ΤΟΠΙΚΑ

Φως σε πτυχές της Κατοχής

φως-σε-πτυχές-της-κατοχής-274338

Πτυχές της νεότερης ιστορίας του Βόλου, που αφορούν την κρίσιμη περίοδο της ναζιστικής κατοχής, η οποία δεν αναδεικνύεται ιδιαίτερα στα σχολικά βιβλία της Ιστορίας, αναλαμβάνουν να αναδείξουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) στη Μαγνησία. Με πρωτοβουλία των Γ.Α.Κ. και με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσης του Βόλου από τις ναζιστικές δυνάμεις Κατοχής στις 19 Οκτωβρίου 1944, διοργανώνεται έκθεση αρχειακού υλικού και οκταήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές της Στ’ τάξης των δημοτικών και των τριών τάξεων των γυμνασίων και λυκείων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Είναι η πρώτη φορά που τα Γ.Α.Κ. στον Βόλο διοργανώνουν παρόμοια εκδήλωση -στην Αθήνα είναι θεσμός και πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά- η οποία γίνεται σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Οι δράσεις έχουν τίτλο «19 Οκτωβρίου 1944» – «Ο Βόλος ελεύθερος». Η έκθεση αρχειακού υλικού που θα λειτουργήσει στο αναγνωστήριο των Γ.Α.Κ. θα γίνει στις 19 Οκτωβρίου, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και θα είναι επισκέψιμη για όλους. Στην έκθεση θα «φωτίζονται» τραυματικά γεγονότα της περιόδου εκείνης, όπως ο δοσιλογισμός, η Εθνική Αντίσταση, μέσα από αρχεία της επιτροπής αναγνώρισης αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης, του ειδικού δικαστηρίου δοσίλογων Βόλου, αποφάσεις αποζημιώσεων για θύματα ναζισμού, αποφάσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων στην Κατοχή, αρχείο σωματείων, του Εθνικού Οργανισμού Καπνού, εκπαιδευτικά, του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου, του Σανατορίου του Γιώργου Καραμάνη στο Πήλιο, της Σιδηροβιομηχανίας Γκλαβάνη, του εργοστασίου Παπαγεωργίου, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βόλου, της Διεύθυνσης Βιομηχανίας, του τοπικού Τύπου, του Μήτσου Ρήγα (παράνομος Τύπος), του Γιάννη Μουγογιάννη, του αντιστασιακού Δημήτρη Μπατάλη αλλά και αρχεία από προφορικές μαρτυρίες.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 45 λεπτών, απευθύνεται σε μαθητές της Στ΄ τάξης του Δημοτικού και των γυμνασίων και λυκείων, και θα υλοποιείται καθημερινά από τις 20 έως τις 31 Οκτωβρίου, σε ομάδες των 25 μαθητών, ανά μιάμιση ώρα, στις 8:30π.μ., στις 10π.μ., στις 11:30π.μ. και στη 1μ.μ. Ηδη πολλά σχολεία έχουν κλείσει ραντεβού και έχουν καλυφθεί οι μισές ημέρες του προγράμματος.

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές, μέσα από πρωτογενείς πηγές, άγνωστες στους ίδιους πτυχές της ιστορίας, να ευαισθητοποιηθούν για την αντίσταση του λαού κατά του κατακτητή, να προβληματιστούν για το φαινόμενο του δοσιλογιμού και το Ολοκαύτωμα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες, στα γραφεία των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, η προϊσταμένη της υπηρεσίας, Αννίτα Πρασσά, υποστήριξε αναφερόμενη στη δράση: «Δεδομένου ότι αφενός η κρίσιμη αυτή ιστορική περίοδος δεν αναδεικνύεται ιδιαίτερα στα εγχειρίδια της σχολικής ιστορίας και αφετέρου ότι έχει αναζωπυρωθεί το φαινόμενο του ναζισμού στην Ευρώπη, στους στόχους του αφιερώματος είναι η γνώση του ιστορικού πλαισίου της εποχής μέσα από πρωτογενείς πηγές, όπως κείμενα, φωτογραφίες, Τύπος και προφορικές μαρτυρίες, η ευαισθητοποίηση για την αντίσταση του ελληνικού λαού κατά του κατακτητή, ο προβληματισμός για το ιστορικό φαινόμενο του δοσιλογισμού και το Ολοκαύτωμα, η εξοικείωση με την αντιμετώπιση των τραυματικών γεγονότων της Ιστορίας, η καλλιέργεια ιστορικής, κοινωνικής και πολιτικής συνείδησης, και γενικότερα η συνειδητοποίηση του ίδιου του πολίτη για τη διαφύλαξη της ειρήνης».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργος Πολύζος, αναφέρθηκε στη χρόνια συνεργασία με τα Γ.Α.Κ. στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δήλωσε συνοδοιπόρος στην προσπάθεια. Όπως τόνισε, η ιστορία δεν είναι ξεκομμένη από την πόλη αλλά κομμάτι της, και μέσα από αυτή υπάρχουν διδάγματα.

Αρωγός στην προσπάθεια δήλωσε και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, δια μέσω της εκπροσώπου του προϊσταμένου Σωκράτη Σαβελίδη, κ. Αναστασίας Ανδρουλάκη, η οποία υπογράμμισε ότι μέσα από το πρόγραμμα καλλιεργείται η γνώση, και οι μαθητές έρχονται σε επαφή με άγνωστες πτυχές της ιστορίας, και μάλιστα μέσα από πρωτογενείς πηγές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου