ΤΟΠΙΚΑ

Δυσοίωνες οι προβλέψεις του ΕΚΒ

δυσοίωνες-οι-προβλέψεις-του-εκβ-270200

Βαριές οι συνέπειες από τις ανατροπές σε μισθούς, συμβάσεις και εργασιακές σχέσεις σύμφωνα με το διοικητικό απολογισμό του 2013

Στις 28 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η απολογιστική συνέλευση του ΕΚΒ για την έγκριση του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού του 2013 και την έγκριση του προϋπολογισμού του 2014.

Τον διοικητικό απολογισμό ενέκριναν όλες οι παρατάξεις εκτός από τη ΔΑΣ- ΠΑΜΕ ενώ η ολομέλεια επίσης αποφάσισε τη συμμετοχή στην 24ωρη απεργία στις 9 Απριλίου που προκήρυξε η ΓΣΕΕ με συγκέντρωση που θα γίνει στην Πλατεία Ελευθερίας στις 10 το πρωί.

Χθες στην ολομέλεια του ΕΚΒ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο διοικητικός απολογισμός για τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2013. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θαν. Παπαδημόπουλος περιέγραψε με μελανά χρώματα την χρονιά που πέρασε κάνοντας λόγο για «βαριές συνέπειες που έχουν επιφέρει στους εργαζόμενους και την τοπική Κοινωνία οι βίαιες ανατροπές στο σύνολο των άλλοτε κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.

«Οι αδιάκοπες και προς κάθε κατεύθυνση παρεμβάσεις που χρειάστηκε να κάνει το Ε.Κ. Βόλου, δεν είναι παρά η συνοπτική «εικόνα» αυτών ακριβώς των βίαιων και ραγδαίων ανατροπών, που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, σε όλο το Κλαδικό φάσμα, εξ αιτίας των μνημονιακών νομοθετικών εκτρωμάτων Κυβέρνησης – Τρόικας.

Η εκτίναξη των ποσοστών απολύσεων στην περιοχή μας, η απαξίωση του θεσμικού πλαισίου των Συλλογικών Συμβάσεων και η επιβολή επισφαλών μορφών εργασίας, καθώς και οι μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων με την απειλή της απόλυσης, ήταν, τη χρονιά που μας πέρασε, αλλά και αυτή που διανύουμε ήδη, τα μαύρα χαρακτηριστικά της «ανάπτυξης», έτσι όπως την οραματίζεται και την υλοποιεί το Καπιταλιστικό σύστημα, με τους πολιτικούς και συστημικούς εκπροσώπους του» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημόπουλος.

Μάλιστα όπως τόνισε το Ε.Κ. Βόλου, θεωρώντας την κατάσταση από πάσης πλευράς οριακή, δεν έπαψε ούτε στιγμή να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για επερχόμενες απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες, να παρεμβαίνει και να στηρίζει κάθε μορφή δράσης ενάντια σ’ αυτήν την επίθεση και θα συνεχίσει να το κάνει διότι όπως εκτίμησε ο ίδιος η ίδια πολύ δύσκολη κατάσταση θα συνεχιστεί επιφέροντας ακόμη περισσότερα δεινά στους εργαζόμενους της περιοχής.

«Τον στόχο μας αυτό πιστεύω ότι, σε μεγάλο βαθμό, τον κάναμε πράξη, αρνούμενοι την αναζήτηση λύσεων με …αφορισμούς, ζητώντας την εκδήλωση άμεσων πρωτοβουλιών από όλους τους Φορείς της περιοχής μας, για κοινή διεκδίκηση ειδικών πολιτικών από την Κεντρική Εξουσία» συμπλήρωσε επίσης ο πρόεδρος του ΕΚΒ.

Αναλυτική αναφορά έγινε ανά εργοστάσιο και κλάδο στη Μαγνησία ενώ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν βιομηχανίες και σωματεία ειδικές αναφορές έγιναν και από τα υπόλοιπα μέλη της Διοίκησης που εκπροσωπούν διάφορα επιχειρησιακά σωματεία και κλαδικά συνδικάτα.

Τον διοικητικό απολογισμό ενέκριναν όλες οι παρατάξεις εκτός από τη ΔΑΣ- ΠΑΜΕ.

Ο γραμματέας του ΕΚΒ (ΔΑΚΕ) Δημ. Βασιλείου στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε και αυτός στο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στον εργασιακό τομέα τονίζοντας ότι πρόκειται για πολιτικές που στρέφονται ενάντια στον εργαζόμενο και τα όσα έχει κατακτήσει με τους αγώνες του ενώ υπεραμύνθηκε των πρωτοβουλιών που πήρε το ΕΚΒ τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να αντιστέκεται σε αυτές τις βάρβαρες αντεργατικές πολιτικές.

Σε διαφορετική κατεύθυνση ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΔΑΣ- ΠΑΜΕ Κων. Στεργίου που δήλωσε ότι θα καταψηφιστεί ο διοικητικός απολογισμός της διοίκησης. Ο κ. Στεργίου υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει ταξικός προσανατολισμός του συνδικαλιστικού κινήματος, επέκρινε τη διοίκηση του ΕΚΒ ότι δεν ανέλαβε δυναμικές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των προβλημάτων ανά κλάδο και για μία ακόμη φορά άφησε αιχμές για «συμπόρευση με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό» κατηγορώντας τις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και του ΕΚΒ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου