ΤΟΠΙΚΑ

Ενημέρωση για τη γρίπη των πτηνών από τη ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων

ενημέρωση-για-τη-γρίπη-των-πτηνών-από-τ-275779

Η Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων ενημερώνει ότι μετά την αύξηση κρουσμάτων γρίπης των πτηνών (υπότυπος Η5Ν1) σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσφατης διαπίστωσης σχετικού κρούσματος στην περιοχή του Έβρου σε μεταναστευτικό είδος της άγριας ορνιθοπανίδας, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυσης των εκτρεφόμενων πουλερικών την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Όπως σημειώνει η ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, είναι αναγκαίο να ληφθούν από τους ιδιοκτήτες πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και ορνιθώνων τα παρακάτω μέτρα βιοασφάλειας, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού στα εκτρεφόμενα πτηνά:

  • Απαγορεύεται η διατήρηση πουλερικών σε ανοικτούς χώρους σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από υδροβιότοπους, ποταμούς, λίμνες και κάθε είδους υδατοσυλλογές.
  • Τα πουλερικά πρέπει να διατηρούνται σε χώρους με στέγη και περίφραξη από σήτα και τα ανοίγματα των ορνιθώνων να καλυφθούν με κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, ώστε να αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά
  • Απαιτείται καλός καθαρισμός των χώρων γύρω από τον ορνιθώνα. Να μην υπάρχουν χύδην σπόροι ή άλλα υλικά που προσελκύουν τα άγρια πτηνά.

Επισημαίνεται ότι οι υπότυποι του ιού της γρίπης που έχουν ανιχνευθεί στα μέχρι σήμερα κρούσματα δε μεταδίδονται στον άνθρωπο, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει την εμφάνιση άλλων υποτύπων που προσβάλουν τον άνθρωπο. Τονίζοντας την προσοχή στους πολίτες, έτσι ώστε να αποφεύγουν σε κάθε περίπτωση την επαφή με νεκρά ή άρρωστα άγρια πτηνά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου