ΤΟΠΙΚΑ

Επίθεση ΕΡΓΗΛ στα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ – ΒΟΜΒΑ ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΕΟΥ

επίθεση-εργηλ-στα-ταμεία-της-δευαμβ-β-275143

Συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση ΕΡΓΗΛ παραχώρησε χθες ο Αχιλλέας Μπέος

«Επίθεση» στα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ, μέσα από τα οποία θα διεκδικήσει το αστρονομικό ποσό που αγγίζει πλέον τα 11 εκατ. ευρώ μαζί με τους τόκους ετοιμάζει η ΕΡΓΗΛ, η εταιρεία που είχε αναλάβει το 2005 την κατασκευή του δικτύου ύδρευσης στην πόλη. Το παραπάνω εκτίμησε ο αιρετός Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, υποστηρίζοντας ότι η ΕΡΓΗΛ πρόκειται εντός των επόμενων 20 ημερών να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα και να προχωρήσει σε κατάσχεση των λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ, προκειμένου να εισπράξει χρήματα που διεκδικούσε για το υδρευτικό έργο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Δύο στοιχεία συγκλίνουν σε αυτή την εκτίμηση. Το ένα είναι η «βόμβα» του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ. Όπως είναι γνωστό, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της ΔΕΥΑΜΒ κατά της απόφασης του 2014 του ίδιου δικαστηρίου, βάσει της οποίας κρίθηκε ότι η επιχείρηση παρέλαβε αυτοδίκαια το έργο της επέκτασης και βελτίωσης του δικτύου ύδρευσης στον Βόλο, και με την οποία η ΕΡΓΗΛ διεκδικεί επιπλέον ποσό 4.028.026,46 ευρώ – πλέον των τόκων. Το δεύτερο είναι οι συνεχείς παρουσίες του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΓΗΛ στον Βόλο, από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά.

Σύμφωνα με τον κ. Μπέο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου, ως ο άνθρωπος που από το 2014, όταν ανέλαβε καθήκοντα η νέα δημοτική αρχή, χειρίστηκε την υπόθεση, ο ίδιος έχει συναντηθεί τρεις φορές με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΓΗΛ: μία φορά στα δικαστήρια, μία στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και μία σε πολιτικό γραφείο. Οι συναντήσεις έγιναν κατά διαστήματα από τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο και μετά. «Του είπα ότι θα του στείλω μια φωτογραφία μου. Αυτό θα πάρει από τη ΔΕΥΑΜΒ», είπε ο Αχιλλέας Μπέος, όταν ρωτήθηκε για τη συνομιλία τους, ενώ δήλωσε εμπιστοσύνη στην ομάδα που χειρίζεται στην υπόθεση, ότι θα καταφέρει να αντικρούσει «τα λαμόγια που εκμεταλλεύτηκαν έναν ευεργετικό νόμο υπέρ των εργολάβων κι όχι υπέρ μιας πόλης και του δημοσίου χρήματος».

Κίνδυνος πτώχευσης

«Αισθάνθηκα την υποχρέωση να ενημερώσω τους πολίτες της πόλης για μια επίθεση που θα δεχθεί η πόλη μας από έναν εχθρό, μια εταιρεία, που διεκδικεί κοντά στα 11 εκατ. ευρώ από τα ταμεία και τις οικονομίες πολιτών, δηλαδή από τη ΔΕΥΑΜΒ. Αισθάνομαι την υποχρέωση να τοποθετηθώ γιατί είμαι αυτός που το 2014 όταν η σημερινή δημοτική αρχή ανέλαβε να διαχειριστεί τα συμφέροντα της πόλης με εντολή των πολιτών, έκανα έναν τεράστιο αγώνα και μια υπόθεση που ήταν τελειωμένη, προ των πυλών, να ορμήσουν στα ταμεία και να πάρουν ό,τι βρουν. Με νομικές ενέργειες και με σκληρή αντιμετώπιση, καταφέραμε για 3 χρόνια να καθυστερήσουμε αυτή την εξέλιξη», με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο κ. Μπέος και συνέχισε υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο πτώχευσης της ΔΕΥΑΜΒ:

«Τις επόμενες 20 ημέρες το πολύ, θα υπάρξει επίθεση από την ΕΡΓΗΛ. Εκτιμώ ότι θα κάνει κατάσχεση όλων των λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ. Μιλάμε για ένα τεράστιο ηθικό και πολιτικό ζήτημα που αφορά όλη την πόλη. Υπάρχει ενδεχόμενο η ΔΕΥΑΜΒ να πτωχεύσει. Αυτό το ενδεχόμενο δεν θέλω καν να το σκέφτομαι. Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει δικαστής που να επιτρέψει σε αυτή την καμόρα να βάλει χέρι στα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ και αυτομάτως να υπάρχει κίνδυνος να πούμε το νερό-νεράκι».

Δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία

Ερωτηθείς για το αποθεματικό της ΔΕΥΑΜΒ, ο κ. Μπέος απάντησε ότι δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία. «Τα μόνα χρήματα που υπάρχουν είναι δεσμευμένα για έργα όπως ο δίδυμος αγωγός και η ζωνοποίηση» είπε, και υπογράμμισε ότι η ΔΕΥΑΜΒ είναι προετοιμασμένη να πολεμήσει.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι όσο υπάρχει η σημερινή δημοτική αρχή, δεν πρόκειται να ευοδωθεί κανένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΥΑΜΒ. «Η ΔΕΥΑΜΒ δεν θα ιδιωτικοποιηθεί και η δημοτική αρχή θα συνεχίσει τον αγώνα μειώνοντας δημοτικούς φόρους και τα τέλη για το νερό», τόνισε.

Συστράτευση

Ο κ. Μπέος ζήτησε ετοιμότητα και συστράτευση στον κοινό αγώνα από πολίτες και πολιτικό κόσμο: «Σε μια τέτοια δύσκολη συγκυρία, που τη βρήκαμε και την αντιμετωπίζουμε, ζητώ από τον κόσμο να συστρατευτεί δίπλα στη δημοτική αρχή. Θα χρειαστούμε τη συμπαράστασή τους στα δικαστήρια. Τα υπόλοιπα χειρίζεται με καλό τρόπο η ΔΕΥΑΜΒ. Επίσης -τέρμα τα ψέματα -όλοι αυτοί οι πολιτικοί απατεώνες που έφεραν εδώ την κατάσταση πρέπει να συστρατευτούν μαζί μας και να αφήσουν τους μικροπολιτικούς χειρισμούς. Η υπόθεση αφορά την πόλη μας. Δεν είναι προσωπικό ζήτημα. Ολοι ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα που έρχεται. Σε αυτή τη δυσμενή θέση ήρθαμε από ευνοϊκούς νόμους υπέρ των εργολάβων, από εγκληματικούς χειρισμούς υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων. Η δημοτική αρχή είναι εδώ και θα συνεχίσει να αγωνίζεται. Την υπόθεση αυτή, εκτιμώ ότι θα χειριστεί δικαστής με ακεραιότητα, ήθος, αξία και δικαστική συνείδηση και όποια νομικά προβλήματα, θα ξεπεραστούν από το ηθικό κομμάτι: κάποιοι βρήκαν παράθυρο του νόμου και προσπάθησαν να κλέψουν και τον τελευταίο πολίτη της πόλης, διεκδίκησαν χρήματα που δεν τους ανήκουν και αποφάσεις παραπλανώντας δικαστές και αποκρύπτοντας στοιχεία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου