ΤΟΠΙΚΑ

Στη Δικαιοσύνη για τα αδέσποτα

στη-δικαιοσύνη-για-τα-αδέσποτα-271058

Για όξυνση του προβλήματος των αδέσποτων στην πόλη, καταγγέλλει σε ανοιχτή επιστολή της, η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου, Φλωρίκα Τσιρογιάννη, την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας Νατάσσα Μορφογιάννη, και ανακοινώνει ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη αναζητώντας «διαιτησία» μεταξύ των δύο πλευρών.

Στον απόηχο της τελευταίας συνεδρίασης της πενταμελούς επιτροπής για τα αδέσποτα, η κ. Τσιρογιάννη καταγγέλλει την αντιδήμαρχο για μη συνεπή εφαρμογή του προγράμματος στειρώσεων και για επανεντάξεις αδέσποτων σε δυσπρόσιτες περιοχές, τακτική που καταδικάζει τα ζώα στην πείνα και τη δίψα.

«Ως Φιλοζωικό Σωματείο και από τη θεσμική μας θέση κινούμαστε με μοναδικό κριτήριο την ευζωία των ζώων, την όσο το δυνατόν αναστολή του πολλαπλασιασμού τους (στειρώσεις) αλλά πάνω απ’ όλα δεν παρεκκλίνουμε του Νόμου του Κράτους. Εσείς διεκδικώντας το “αλάθητο” αποφασίζετε, όπως η ίδια δηλώνετε με θράσος, να εκτοπίσετε ζώα της πόλης που τα ταΐζει και τα φροντίζει ο κόσμος στις ρεματιές και τα βουνά (βλ. Παλιούρι που είναι 30 λεπτά με το αυτοκίνητο από το Διμήνι), όπου κανείς δεν θα τα ταΐσει ή θα τα ποτίσει, αφού δεν υπάρχει κόσμος, και ή θα πεθάνουν αβοήθητα ή κάποιος περαστικός θα ειδοποιήσει κάποια Φιλοζωική και θα φορτωνόμαστε τσουβάλια και παγούρια με νερό για να μη λιώσουν από πείνα και δίψα. Σε άλλη περίπτωση θα κατέβουν στο Διμήνι ή όπου βρουν τροφή και επειδή θα ενοχλούν, θα σας φωνάζουν πάλι να τα μαζέψετε, δηλ. ράβε – ξήλωνε. Άρα οξύνετε το πρόβλημα αντί να το επιλύετε στην προσπάθειά σας να γίνετε αρεστή σε κάποιο μέρος της κοινωνίας, την οποία θα έπρεπε να εκπαιδεύετε αντί να χαϊδεύετε. Ο Νόμος είναι σαφής και δεν επιδέχεται παρερμηνειών. “Η επανένταξη γίνεται στο σημείο απ’ όπου το ζώο περισυλλέχθηκε”», αναφέρει μεταξύ άλλων η κ. Τσιρογιάννη για το θέμα των επανεντάξεων και μιλά για «παλινωδίες και μη συνεπή εφαρμογή του προγράμματος στειρώσεων που οξύνει το πρόβλημα».

Η ίδια καταγγέλλει ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να βρουν τον υπεύθυνο του καταφυγίου: «Οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες αγανακτούν να ψάχνουν τον υπεύθυνο του δήμου, μιας και δεν το έχετε ανακοινώσει πουθενά και κάθε τόσο αλλάζει, που το τηλέφωνό του είναι απασχολημένο, είναι σε meetting και δε μπορεί να μιλήσει, λείπει με άδεια, δεν δουλεύει από τις 3.00 και μετά, δεν δουλεύει Σαββατοκύριακα και αργίες, και αφού έχει καταναλώσει ώρες και μέρες καταλήγει στις Φιλοζωικές, που δεν κλείνουν τηλέφωνο ποτέ. Και τώρα αρχίζει άλλος Γολγοθάς, γιατί εσείς επιμένετε το ζώο να πάει καταφύγιο, όπου δεν τυγχάνει καμίας περιθάλψεως, διότι ο ανάδοχος αποδεδειγμένα δεν δίνει χάπια, και όταν πρόκειται να επανενταχθεί εσείς το στέλνετε στο Παλιούρι, ενώ ο ευαίσθητος πολίτης το φρόντιζε και είχε ζητήσει να το επιστρέψετε στο μέρος του. Σε ακόμη πιο ακραίες περιπτώσεις του ζητάτε να το υιοθετήσει, δηλαδή τον τιμωρείτε γιατί το φρόντιζε. Ας μην αναφέρουμε δε το ότι αν θελήσει να πάει να το δει στο καταφύγιο, πρέπει να κλείσει ραντεβού 9.00 με 13.00 αλλιώς του απαγορεύεται και η είσοδος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου