ΤΟΠΙΚΑ

Μαραβέγιας: Ο ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε το 2018 υποχρεωτικούς εμβολιασμούς αλλά σήμερα τους καταγγέλλει

μαραβέγιας-ο-συριζα-εξήγγειλε-το-2018-υπο-269780

Για προσπάθεια εκμετάλλευσης της πανδημίας προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά οφέλη, κατηγόρησε για μια ακόμη φορά τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, κατά την ομιλία του στη Βουλή την Πέμπτη, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την απολιγνιτοποίηση.

Ο κ. Μαραβέγιας υπεραμύνθηκε των χειρισμών της κυβέρνησης τονίζοντας ότι λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακυβιστίσεις, fake news και ανορθολογικές αντιλήψεις, επιχειρεί να δημιουργήσει μια θολούρα. Ενδεικτικά, ο βουλευτής αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς της Έφης Αχτσιόγλου ότι υπάρχει μείωση των δαπανών Υγείας στον προϋπολογισμό του 2022, την ώρα που μόνο οι τακτικές δαπάνες για το Υπουργείο Υγείας ανέρχονται σε 4,52 δισ. ευρώ το 2022 έναντι 4,27 δισ. ευρώ το 2021, είναι δηλαδή αυξημένες κατά 250 εκατ. ευρώ.

Για να καταδείξει την αναξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ στην υγεία, ο κ. Μαραβέγιας υπενθύμισε ότι το 2018 ως κυβέρνηση εξήγγειλε την θεσμοθέτηση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για μεταδοτικές ασθένειες, ενώ σήμερα τον καταγγέλλει. Μάλιστα, κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής την ανακοίνωση του τότε υπουργού Υγείας Αν. Ξανθού, ο οποίος δεσμευόταν ότι θα θεσμοθετούσε την υποχρεωτικότητα, ακόμα και για συγκεκριμένους πληθυσμούς, χωρίς τότε να τον εμποδίζουν – όπως δηκτικά σχολίασε ο κ. Μαραβέγιας – δήθεν προβλήματα συνταγματικότητας των στοχευμένων, υποχρεωτικών εμβολιασμών που ήθελε το 2018 αλλά σήμερα δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στο συζητούμενο νομοσχέδιο, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σταθερή θέση για το θέμα, ενώ η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη «στηρίζει την απολιγνιτοποίηση με ένα μελετημένο και μακροπρόθεσμο σχέδιο, για να κάνει πράξη και στον τομέα της ενέργειας μια μετάβαση που θα είναι δίκαιη για όλους». Σχολιάζοντας, μάλιστα, τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα από την Πτολεμαϊδα για τη δήθεν «βίαιη απολιγνιτοποίηση» που έρχεται και την ανάγκη να ληφθούν μέτρα «για να ανατραπεί αυτή η προοπτική», ο κ. Μαραβέγιας τόνισε ότι ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιτίθεται στα 7,5 δις ευρώ των επενδύσεων που εντάσσει η κυβέρνηση σε χρηματοδοτικά προγράμματα, στην περιβαλλοντική αποκατάσταση της Δυτικής Μακεδονίας και της Κεντρικής Πελοποννήσου και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο βουλευτής Μαγνησίας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι ενώ ξεκίνησε την απολιγνιτοποίηση, στη συνέχεια αδράνησε πλήρως, και τόνισε ότι η Ν.Δ. έρχεται να οργανώσει την μετάβαση αυτή και να λύσει προβλήματα που είχε αφήσει άλυτα ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2016. Η μετάβαση σε ένα καθαρότερο ενεργειακό μείγμα, όπως είπε, δεν αφορά μόνο την Δυτική Μακεδονία και τη Κεντρική Πελοπόννησο. Στόχος για τις περιοχές που τέθηκαν στο επίκεντρο του εθνικού σχεδιασμού, είναι η οικονομική τους αναζωογόνηση μέσω της απεξάρτησης από το λιγνίτη και αντικατάστασης του από καινοτομικές επενδύσεις που θα στρέψουν την τοπική ανάπτυξη σε σύγχρονες παραγωγικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τον κ. Μαραβέγια, για τον σκοπό αυτό προβλέπονται χρηματοδοτήσεις από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, το καθεστώς InvestEU για τη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Πράσινο Ταμείο. Παράλληλα, με τον πρόσφατο νόμο περί Στρατηγικών Επενδύσεων προβλέφθηκαν έργα που θα υλοποιηθούν εξ ολοκλήρου στις περιοχές μετάβασης με την παροχή αντίστοιχων οικονομικών κινήτρων και την διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων τους.

«Η μεγάλη πρόκληση για τις περιοχές που σήμερα εξαρτώνται από την παραγωγή λιγνίτη είναι ο μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω της πραγματικής ανάπτυξης τους. Όχι με επιδόματα και φιλοδωρήματα όπως ζητά η αντιπολίτευση», κατέληξε ο κ. Μαραβέγιας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου