Σθεναρή αντίδραση στην επιχειρούμενη κατάργηση, από την κυβέρνηση, ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους μετά την 1-1-1993 ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.ΤΑ.Α.), προβάλει ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, συντασσόμενος απόλυτα με τη δυναμική θέση των Πρόεδρων του Δ.Σ.Α., του Τ.Ε.Ε., και του Ι.Σ.Α. όπως αυτή διατυπώθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, που καταργεί ευνοϊκές ρυθμίσεις του Ε.Τ.Α.Α.
Η επικείμενη ρύθμιση, που καταργεί την ευνοϊκή διάταξη του Ν.4331/2015, που ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2015 από την ίδια κυβέρνηση, δίνοντας τη δυνατότητα στους μετά την 1-1-1993 ασφαλισμένους με χαμηλό εισόδημα, να υπαχθούν σε χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες και να πληρώσουν χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, δεν έχει καμιά λογική βάση, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Λάζαρος Γαϊτάνης και ο γεν. γραμματέας Βασίλης Μπακαλιάνος.
Οπως εξηγούν, συνιστά καταφανώς περίπτωση άνισης μεταχείρισης σε σχέση με τους ασφαλισμένους στον Ο.Α.Ε.Ε. (που είναι επίσης ελεύθεροι επαγγελματίες), για τους οποίους όμως παραμένει σε ισχύ και δεν καταργείται.
Στην ανακοίνωση προσθέτουν:
«Η θέση αυτή, που ευθυγραμμίζεται απόλυτα και με τους άλλους ασφαλιστικούς φορείς που αποτελούν τον Ε.Τ.Α.Α. δεν είναι έωλη, αλλά στηρίζεται σε αδιάψευστα στοιχεία και των τριών ταμείων από τα οποία προκύπτει ότι μετά την ισχύ της πιο πάνω ευνοϊκής διάταξης (4331/2015) η εισπραξιμότητα των εσόδων του Ε.Τ.Α.Α. από εισφορές αυξήθηκε από το 48% στο 61,5% για τους μηχανικούς, από το 72% στο 85% για τους δικηγόρους και από το 62% στο 75% για τους γιατρούς.
Ενόψει όλων αυτών το Δ.Σ. του Δ.Σ.Β. επισημαίνει την ανάγκη να δοθεί με ενότητα η μάχη για να διατηρηθούν οι ρυθμίσεις που ωφελούν όσους ασφαλισμένους δεν έχουν υψηλά εισοδήματα.
Ζητά λοιπόν να ανακοπεί άμεσα η ακατανόητη κατάργηση της ευνοϊκής διάταξης του πιο πάνω νόμου, με άμεση απόσυρσή της από το πολυνομοσχέδιο, που θα ανατρέψει ό,τι ευνοϊκό έχει επιτεθεί μέχρι σήμερα.
Η λογική του «ράβε ξήλωνε δουλειά να μη σου λείπει» δεν μπορεί να αποτελεί έκφραση σοβαρής κυβερνητικής πολιτικής».