ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Σε απόγνωση οι γονείς της Γλώσσας

σε-απόγνωση-οι-γονείς-της-γλώσσας-269948

Περισσεύει η οργή και η αγανάκτηση των γονιών της Γλώσσας, οι οποίοι ζητούν σε όλους τους τόνους την κάλυψη των κενών που υπάρχουν στο νησί λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών, ενώ στο μεταξύ συνεχίζεται η αποχή στο Δημοτικό, μέχρις ότου δοθεί λύση. Εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων του Δημοτικού της Γλώσσας μετέφεραν στον διευθυντή Πρωτοβάθμιας, Γιώργο Πολύζο, το πρόβλημα, στη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας, υπογραμμίζοντας ότι το ζητούμενο είναι ίση μεταχείριση και ευκαιρίες για μόρφωση, κατ’ αντιστοιχία με τα παιδιά των αστικών κέντρων.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Παρούσα στη χθεσινή συνάντηση ήταν η αντιδήμαρχος Σκοπέλου, Αθηνά Ντάκη, η οποία επεσήμανε ότι: «Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, για τα δικαιώματα των παιδιών μας, για να έχουμε ανοιχτά σχολεία στη Σκόπελο, να έχουμε δασκάλους. Έχουμε 50 γονείς στη Γλώσσα που περιμένουν να δουν τι θα γίνει με το μέλλον των παιδιών τους, κι έχουμε ένα νησί του οποίου τα παιδιά δεν έχουν ίσα δικαιώματα στη μάθηση όπως τα παιδιά σε όλο τον άλλο νομό, την υπόλοιπη Ελλάδα». Η αντιδήμαρχος Σκοπέλου τόνισε επίσης ότι θα έπρεπε να δοθεί η δέουσα προσοχή από την πολιτεία, σε ένα νησί που έχει δοκιμαστεί από τις θεομηνίες και σημείωσε ότι «είναι απαράδεκτο να νιώθουν τα παιδιά ότι είναι στο έλεος του Θεού».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Γλώσσας, Κουκίτσα Τριανταφύλλου, ανέφερε από την πλευρά της ότι «ζητάμε το αυτονόητο, τίποτα παραπάνω. Θέλουμε την παιδεία που δικαιούνται τα παιδιά μας. Θέλουμε δασκάλους από την αρχή της χρονιάς. Δεν επιτρέπεται κάθε βδομάδα να γίνονται προσλήψεις, να προσλαμβάνονται αναπληρωτές και να αρνούνται τη θέση. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Ζούμε σ’ έναν παράδεισο και ο παράδεισος αυτός έχει πολιτισμό, έχει παιδεία, έχει σχολεία. Δεν θα επιτρέψουμε αυτή την κατάσταση. Θέλουμε απαντήσεις, θέλουμε λύσεις, θέλουμε δασκάλους».

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Νέστορας Αγόρος, εξέφρασε μετά τη συνάντηση, την απογοήτευσή του διότι δεν έχει δοθεί ακόμη λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει το νησί και τη Γλώσσα ιδιαίτερα. «Ενα σχολείο με δύο δασκάλους και 50 παιδιά, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Εχουμε εδώ κι ένα μήνα συνεχώς επικοινωνία με την διεύθυνση και τους αναφέρουμε το πρόβλημα, τους αναφέρουμε τις ελλείψεις, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Εχουμε πάρει απόφαση και από τη Δευτέρα το σχολείο τελεί υπό αποχή και δεν θα σταματήσουμε εδώ, θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να βρούμε μια λύση γιατί θεωρούμε ότι τα παιδιά μας, δεν είναι ούτε παιδιά ενός κατώτερου Θεού ούτε τρίτης κατηγορίας. Είμαστε πολίτες, δικαιούμαστε ίση εκπαίδευση, δικαιούμαστε ό,τι έχει να λάβει ένα παιδί της πολιτείας, να το λάβουμε κι εμείς».

Την αγωνία της μετέφερε, παράλληλα, η Αναστασία Παναγιώτου, γιαγιά τεσσάρων μαθητών του Δημοτικού Γλώσσας. «Χωρίς δασκάλους δεν κάνουν τίποτα τα παιδιά. Είναι δυνατόν πενήντα παιδιά να μην έχουν δασκάλους; Πρέπει να έρθουν δάσκαλοι, να κρατήσουμε τον τόπο μας ζωντανό. Είναι παράδεισος το νησί, και λέμε στους νέους να μείνουν» είπε.

Παρών στη συνάντηση ήταν ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Κώστας Στεργίου, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του και τόνισε ότι θα κατατεθεί σχετική ερώτηση στη Βουλή. «Απαιτούμε από την κυβέρνηση να κάνει μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών για να λυθεί το πρόβλημα. Η διεύθυνση Πρωτοβάθμιας, πέρα από την καλή πρόθεση την οποία κατανοούμε και τις προσπάθειες που κάνει στο θεσμικό της ρόλο, δεν μπορεί να δώσει δέσμευση για την επίλυση του προβλήματος» δήλωσε ο ίδιος.

Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργος Πολύζος, δήλωσε στους γονείς ότι για την επίλυση του προβλήματος πρέπει να δοθούν κονδύλια για την κάλυψη των κενών με αναπληρωτές, ενώ ανέφερε, παράλληλα ότι το ίδιο αίτημα επαναλήφθηκε χθες και προς την Περιφέρεια αλλά και προς το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να μεριμνήσουν για τα περαιτέρω.

Ο κ. Πολύζος δήλωσε στους δημοσιογράφους μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση ότι: «Τοποθετήθηκαν έγκαιρα οι εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά προέκυψαν μετά τις 11 Σεπτεμβρίου λόγοι για τους οποίους κάποιοι εκπαιδευτικοί απουσιάζουν, με άδεια, από τις θέσεις τους. Για την κάλυψη των κενών έχει κατατεθεί από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας αίτημα για αναπληρωτές δασκάλους. Περιμένουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα να δοθούν από το υπουργείο τα αναγκαία κονδύλια, ούτως ώστε να καλύψουμε αυτά τα κενά».

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι είναι τοποθετημένοι από την αρχή της εκπαιδευτικής χρονιάς έξι εκπαιδευτικοί στη Γλώσσα Σκοπέλου. Οι τρείς βρίσκονται στις θέσεις τους, οι δυο έχουν μακροχρόνιες άδειες, ενώ προσλήφθηκε αναπληρώτρια η οποία δεν προσήλθε λόγω άδειας λοχείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου