ΤΟΠΙΚΑ

Γυναίκες με μεράκι για εξαγωγή

γυναίκες-με-μεράκι-για-εξαγωγή-268628

Μεράκι και διάθεση εξέλιξης χαρακτηρίζει τα μέλη του Γυναικείου Συνεταιρισμού Πτελεού, τα οποία επιχειρούν άνοιγμα στο εξωτερικό, έχοντας ως εφόδιο τα χειροποίητα προϊόντα τους, που κατακτούν την εγχώρια αλλά και τη διεθνή αγορά. Δεκαπέντε χρόνια μετά, τα δραστήρια μέλη του συνεταιρισμού συνεχίζουν με την ίδια ζέση και ενθουσιασμό την προσπάθεια που ξεκίνησε το 2000, προσελκύοντας το ενδιαφέρον Γερμανών, Αυστριακών αλλά και Ρώσων, οι οποίοι αγαπούν τις τοπικές παραδοσιακές γεύσεις.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεκάδες εξαγωγικές προτάσεις έχουν διατυπωθεί μέχρι σήμερα και το πρώτο βήμα έγινε από τη Γερμανία, με τις μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού, να κατακτούν τη διεθνή αγορά. Η ανάπτυξη εξαγωγικών δραστηριοτήτων σε σταθερή βάση αποτελεί προτεραιότητα για τις δραστήριες γυναίκες της «Φτελιάς», οι οποίες διατηρούν αναλλοίωτη την ποιότητα και τις παραδοσιακές συνταγές, που κληροδοτούνται ως πολύτιμη παρακαταθήκη από γιαγιά σε κόρη και εγγονή.

«Εχουν ενδιαφερθεί για τα προϊόντα μας επιχειρηματίες από τη Γερμανία, τη Δανία και τη Ρωσία αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει ο δρόμος των εξαγωγών. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα παραμένει στα μελλοντικά μας σχέδια και έχουμε πάντα την προσοχή μας στραμμένη στη συγκεκριμένη κατεύθυνση» όπως δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Αλεξάνδρα Αθανασίου, πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Στο μεταξύ, οι ξένοι τουρίστες που επισκέπτονται τη Μαγνησία, φροντίζουν να προμηθευτούν κουλουράκια, παραδοσιακές πίτες με χειροποίητο φύλλο, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και αρωματικό λάδι για το καθημερινό τους διαιτολόγιο, αλλά και ως δώρα σε φίλους και συγγενείς.

Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι στους Γερμανούς η μαρμελάδα πορτοκάλι, ενώ οι Ρώσοι και οι Αυστριακοί εντυπωσιάζονται από το κουλουράκια του συνεταιρισμού, τα οποία προμηθεύονται σε μεγάλες πιστότητες όταν επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Ανάλογη αποδοχή έχουν οι παραδοσιακές λιχουδιές του γυναικείου συνεταιρισμού, και από τους αλλοδαπούς οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στην περιοχή.

Τα σημεία πώλησης εκτείνονται από το Βόλο και τη γειτονική Λάρισα μέχρι την Αθήνα, με τις χειροποίητες πίτες σε διάφορες γεύσεις, να κατέχουν ξεχωριστή θέση στις προτιμήσεις των καλοφαγάδων. Το εξαγωγικό ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι εξίσου έντονο, ενώ διερευνάται, στο μεταξύ, ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να υλοποιηθεί ο στόχος.

«Οι Γερμανοί αγαπούν ιδιαίτερα τη χορτόπιτα, την τυρόπιτα και την κοτόπιτα με πιπεριές που παρασκευάζουμε με χειροποίητο φύλλο και ευελπιστούμε ότι θα κατορθώσουμε να προωθήσουμε τα προϊόντα μας στο εξωτερικό, αυξάνοντας την παραγωγή και διατηρώντας την ποιότητα στα ίδια υψηλά επίπεδα» όπως υπογράμμισε η κ. Αθανασίου.

Ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Πτελεού «Φτελιά» ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2000 από 17 γυναίκες της ευρύτερης περιοχής με σκοπό κυρίως να δώσει λύση στο οξύ πρόβλημα ανεργίας, αξιοποιώντας τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους και να προωθήσει τα εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα.
Σήμερα απασχολεί 23 μέλη σε ένα σύγχρονο εργαστήριο όπου οι παραδοσιακές συνταγές και οι αγνές πρώτες ύλες, χωρίς συντηρητικά και χημικά πρόσθετα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την εφαρμογή αυστηρών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας (σύστημα HACCP) μεταποιούνται με γνώση και μεράκι, για την παρασκευή προϊόντων με σπιτική φροντίδα, τα οποία έχουν αποκτήσει ένθερμους φίλους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου