προβούν σε έναρξη δραστηριότητας σε 2 μήνες από την προέγκριση.

14. Πρόγραµµα δεύτερης επιχειρηµατικής ευκαιρίας πέντε χιλιάδων (5.000) ανέργων,

πρώην αυτοαπασχολουµένων, µε στόχο την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας

Για όσους είχαν Επιχείρηση από 1/1/2012 έως 6/8/2018 και διέκοψαν.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου