ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός ρύθμισης δεκάδες μηχανικοί

εκτός-ρύθμισης-δεκάδες-μηχανικοί-268707

Αναστάτωση στο ΤΕΕ Μαγνησίας. Το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων – Τομείς Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων πέταξε εκτός ρύθμισης δεκάδες μηχανικούς της Μαγνησίας γιατί κατέβαλαν εκπρόθεσμα τη δόση του Ιουνίου λόγω της τραπεζικής αργίας και μάλιστα χωρίς καμία ενημέρωση.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Αν και λόγω των οικονομικών εξελίξεων στα τέλη του Ιουνίου ανεστάλη η πληρωμή των ρυθμίσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι μηχανικοί κατέβαλαν κανονικά τη δόση του Ιουνίου με αυτή του επόμενου μήνα στο τέλος Ιουλίου, ωστόσο το ΤΣΜΕΔΕ δεν έδειξε καμία απολύτως ανοχή και τους εκτόπισε από τη ρύθμιση.

Το διάστημα που ακολούθησε οι μηχανικοί συνέχιζαν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις μη γνωρίζοντας για τις δυσάρεστες εξελίξεις. Κανένας εξάλλου δεν ενημέρωσε για το δυσμενές γεγονός.

Ομως, τον Αύγουστο αρκετά μέλη του ΤΕΕ ενημερώθηκαν τυχαία σε επισκέψεις τους σε γιατρούς ότι δεν είχαν θεωρημένο βιβλιάριο υγείας. Δεν έδωσαν σημασία εκτιμώντας ότι κάποια καθυστέρηση υπήρξε. Πλήρωσαν κανονικά τις επισκέψεις τους στους γιατρούς θεωρώντας ότι το θέμα θα τακτοποιούταν κεντρικά.

Το Σεπτέμβριο που ακολούθησε, έσκασε η βόμβα. Οι μηχανικοί δεν είχαν δικαίωμα να εκδώσουν ασφαλιστική ενημερότητα λόγω οφειλών και έπρεπε να πληρώσουν το σύνολο των χρεών τους για να μπορέσουν να εκδώσουν άδειες.

Το ΤΕΕ δέχτηκε έντονες διαμαρτυρίες από δεκάδες μηχανικούς, όμως κανένας δεν ήξερε τι συνέβαινε και το θέμα ερευνούταν. Πως ήταν δυνατόν οι μηχανικοί να πλήρωναν κανονικά τις δόσεις τους και να έχουν οφειλές που πρέπει να καταβάλουν εξολοκλήρου, προβληματιζόταν η Διοίκηση του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Τελικά η απάντηση ήρθε και δυστυχώς αφορούσε τη δόση του Ιούνη που είχε κηρυχτεί και η τραπεζική αργία.
Οπως είπε η πρόεδρος του ΤΕΕ, Νάνσυ Καπούλα, οι μηχανικοί αποδείχτηκε ότι κατέβαλαν τον Ιούλιο τις δόσεις των δύο τελευταίων μηνών καθώς πίστεψαν ότι είχε ανασταλεί η πληρωμή του Ιούνη. Το ΤΣΜΕΔΕ πέταξε εκτός ρύθμισης δεκάδες μηχανικούς στη Μαγνησία, εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες πανελλαδικά με τη ίδια λογική.

Νάνσυ Καπούλα «Το ΤΣΜΕΔΕ πέταξε εκτός ρύθμισης δεκάδες μηχανικούς στη Μαγνησία, εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες πανελλαδικά με την ίδια λογική»

«Η ρύθμιση του ΤΣΜΕΔΕ ανέφερε ότι οι μηχανικοί πρέπει το πρώτο οχτάμηνο της ισχύος της να πληρώνουν κανονικά κάθε μήνα τις δόσεις και το διάστημα που θα ακολουθούσε μετά το οχτάμηνο θα είχαν το δικαίωμα να καθυστερήσουν μία – δύο δόσεις χωρίς να έχουν αντίκτυπο στις ρυθμίσεις. Το Ταμείο λοιπόν δεν έλαβε υπόψη του ότι τον Ιούνιο οι συνάδελφοι αδυνατούσαν να πληρώσουν λόγω της τραπεζικής αργίας. Οσοι δεν κατέβαλαν τη δόση εκτοπίστηκαν από τη ρύθμιση χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Αν και τους υπόλοιπους μήνες μέχρι σήμερα ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ωστόσο καλούνται να πληρώσουν το σύνολο της οφειλής» ανέφερε η ίδια.

Το γεγονός έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον τεχνικό κόσμο. Η πρόεδρος του ΤΕΕ παροτρύνει όλους τους μηχανικούς να σπεύσουν και να δηλώσουν όλα τα προβλήματα στο Τεχνικό Επιμελητήριο, κάθε δυσλειτουργία του Ταμείου.

Οι μηχανικοί είδαν την οικοδομική δραστηριότητα να καταγράφει βουτιά λόγω της οικονομικής κρίσης. Τα δημόσια έργα και το ΕΣΠΑ να «παγώνουν». Την ανεργία στον κλάδο και την υποαπασχόληση να φτάνει και ίσως να ξεπερνά το 50% του κλάδου. Την τραπεζική αργία να αποτελειώνει την όποια κινητικότητα πήγαινε να αναπτυχθεί και την αγορά να γυρίζει χρόνια πίσω. Τώρα το Ταμείο τους πετάει εκτός ρύθμισης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου