ΤΟΠΙΚΑ

Δωρεά με πανθεσσαλικά οφέλη για τους καρκινοπαθείς

δωρεά-με-πανθεσσαλικά-οφέλη-για-τους-κ-27589

Ο γραμμικός επιταχυντής από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Εξακόσια νέα περιστατικά καρκίνου πλέον των τριακοσίων, που αντιμετωπίζονται με τη μέθοδο της ακτινοθεραπείας κάθε χρόνο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, θα απαλλαχθούν από το γολγοθά καταφυγής σε Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα, λόγω της πολύμηνης λίστας αναμονής, το 2015, με τη δωρεά του γραμμική επιταχυντή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Προχθές κλιμάκιο εκπροσώπων και Αμερικάνων επιστημονικών συμβούλων του Ιδρύματος με έδρα στη Ν. Υόρκη επισκέφτηκε τη Λάρισα και είχε συναντήσεις με το διοικητή Αθανάσιο Μητσιό και τον καθηγητή Ακτινοθεραπείας Γιώργο Κύργια και τους συνεργάτες τους.

Ως αποτέλεσμα προκύπτει ότι εκτός από τα Νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, το Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη, τα «Αλεξάνδρα» και «Αττικό» στην Αθήνα και τα Πανεπιστημιακά Πάτρας και Ηρακλείου το Ίδρυμα θα προσφέρει και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας ένα γραμμικό επιταχυντή, αξίας άνω των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για υπερσύγχρονο μηχάνημα που χρησιμοποιείται για την ακτινοθεραπεία των καρκινοπαθών.

Ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Αθανάσιος Μητσιός τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική δωρεά, καθώς ο υπάρχων επιταχυντής έχει παρέλθει το προβλεπόμενο όριο ζωής και παρουσιάζει βλάβες ανά τακτά διαστήματα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η δωρεά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας αποτελεί δωρεά για ολόκληρη τη Θεσσαλία. Οπως εξήγησε κάθε χρόνο περί τα 1.200 περιστατικά καρκίνου που αντιμετωπίζονται με ακτινοθεραπεία διαρρέουν σε Θεσσαλονίκη και Γιάννενα, καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν λόγω της λίστας αναμονής.

Με τον καινούργιο επιταχυντή, πρόσθεσε, τα περιστατικά που θα εξυπηρετούνται από το Τμήμα Ακτινοθεραπείας θα είναι τριπλάσια από τα σημερινά.

Ερωτηθείς σχετικώς ο κ. Μητσιός επιβεβαίωσε ότι στα πλαίσια της αγαστής συνεργασίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας με το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου ο Καθηγητής Ακτινοθεραπείας Γιώργος Κύργιας θα επισκέπτεται κάθε δεκαπέντε μέρες το «Αχιλλοπούλειο» για να συμμετέχει στο ογκολογικό συμβούλιο για την εξέταση των φακέλων των ασθενών.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου