ΤΟΠΙΚΑ

Δώρο ζωής σε 30χρονη Βολιώτισσα

δώρο-ζωής-σε-30χρονη-βολιώτισσα-268752

Δώρο ζωής σε μία 30χρονη νεφροπαθή από τη Νέα Ιωνία. Για επτά ολόκληρα χρόνια ήταν σε λίστα αναμονής, περιμένοντας μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες να υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού. Η απόφαση των οικείων ενός μεσήλικα άνδρα που ήταν εγκεφαλικά νεκρός, να δωρίσουν τα όργανά του, της «χάρισε» ξανά τη ζωή. Πρόκειται για τη δεύτερη μεταμόσχευση που γίνεται στον Βόλο από τις αρχές του 2017 από πτωματικό δότη.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η 30χρονη κοπέλα από τη Νέα Ιωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία επτά χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και ο οργανισμός της είχε επιβαρυνθεί σημαντικά εξαιτίας της νεφρικής ανεπάρκειας. Σχεδόν σε καθημερινή βάση υποβαλλόταν σε αιμοκάθαρση στο Νοσοκομείο Βόλου, περιμένοντας παράλληλα να βρεθεί ο συμβατός δότης, ώστε να μπορέσει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού. Οι μέρες, οι μήνες και τα χρόνια όμως περνούσαν και η 30χρονη παρέμενε στη λίστα αναμονής. Δύο φορές σύμφωνα με τους οικείους της «έφτασε στην πηγή, αλλά νερό δεν ήπιε» αφού τελικά μετά από αμέτρητες εξετάσεις, διαρκή διαβίβαση κλινικών πληροφοριών προς τον ΕΟΜ και τις μονάδες μεταμοσχεύσεων, υπήρξε απαγορευτικό από τους γιατρούς.

Αυτή τη φορά ωστόσο στάθηκε τυχερή. Το τηλέφωνο που δέχτηκαν οι δικοί της άνθρωποι από το Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ήταν για εκείνους «μάννα εξ ουρανού». Είχε βρεθεί συμβατό μόσχευμα.

Ο θάνατος ενός μεσήλικα άνδρα που ήταν «εγκεφαλικά νεκρός» στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» στην Αθήνα ήταν ο δότης, μετά από τη γενναία απόφαση που πήραν οι οικείοι του να χαρίσουν τα όργανά του.

Η γέφυρα ζωής «στήθηκε» μεταξύ «Αττικόν» και Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης πριν από λίγες μέρες. Η επέμβαση μεταμόσχευσης νεφρού ήταν επιτυχής και η νεαρή Βολιώτισσα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με πολύ καλή μετεγχειρητική κατάσταση, καθώς ο νεφρός άρχισε ήδη να αιματώνεται. Οι δικοί της πλέουν σε πελάγη ευτυχίας, καθώς το παιδί τους μετά από μία επταετία μπορεί να «επιστρέψει» στην ενεργό δράση. Σημειώνεται πως το μόσχευμα του δεύτερου νεφρού δόθηκε σε δότη στον Ευαγγελισμό της Αθήνας.

Δώρο θεού… αλλά για λίγους

Πρόκειται για τη δεύτερη μεταμόσχευση που αφορά στον Βόλο μέσα στο 2017 από πτωματικό δότη. Η πρώτη είχε γίνει τον προηγούμενο Απρίλιο σε μία 58χρονη νεφροπαθή. Μέσα στο 2017 καταγράφεται ακόμη μία μεταμόσχευση από ζώντα δότη. Πιο συγκεκριμένα, μία 68χρονη μητέρα αποφάσισε να δώσει τον ένα της νεφρό στο 42χρονο γιο της που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα νεφρικής ανεπάρκειας.

Ο τοπικός Σύλλογος Νεφροπαθών Μαγνησίας «Οι Άγιοι Ανάργυροι» αριθμεί 250 μέλη, εκ των οποίων 180 αιμοκαθαρόμενοι, 20 περιτοναϊκής πλύσης και 50 μεταμοσχευμένοι.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Μαγνησίας, Βασίλης Γιαννάκος, ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με αφορμή τη μεταμόσχευση στην 30χρονη, έκανε λόγο για «δώρο Θεού» εκφράζοντας ωστόσο για μία ακόμη φορά τον προβληματισμό του για την υποτονικότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το θέμα της δωρεάς οργάνων, όχι μόνο στη Μαγνησία αλλά και πανελλαδικά. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο ετησίως παρατηρείται μία αύξηση τουλάχιστον 10% στα άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ειδικά στους νεφροπαθείς, οι οποίοι περιμένουν καρτερικά στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου