ΤΟΠΙΚΑ

Στην αποστολή μαζί με τον Ολάντ

στην-αποστολή-μαζί-με-τον-ολάντ-268899

H Βολιώτισσα Μαριέττα Καραμανλή, βουλευτής του Γαλλικού Σοσιαλιστικού κόμματος, συμμετέχει στην αποστολή του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ που βρίσκεται από χθες στην Ελλάδα σε επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Η Μαριέττα Καραμανλή, αντιπρόεδρος της Επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων και πρόεδρος της ομάδας Γάλλο – Ελληνικής φιλίας στο Γαλλικό Κοινοβούλιο, αποτελεί μία «πρέσβειρα» του Βόλου και της Ελλάδας στη Γαλλία και όχι μόνο, ενώ η παρουσία της αυτές τις μέρες στην Αθήνα κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό στέλεχος της Γαλλικής Κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Καραμανλή μαζί με τον επιχειρηματία Πάρι Μουράτογλου, πρόεδρο EREN (φυσικοί πόροι, ανανεώσιμες πηγές) είναι οι μοναδικοί Ελληνες της αποστολής του Γάλλου Προέδρου στην Ελλάδα. Η Marietta Karamanli είναι μια γαλλική πολιτική προσωπικότητα, ελληνικής καταγωγής. Γεννημένη στο Βόλο, κρατά δυνατούς με την πόλη μας όπου βρίσκεται ακόμα όλη η οικογένειά της.

Ενσωματωμένη στη γαλλική πολιτική ζωή εδώ και πολλά χρόνια, είναι βουλευτής της Sarthe. Εφυγε από την Ελλάδα το 1984 για να σπουδάσει φιλολογία στη γαλλική πόλη Λε Μαν. Η ιδέα να ασχοληθεί με την πολιτική- όπως έχει πει η ίδια σε συνεντεύξεις της αρχίζει να διαμορφώνεται μετά το 1981 και την άνοδο του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία, όταν είδε, όπως μας λέει χαρακτηριστικά, για πρώτη φορά τους γονείς της, πρώην αντιστασιακούς, να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα.

Ετσι ύστερα από τα κλασικά γράμματα κατευθύνεται προς την Ιστορία του Δικαίου και τις Πολιτικές Επιστήμες, ενώ στο διδακτορικό της με τίτλο «Κράτος και κοινωνία στην Ελλάδα: Συνέχειες και αλλαγές» μελετά τις δυσλειτουργίες του ελληνικού κρατικού μηχανισμού, αλλά και τις αλλαγές στις οποίες προχώρησαν οι τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις, με ιδιαίτερη μνεία στην κυβέρνηση Σημίτη.

Αρχίζει λοιπόν να συμμετέχει στα κοινά, να ασχολείται με θέματα που αγγίζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών και σιγά – σιγά μέσα από την έντονη πολιτική δράση της το 1989 γίνεται η πιο νέα δημοτική σύμβουλος του Λε Μαν, αδελφοποιημένης πόλης της ιδιαίτερης πατρίδας της, του Βόλου. Πολύ γρήγορα δημιουργεί πόλους διαλόγου με τους δημότες και το όνομά της αρχίζει να γίνεται ολοένα και πιο γνωστό.

Το 1995 γίνεται αντιπρόεδρος της Υπερδημαρχίας σε θέματα περιβάλλοντος, το 1997 κατεβαίνει ανεπιτυχώς στις βουλευτικές εκλογές ως υποψήφια του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ το 1998 αποσπά από τη Δεξιά τη βορειοδυτική περιφέρεια του Λε Μαν και το 2001 γίνεται η πρώτη γυναίκα σοσιαλίστρια αντιδήμαρχος-υπεύθυνη Νεολαίας.

Η Βολιώτισσα βουλευτής της Γαλλικής Βουλής ζει ως σήμερα στη γαλλική πόλη Λε Μαν, με το Γάλλο σύζυγό της και τα τέσσερα παιδιά τους, την Ερμιόνη, τη Μελίνα, τη Λίβια και τον Κωνσταντίνο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου