ΤΟΠΙΚΑ

Συμμορίες χαλκού έχουν «αδειάσει» τις πλατείες του Δήμου Βόλου από μπρούτζινες προτομές

συμμορίες-χαλκού-έχουν-αδειάσει-τι-274186

Διαστάσεις επιδημίας παίρνουν οι κλοπές προτομών από πάρκα και πλατείες του Δήμου Βόλου. Συμμορίες «κυνηγών χαλκού» βάζουν στο μάτι προτομές τις οποίες αφαιρούν από τις βάσεις τους και τις προωθούν πιθανότατα σε χυτήρια με στόχο το κέρδος από το χαλκό που θα εμπορευτούν. Ένα οικονομικό κέρδος στο βωμό του οποίου γίνονται θυσία έργα όχι μόνο καλλιτεχνικής αξίας, αλλά και μνήμης της ιστορίας και γεγονότων που συνδέονται με την πόλη.

Πρόσφατα, η κλοπή της προτομής της Σοφίας Βέμπο της επονομαζόμενης «τραγουδίστριας της νίκης», εξαιτίας των εθνικών τραγουδιών που ερμήνευσε κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940, προκάλεσε πανελλήνια κατακραυγή ενάντια στους βέβηλους που είχαν προφανή στόχο την εκμετάλλευση του χαλκού της προτομής που ήταν μια προσφορά του Νικολάου Μπρισίμη προς το Δήμο Βόλου και φιλοτεχνήθηκε από τον Αναστάση Κρατίδη.

Δεν είναι όμως το μοναδικό κρούσμα κλοπής που έχει καταγραφτεί σε πάρκα και πλατείες του Βόλου. Ακριβώς δίπλα από τη βάση όπου βρισκόταν η προτομή της Σοφίας Βέμπο, στο παρκάκι στην πρόσοψη του Δημαρχείου Βόλου, άλλη μία βάση έχει μείνει κενή. Εκεί φιλοξενούνταν η προτομή του Νίκου Σκυλοδήμου, ενός εκ των πρωτεργατών του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, που προφανώς κατέληξε και αυτή σε κάποιο χυτήριο.

Στόχος δραστών των επονομαζόμενων και «κυνηγών χαλκού» έγινε η προτομή του Βασιλέως Παύλου στην Πλατεία Αγίου Νικολάου. Ηταν ένα έργο ανεκτίμητης αξίας που κοσμούσε το προαύλιο του Ιερού Ναού περισσότερο από 40 χρόνια. Στην ίδια πλατεία, βανδαλισμοί είχαν γίνει και στην προτομή του Μακαριστού Χριστοδούλου. Αγνωστοι είχαν αφαιρέσει τη μύτη από το πρόσωπο της προτομής.

Αλλά και από την πλατεία της Αγίας Παρασκευής είχε αφαιρεθεί η προτομή του Παναγιώτη Αλεξάνδρου που ωστόσο εντοπίστηκε από ανθρώπους του Δήμου Βόλου.

Ούτε η προτομή του Δ. Κωστόπουλου, του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, στην πλατεία του Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου, είχε γλιτώσει από τις «συμμορίες του χαλκού».

Τα απανωτά περιστατικά κλοπής προτομών από πάρκα και πλατείες, που δεν αφήνουν μόνο τις βάσεις κενές, αλλά συνιστούν πλήγμα στην τοπική ιστορία, είχαν κινητοποιήσει την προηγούμενη δημοτική αρχή Βόλου.

Μάλιστα, με ευθύνη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Βόλου, είχε εκπονηθεί μελέτη για την εγκατάσταση σε όσα αγάλματα κινδυνεύουν ειδικού συστήματος φωτισμού με αισθητήρες για να αποτρέπονται οι κλοπές. Η μελέτη είχε εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο Βόλου, ποτέ όμως δεν υλοποιήθηκε…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου