ΤΟΠΙΚΑ

Στο σκοτάδι το ΒΙΟΠΑ, μετά από εφτά χρόνια λειτουργίας

στο-σκοτάδι-το-βιοπα-μετά-από-εφτά-χρόν-274127

Υπάκουσαν την απόφαση του δήμου Βόλου για τη μεταφορά εκτός του κέντρου των οχλουσών επιχειρήσεων. Το 2008 επένδυσαν τα χρήματά τους, μετεγκατέστησαν τις βιοτεχνίες και τα συνεργεία τους και ανέπτυξαν κύκλο εργασιών. Όμως, εφτά χρόνια μετά συνεχίζουν να «ψάχνουν» τις επιχειρήσεις στο σκοτάδι, να αναπνέουν τη δυσωδία από τους ανοιχτούς βόθρους, να πληρώνουν υπέρογκα τέλη για στοιχειώδεις ή ανύπαρκτες παροχές.

Οι επιχειρήσεις του Βιοτεχνικού Πάρκου καταγγέλλουν ότι η Πολιτεία αδιαφορεί για τα προβλήματά τους. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών Κατεργασίας Μετάλλου, Αλέκος Δημόπουλος, που έχει την επιχείρησή του εκεί εξηγεί ότι: «26 επιχειρήσεις κάναμε το βήμα και μεταφερθήκαμε στο ΒΙΟΠΑ. Όλα αυτά τα χρόνια περιμέναμε να γίνουν τα απαιτούμενα έργα, αλλά η κατάσταση εδώ όχι μόνο δεν βελτιώθηκε χειροτέρεψε κιόλας».

Ο ίδιος λέει ότι: «ο φορέας που συνέστησε η ΕΤΒΑ φορτώνει με υπέρογκα έξοδα τους επαγγελματίες της περιοχής. Καταβάλλουμε υψηλά τέλη και δεν έχουμε καν υποδομή για εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού. Το απόγευμα ο κόσμος φοβάται να έρθει στα μαγαζιά μας».

Οι επαγγελματίες είναι δυσαρεστημένοι. «Μοιραζόμαστε ένα κάδο απορριμμάτων πέντε επιχειρήσεις και πληρώνουμε για την καθαριότητα 100-150 ευρώ το κάθε μαγαζί. Μας χρεώνουν ανάλογα με τα τετραγωνικά. Είναι άδικο, καθώς εμείς για να λειτουργήσουμε χρειαζόμαστε μεγάλους χώρους», ανέφερε.

Στο Βιοτεχνικό Πάρκο δεν έγινε κανένα έργο, έστω για την αποκατάσταση των κακοτεχνιών. «Τα φρεάτια έχουν κλειστεί πρόχειρα. Αν σηκώσετε τις πέτρες που έχουν τοποθετήσει για κάλυψη, θα δείτε τους βόθρους. Το καταλαβαίνετε και από τη δυσωδία», αναφέρει ο ίδιος.

Οι όποιοι χαρακτηρισμένοι χώροι πρασίνου έχουν μείνει ως είχαν αδιαμόρφωτοι, με βράχια. «Ζητάμε να μας δώσουν τα τεχνικά φυλλάδια για να δούμε τι προέβλεπαν τα αρχικά σχέδια. Δεν μας τα δίνουν. Απαντούν ότι εάν θέλετε μπορούμε να σπάσουμε τα βράχια και να διαμορφώσουμε τους χώρους, πρέπει όμως να επιμεριστούμε τα έξοδα…», συμπλήρωσε.

Το θέμα απασχολεί έντονα την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας. Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Τρύφωνας Πλαστάρας, ανέφερε ότι οι επαγγελματίες της περιοχής αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όταν εν μέσω κρίσης η λειτουργία τους θα έπρεπε να διευκολύνεται.

«Εκτός από το θέμα του ηλεκτροφωτισμού και της καθαριότητας, μπαίνουν ζητήματα φύλαξης του ΒΙΟΠΑ, ενώ έχουμε και καταγγελίες ότι άγνωστοι απορρίπτουν σε διάφορα σημεία τα σκουπίδια τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να επισημανθεί ότι η ΟΕΒΕΜ βρίσκεται σε συνεργασία με το βουλευτή Μαγνησίας Μάκη Μπαλλή, προκειμένου να καταγραφεί το σύνολο των προβλημάτων και οι επαγγελματίες της περιοχής να συναντηθούν με την υφυπουργό βιομηχανίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου