ΤΟΠΙΚΑ

Υπερπληθυσμός χωρίς χώρους

υπερπληθυσμός-χωρίς-χώρους-268569

Στους 3.000 εισακτέους φθάνουν και φέτος οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που ασφυκτιά λόγω έλλειψης χώρων και οικονομικών πόρων. «Δυστυχώς ο υπερπληθυσμός δημιουργεί πολλά προβλήματα. Οι χώροι δεν επαρκούν και πολλές φορές αυτό πυροδοτεί και εντάσεις», σχολίασε ο Πρύτανης του ιδρύματος, Γιώργος Πετράκος στο περιθώριο της εκδήλωσης των πρωτοετών φοιτητών του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής.

Γιώργος Πετράκος: «Δυστυχώς ο υπερπληθυσμός δημιουργεί πολλά προβλήματα. Οι χώροι δεν επαρκούν και πολλές φορές αυτό πυροδοτεί και εντάσεις»

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ
Φωτογραφίες: ΡΑΝΙΑ ΜΑΝΑΣΗ

Την ίδια ώρα που το Πανεπιστήμιο έχει άμεση ανάγκη από χώρους για να αναπτυχθούν τα τμήματά του, τα κτιριακά έργα, δεν εξελίσσονται ομαλά από το καλοκαίρι και μετά οπότε και επιβλήθηκαν capital control.

Μόλις το τελευταίο διάστημα ξεκίνησαν πάλι οι εργασίες στο κτίριο Ματσάγγου και το κτίριο της Βιοχημείας, τα οποία ωστόσο θα περάσουν ως έργα – γέφυρα στο νέο ΕΣΠΑ. Το κτίριο των Ηλεκτρολόγων είναι ακόμη σταματημένο, λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο εργολάβος.

Χθες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο Σαράτση, το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής, υποδέχθηκε στους 119 πρωτοετείς φοιτητές που εισήχθησαν με πανελλήνιες και επιπλέον 19 φοιτητές ειδικών κατηγοριών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του τμήματος, κ. Φίλιππο Βλάχο, «το τμήμα συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Φέτος είμαστε το παιδαγωγικό τμήμα με την πιο υψηλή βάση από τα 19 παιδαγωγικά τμήματα της χώρας και αυτό συνεπάγεται ότι έχουμε και καλή ποιότητα φοιτητών».

Φίλιππος Βλάχος: «Το τμήμα συνεχίζει την ανοδική του πορεία. Φέτος είμαστε το παιδαγωγικό τμήμα με την πιο υψηλή βάση από τα 19 παιδαγωγικά τμήματα της χώρας και αυτό συνεπάγεται ότι έχουμε και καλή ποιότητα φοιτητών»

Οπως επεσήμανε για το 45% των φοιτητών του τμήματος, η ειδική αγωγή είναι πρώτη τους προτίμηση. «Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς δείχνει ότι η επιλογή είναι συνειδητή κι όχι τυχαία. Και οφείλεται στην καλή εικόνα του τμήματος μέσα από τα προγράμματα και προπτυχιακά και μεταπτυχιακά», σχολίασε ο ίδιος.
Μάλιστα, στους αποφοίτους του συγκεκριμένου τμήματος υπάρχει μηδενική ανεργία. Ολοι οι απόφοιτοι έχουν βρει εργασία και μάλιστα ως αναπληρωτές στα δημόσια σχολεία.

Αγκάθι όμως αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ούτε ένας μόνιμος διορισμός. «Την περασμένη εβδομάδα είχαμε συνάντηση με εκπροσώπους του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Εχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη για διορισμούς αλλά τα οικονομικά προβλήματα των τελευταίων ετών δεν έχουν επιτρέψει να γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ. Το 2011 ήταν να γίνει διαγωνισμός για 500 εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής που δεν έγινε», ανέφερε ο κ. Βλάχος.

Ανάμεσα στους φοιτητές που βρέθηκαν χθες στο αμφιθέατρο Σαράτση και η πρώτη εισακτέα του τμήματος, Αγγελική Καραμάνη από το Αίγιο, που συγκέντρωσε βαθμολογία 17.950 μόρια στις πανελλήνιες και έκοψε πρώτη το νήμα στον αγώνα για την είσοδο στο τμήμα ειδικής αγωγής.

Αγγελική Καραμάνη: «Θεωρώ την εκπαίδευση στην ειδική αγωγή λειτούργημα. Και υπάρχει ακόμη επαγγελματική απορρόφηση»

«Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με ένα επάγγελμα που να έχει σχέση με παιδιά. Το συγκεκριμένο τμήμα ήταν η πρώτη μου επιλογή. Θεωρώ την εκπαίδευση στην ειδική αγωγή λειτούργημα. Και υπάρχει ακόμη επαγγελματική απορρόφηση», ανέφερε η Αγγελική Καραμάνη που δήλωσε ενθουσιασμένη από το τμήμα αλλά και την ίδια την πόλη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου