ΤΟΠΙΚΑ

Τονωτική «ένεση» ζητεί η αγορά

τονωτική-ένεση-ζητεί-η-αγορά-267927

Ελπίζουν οι έμποροι ότι θα ζεστάνει τα ταμεία το επίδομα θέρμανσης

Ζέστανε δεκάδες νοικοκυριά το επίδομα θέρμανσης, με τον εμπορικό κόσμο να ευελπιστεί ότι τα πρώτα χρήματα, που πιστώθηκαν χθες στους λογαριασμούς των δικαιούχων, θα αποτελέσουν τονωτική «ένεση» για την αγορά, μέχρις ότου καταβληθούν τα δώρα. Προσδοκίες για τόνωση της κίνησης στην εμπορική αγορά, με τα καταστήματα να λειτουργούν προαιρετικά αύριο, Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 μετά το μεσημέρι και τους επαγγελματίες να προσβλέπουν σε ταμεία με θετικό πρόσημο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Βαρύ το κλίμα στην αγορά λόγω της έλλειψης ρευστότητας, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Απόστολο Οντόπουλο να υπογραμμίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «αντιμετωπίζουν πρόβλημα οι επιχειρήσεις. Οι υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί από την πανδημία και οι ανατιμήσεις που υπάρχουν στην αγορά, έχουν οδηγήσει στην έλλειψη ρευστότητας. Παράλληλα, παρατηρείται μειωμένη κατανάλωση από την πλευρά του κόσμου λόγω των ανατιμήσεων, οπότε το κλίμα είναι ασφυκτικό».

Κάθε επίδομα και δώρο έχει θετικό αποτύπωμα στην αγορά, σε μακροπρόθεσμη βάση, με τον πρόεδρο των εμπόρων της περιοχής να υπογραμμίζει ότι «από τη στιγμή που καλύφθηκε η ανάγκη θέρμανσης κατά ένα ποσοστό, ενδεχομένως τα χρήματα που θα δαπανούσε κάποιος για τη θέρμανση, θα διατεθούν κάπου αλλού, οπότε έχουμε ελπίδες να δοθούν στην αγορά».

Πολλές οι υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί στα νοικοκυριά, με τον κ. Οντόπουλο να επισημαίνει ότι η πρώτη Κυριακή της εορταστικής περιόδου, κατά την οποία επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων «είναι μια από τις καλές Κυριακές στο σύνολο των οκτώ που είναι θεσμοθετημένες. Παραμένει, ωστόσο, με χαμηλό ενδιαφέρον, σε σύγκριση με τις τρεις Κυριακές της εορταστικής περιόδου».

Ελπίζουν οι επαγγελματίες

Με την ελπίδα ότι το επίδομα θέρμανσης και τα δώρα που θα ακολουθήσουν, θα «ζεστάνουν» τα ταμεία των καταστημάτων, ο ιδιοκτήτης μάρκετ Μάκης Χριστοφορίδης αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «ευελπιστώ να βοηθήσει το επίδομα. Δεν γνωρίζω, βέβαια, σε ποιό βαθμό, αλλά παρατηρούμε ότι τα επιδόματα και τα δώρα των Χριστουγέννων βοηθούν την αγορά. Υπάρχει διαφορά τις γιορτινές μέρες σε σχέση με τις προηγούμενες. Προς το παρόν η κίνηση παραμένει υποτονική και προσδοκούμε ότι θα αυξηθεί, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε».

Επιφυλακτικός εμφανίζεται ο ιδιοκτήτης κρεοπωλείου Τρύφων Κόγιας, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «ο κόσμος προσπαθεί να καλύψει άμεσες ανάγκες με τα χρήματα που εξοικονομεί, δίνοντας προτεραιότητα στο φαγητό. Πάντα υπάρχουν προσδοκίες από την πλευρά μας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα δουλέψουμε στις γιορτές. Μέχρι στιγμής, πάντως, ο κόσμος εκδηλώνει ενδιαφέρον, ρωτάει για τις τιμές και κάνει προγραμματισμό για το εορταστικό τραπέζι». Ο ίδιος επαγγελματίας εκτιμά ότι «το επίδομα θέρμανσης, κάθε επίδομα και κυρίως τα δώρα, έχουν θετικό αντίκτυπο στην αγορά».

Την έντονη ανησυχία του εκφράζει, ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Σκιάθου Μανώλης Κανταράκιας, ο οποίος διατηρεί επίσης μάρκετ στο νησί. «Η κίνηση στην αγορά είναι πολύ μειωμένη. Δεν κυκλοφορεί ο κόσμος. Είναι η χειρότερη χρονιά. Κάθε επίδομα ελπίζουμε ότι θα τονώσει την αγορά και ελπίζουμε να τονώσει το καταναλωτικό ενδιαφέρον το δώρο των Χριστουγέννων» επισημαίνει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου