ΤΟΠΙΚΑ

Από… αμέλεια οι πυρκαγιές στη Ζαγορά ~ Συνεχείς έρευνες από το ανακριτικό

από-αμέλεια-οι-πυρκαγιές-στη-ζαγορά-26821

Προειδοποιήσεις για αυστηρές κατηγορίες και βαριά πρόστιμα από την Π.Υ. Βόλου

Εντονος προβληματισμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου για τα αίτια εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο Καράβωμα και στη συνέχεια στη θέση Αλαταριά που είχε σαν αποτέλεσμα να μετατρέψει σε στάχτη δάσος σε έκταση δύο στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Ζαγοράς.

Τα απομεινάρια από υλοτόμηση στο δεύτερο μέτωπο που εκδηλώθηκε με διαφορά μισής ώρας ενώ στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες (αέρηδες) κινούν υποψίες για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια.

Κλιμάκιο του Ανακριτικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου αποτελούμενο από δύο υπαλλήλους μετέβη χθες το πρωί στους τόπους εκδήλωσης των πυρκαγιών και συνέλεγε κάθε χρήσιμο στοιχείο έως το μεσημέρι.

Η πυρκαγιά στη θέση Αλαταριά συνέχιζε να καίει δασική έκταση μέχρι τις 3.30 τα ξημερώματα. Στην περιοχή επιχειρούσαν τρία υδροφόρα οχήματα, δύο επιβατικά και συνολικά δεκαπέντε πυροσβέστες με επικεφαλής το Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, Χαράλαμπο Πόζογλου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου κινητοποιήθηκε άμεσα στις 7.45 προχθές το απόγευμα όταν ενημερώθηκε για το συμβάν από διερχόμενο. Ενώ οι πυροσβέστες έσβησαν τη φωτιά στο Καράβωμα, ενημερώθηκαν για το δεύτερο συμβάν και μετέβησαν επί τόπου.

Προειδοποιήσεις για απαγγελίες κατηγοριών

Με απαγγελίες κατηγοριών και βαριά πρόστιμα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου προειδοποιεί ο Διοικητής της Π.Υ. Βόλου, Χαράλαμπος Πόζογλου με αφορμή τη χθεσινή έντονη κινητοποίηση της Υπηρεσίας για πυρκαγιές στον ορεινό όγκο του Πηλίου και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Ζαγοράς.

«Για ακόμη μια φορά διαπιστώσαμε την αμέλεια των συμπολιτών μας σε συνδυασμό με την προκλητική συμπεριφορά πολλών εξ αυτών, οι οποίοι παρά τις απαγορευτικές καιρικές συνθήκες με τους δυνατούς ανέμους που από το πρωί έπνεαν στην περιοχή, έκαναν καύσεις κλαδιών και υπολειμμάτων καλλιεργειών» αναφέρει.

Προς αυτήν την κατεύθυνση τονίζει ότι σε όλες τις περιπτώσεις ενεργείται προανάκριση και ήδη έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για εμπρησμό από αμέλεια στις περιπτώσεις αυτές, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των προανακρίσεων, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός κατηγορουμένων αναμένεται να αυξηθεί.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι κατά το Β’ εξάμηνο του 2015 έχουν επιβληθεί από την Υπηρεσία Διοικητικά πρόστιμα που αφορούν υποθέσεις παλαιότερων πυρκαγιών.

Το ύψος αυτών κυμάνθηκε από 1.500 έως 7.000 ευρώ αναλόγως την περίπτωση, ενώ το ύψος των διοικητικών προστίμων βάσει της κείμενης νομοθεσίας δύναται να αγγίξει τα 60.000 ευρώ, αρκεί κάποιος να έχει καταδικαστεί έστω και πρωτόδικα.

«Οι όποιες εργασίες εκτελούνται στην ύπαιθρο με χρήση φλόγας, θα πρέπει να γίνονται αφού όμως ληφθούν τα μέτρα που ορίζονται στο άρθρο 5 παρ. 1 & 2 της 9Α /2005 Πυρ/κής Διάταξης. Με την επιφύλαξη διατάξεων που προβλέπουν αυστηρότερες ποινές, οι παραβάτες του ανωτέρω κανονισμού διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα.)

Πρέπει πλέον να γίνει αντιληπτό από όλους, ότι η εφαρμογή του νόμου θα είναι απόλυτη» καταλήγει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚA

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου