ΤΟΠΙΚΑ

Kόντρα για τις προεκλογικές συμμαχίες

kόντρα-για-τις-προεκλογικές-συμμαχίες-26756

Hαντιπαράθεση για πολιτικά πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας που στήριξαν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές την παράταξη του Δημάρχου Π. Σκοτινιώτη και η κόντρα που είχε το ΚΚΕ με το Δήμαρχο για το θέμα μετακίνησης ήταν τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τη δεύτερη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης. Μία δεύτερη συνεδρίαση που είχε ως μοναδικό θέμα τον απολογισμό του δημοτικού έργου για τη διετία 2011-2012.

Δεν αποδώσατε πολιτικές ευθύνες σε πρώην αυτοδιοικητικούς που κατηγορούνται για μη σύννομες πράξεις, είπε η κ. Μακρή για να σημειώσει στη συνέχεια με… νόημα ότι «κατανοώ απολύτως τις θέσεις σας γιατί υπήρξαν προεκλογικές συμφωνίες». Τόσο η κ. Μακρή, όσο και ο κ. Μουλάς που μίλησε εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας για τα οικονομικά, αναφέρθηκαν στα θέματα που έχουν να κάνουν με την προγραμματική της ΔΕΥΑΜΒ για την οποία κατηγορούνται και παραπέμπονται οι κ.κ. Μήτρου και Μαρκάκης. Απαντώντας ο κ. Σκοτινιώτης είπε στη δευτερολογία του ότι η κ. Μακρή έκανε μία συνετή τοποθέτηση, αλλά δεν μπόρεσε να ξεφύγει από μία εσωκομματική αντιπαλότητα που ξεκινά από το παρελθόν. Η κ. Μακρή ως έγκριτος νομικός πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν θεσμικές διαδικασίες, υπάρχουν εγγυήσεις και τέλος υπάρχουν οι χρονοβόρες διαδικασίες, είναι μία παθογένεια στην απονομή της δικαιοσύνης. Έχει τηρηθεί με ευλάβεια το πειθαρχικό δίκαιο και όλες οι υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη για υποθέσεις των ΟΤΑ που συνενώθηκαν στον ενιαίο Δήμο Βόλου βρίσκονται σε εξέλιξη. Και στο θέμα της ΔΕΥΑΜΒ θα τηρηθούν οι ίδιες διαδικασίες, οι οποίες όμως, όπως τόνισε, δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτικό κανιβαλισμό. Μετά το δημοσίευμα (σ.σ. του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ) επικοινωνήσαμε με το Τμήμα Βουλευμάτων καθώς δεν έχει ενημερωθεί ακόμη ο Δήμος για το θέμα.

Ο Δήμαρχος στον απολογισμό του έργου της διετίας έδωσε έμφαση στη νέα διοικητική δομή του Δήμου.

«Είναι μια δουλειά που δεν μπορεί να φανεί, αλλά έχει κατακτηθεί ένα νέο επίπεδο λειτουργίας του Δήμου, ο οποίος έχει ανεβεί κατηγορία. Μιλάμε για έναν Δήμο υγιή και επιχειρησιακά ικανό».

Ο ίδιος παρουσίασε τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου και τόνισε ότι μέχρι τώρα έχουν εξοφληθεί χρέη παρελθόντων ετών 15 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ δόθηκε βάση στη κοινωνική πολιτική.

«Οφείλαμε να αναμετρηθούμε με αντιλήψεις που οδήγησαν την αυτοδιοίκηση στην αναξιοπιστία. Στη σημερινή κατάσταση μάς οδήγησε η ήττα της πολιτικής και αν δεν υπάρξει αναζωογόνηση, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κατάσταση στη χώρα. Σε αυτή την πολιτική δώσαμε το βάρος μας. Στον Δήμο Βόλου εφαρμόζεται το πειθαρχικό δίκαιο και αναπτύσσεται ένα μεγάλο κίνημα εθελοντισμού και αλληλεγγύης».

.Η κ. Ζέττα Μακρή απ΄ την πλευρά της σημείωσε ότι η Δημοτική Αρχή θέτει τον πήχη χαμηλά. «Θα ήθελα να συγκρίνετε τον Δήμο Βόλου με άλλους Δήμους που έχουν να παρουσιάσουν σημαντικότερο έργο», είπε και ανέφερε πως τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε ο ενιαίος Δήμος Βόλου κληρονομήθηκαν από στελέχη της παράταξής του που διετέλεσαν στο παρελθόν Δήμαρχοι. Σημείωσε ωστόσο πως οι κακές επιδόσεις της Δημοτικής Αρχής οφείλονται εν μέρει και στην κακή συγκυρία.

Η κ. Ζέττα Μακρή κατηγόρησε ανοιχτά τον Δήμαρχο ότι «αγκαλιάζει και κουκουλώνει» υποθέσεις, όπως των προγραμματικών συμβάσεων της ΔΕΥΑΜΒ, που έφτασαν στα δικαστήρια με κατηγορούμενους τον πρώην Δήμαρχο κ. Μήτρου και τον Αντιδήμαρχο κ. Μαρκάκη, οι οποίοι δεν τη στήριξαν στις δημοτικές εκλογές.

«Οι προεκλογικές συμφωνίες τηρήθηκαν στο ακέραιο είτε με έμμισθες θέσεις είτε με ηχηρή σιωπή. Στις συμφωνίες στήριξής σας φερθήκατε κύριος» δήλωσε με ειρωνεία, ενώ σήμερα θα καταθέσει επερώτηση και θα ζητάει να πληροφορηθεί με ποια διαδικασία προσλήφθηκε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο σύζυγος συνεργάτη του κ. Νάκου, ο οποίος επίσης κατηγορείται από την ίδια πως δεν τη στήριξε στις εκλογές.

Ο κ. Νάνος από τη ΛΑΣ άσκησε αρχικά σκληρή κριτική στην εφαρμογή του Καλλικράτη, που στόχο έχει την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η Δημοτική Αρχή είναι σύμφωνα με τον κ. Νάνο «αμορτισέρ» απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και δημιουργεί κοινωνικά παντοπωλεία, εθελοντικές ομάδες, ιατρεία.

«Οι υποκριτικές κορώνες σας δεν θα περάσουν», είπε απευθυνόμενος στον δήμαρχο και δήλωσε ότι κάνει διώξεις εργαζομένων και προωθεί την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, ενώ θέλει το τσάκισμα του λαϊκού κινήματος.

Oκ. Μολοχίδης για λογαριασμό των Δρόμων Συνεργασίας είπε ότι στα δύο χρόνια της Δημοτικής Αρχής υπήρξαν καλύτερες και χειρότερες στιγμές. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, οι χειρότερες στιγμές είναι καλύτερες από τα βάρβαρα μέτρα που παίρνει η τρικομματική κυβέρνηση.

AΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου