ΤΟΠΙΚΑ

Διεκδικούν δωρεάν επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

διεκδικούν-δωρεάν-επιμόρφωση-των-εκπ-269817

«Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών είναι δικαίωμα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Μαγνησίας, με αφορμή «την επιβολή διδάκτρων για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών».

Όπως υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ «το Υπουργείο Παιδείας υποχρεώνει τους εκπαιδευτικούς να παρακολουθήσουν τα μαθήματα εκτός εργασιακού ωραρίου, εξαναγκάζοντας τους περισσότερους, για ευνόητους λόγους, σε άρνηση της επιμόρφωσης. Πώς είναι δυνατόν για κάποιον, για παράδειγμα, από την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα ή τη Λάρισα να μεταφερθεί στον Βόλο, διανύοντας τουλάχιστον αμέτρητα χιλιόμετρα καθημερινά, συμπληρώνοντας “στο πόδι” πολλές ώρες, με τεράστιο κόστος, εκατοντάδων ευρώ (περίπου 600 €: δίδακτρα, μετακίνηση, διατροφή, κ.ά.) να παρακολουθήσει το πρόγραμμα επιμόρφωσης;

Τίποτα από τα παραπάνω όμως δεν είναι τυχαίο. Η κυβέρνηση έχει στόχο μ’ αυτούς που δεν θα επιμορφωθούν και δεν θα αποκτήσουν τίτλο “Παιδαγωγικής Επιμόρφωσης και Διδακτικής Επάρκειας” να συγκροτήσει μια “κρίσιμη μάζα”, ευάλωτων, απειλούμενων, τρομοκρατημένων εκπαιδευτικών, που θα εκβιάζονται και θα χειραγωγούνται με τις δυσμενείς συνέπειες, που θα έχει η έλλειψη παιδαγωγικής επάρκειας, για τα εργασιακά τους δικαιώματα.

Το γεγονός πως ο φορέας υλοποίησης, η ΑΣΠΑΙΤΕ, είναι δημόσια σχολή και η καταβολή διδάκτρων αντιβαίνει του ρόλου και της αποστολής της, πως δεν συμμορφώνεται ούτε με τελεσίδικες αποφάσεις της ίδια της αστικής δικαιοσύνης (απόφαση ΣΤΕ 2036/2016) που δικαίωσε υποψήφιους εκπαιδευτικούς που προσέφυγαν στο παρελθόν κατά της καταβολής διδάκτρων, δείχνει καθαρά πως υλοποιεί τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας, λειτουργώντας σαν ένας ακόμα “δούρειος ίππος” για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης».

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Μαγνησίας απαιτεί ετήσια επιμόρφωση για όλους τους εκπαιδευτικούς (μόνιμους και αναπληρωτές), για την πλατύτερη παιδαγωγική, επιστημονική και τεχνολογική γνώση και εξέλιξη, δωρεάν και με ευθύνη της πολιτείας επιμόρφωση στα ΑΕΙ, πλήρη κάλυψη του κόστους επιμόρφωσης, όπως μετακίνηση, διατροφή, στέγαση, συγγράμματα και απαλλαγή από την εργασία όσο διαρκεί η επιμόρφωση.

Ζητά δε από την ΑΣΠΑΙΤΕ «να επιστρέψει το σύνολο των διδάκτρων στους μόνιμους συναδέλφους μας της ΤΕΕ και να εγγράψει και αυτούς που αρνήθηκαν για τους προαναφερόμενους λόγους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου