ΤΟΠΙΚΑ

Δεν εισπράττει ευρώ από την άρδευση

δεν-εισπράττει-ευρώ-από-την-άρδευση-276983

Η ΔΕΥΑΜΒ, ενώ η Αποκεντρωμένη ζητά Κανονισμό που δεν υπάρχει

Η απόφαση για τα τέλη άρδευσης του 2013 ακυρώθηκε και ο ίδιος κίνδυνος διαγράφεται και για το 2014, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας δεν δίνει τη δυνατότητα να εισπραχθούν τα τέλη άρδευσης, καθώς έχει ζητήσει να υπάρχει Κανονισμός Αρδευσης που δεν υπάρχει ακόμη και ονομαστικός καταλογισμός της δαπάνης σε καθένα από τους χρήστες που ωφελούνται οι καλλιέργειες τους από το δίκτυο άρδευσης που λειτουργεί στις Δημοτικές Ενότητες Βόλου.

Ως γνωστόν από το 2013 η διαχείριση της άρδευσης έχει περιέλθει στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης, παρά τις έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους των όμορων με το Βόλο περιοχών.

Τα παραπάνω σημείωσε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ ο Γενικός Διευθυντής της Επιχείρησης Δημήτρης Οικονομίδης με αφορμή την πρόσληψη των υδρονομέων για την τρέχουσα αρδευτική περίοδο. Ο κ. Οικονομίδης ανάφερε ακόμη ότι η ονομαστική κατάσταση με τους χρήστες – ωφελούμενους σε κάθε Δημοτική Ενότητα δεν έχει αποσταλεί ακόμη από το Δήμο Βόλου, αν και το Τμήμα Αρδευσης της ΔΕΥΑΜΒ, έχει, όπως είπε, ολοκληρωμένο τον κατάλογο των πελατών – χρηστών.

Λίγο νωρίτερα ο Διευθυντής Λετουργίας Υποδομών και Δικτύων της ΔΕΥΑΜΒ κ. Φαναριώτης σημείωσε ότι τα Τοπικά Συμβούλια Πορταριάς, Αρτέμιδας, Αγριάς, Ιωλκού και Αγίου Γεωργίου έχουν εκφράσει την άρνησή τους για τον Κανονισμό, ενώ παράλληλα ζητούν να ορίζουν οι ίδιοι τους υδρονομείς που θα απασχοληθούν για τη διανομή του νερού στις διοικητικές τους περιοχές.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Γενικού Διευθυντή της Επιχείρησης

«Το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ με την 70/2014 απόφασή του αποφάσισε για τον καθορισμό της αρδευτικής περιόδου και τον αριθμό των θέσεων των υδρονομέων.

Οι δημοτικές ενότητες Αισωνίας, Αρτέμιδας, Βόλου, Πορταριάς, Ιωλκού, Αγριάς και Ν. Αγχιάλου, με έγγραφά τους αναφέρονται στην λειτουργία των αρδευτικών δικτύων για την αρδευτική περίοδο του 2014 και την απασχόληση υδρονομέων για την εύρυθμη και σωστή λειτουργία της άρδευσης της περιοχής, αφού η περιοχή αναφοράς τους είναι κυρίως αγροτική, η άρδευση της οποίας εξυπηρετείται με εκτεταμένο δίκτυο υδραυλάκων και κλειστών δικτύων

Η πρόσληψη υδρονομέων άρδευσης, όπως επισημαίνεται στην εισήγηση του κ. Οικονομίδη, στους ΟΤΑ διέπεται αποκλειστικώς από τις ειδικές ρυθμίσεις του από 28-3 /15-4-1957 Β Διατάγματος περί της αστυνομίας επί των αρδευτικών υδάτων – και ενεργείται σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 211 του Ν. 3584/2007 και έπειτα από την ισχύ της παρ. 22 του άρθρου 12 του Ν. 4071/2012.

Οσον αφορά τον καθορισμό των αποδοχών, ορίζουμε ότι ως προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, υπάγεται στις ρυθμίσεις της αριθμ. 2/13917/0022/17-2-2012 Κ.Υ.Α. Οικονομικών & Δ.Μ.Η.Δ. (ΦΕΚ 414 ‘Β/2012)

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω ζητούμε: Την πρόσληψη τριάντα οκτώ υδρονομέων τη λήψη απόφασης εξουσιοδότησης του Προέδρου Δ.Σ. ΔΕΥΑΜΒ να εκδώσει απόφαση για την πρόσληψη των υδρονομέων σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις και τις προτάσεις των δημοτικών ενοτήτων. Η δαπάνη για τους υδρονομείς ανέρχεται σε 100.000 ευρώ.

Επίσης το χθεσινό Δ.Σ. πήρε απόφαση για έγκριση απασχόλησης καθαριστών υδραυλάκων, καθώς οι ανάγκες άρδευσης όσο και αυτές της αντιπλημμυρικής προστασίας επιβάλουν τη διατήρηση των υδραυλάκων σε καλή κατάσταση λειτουργίας. Η συνολική δαπάνη των καθαριστών ανέρχεται σε 32.500 ευρώ.

ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου