ΤΟΠΙΚΑ

«Κρέμασε» το σύστημα Taxis

κρέμασε-το-σύστημα-taxis-267099

Αναβίωση εικόνων ανάλογων με αυτών των capital controls, με τους φορολογούμενους να συρρέουν στις Τραπεζών για να πληρώσουν την α’ δόση φοβούνται οι φοροτεχνικοί. Ηδη χθες, που αναρτήθηκε το σύνολο των εκκαθαριστικών του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2015, το σύστημα του Taxis «κρέμασε» και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι έχουν προθεσμία πέντε εργάσιμων ημερών για να πληρώσουν την πρώτη δόση, που είναι μέχρι τέλος Οκτωβρίου, ήταν αδύνατο να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Μαγνησίας, Νικόλαος Πουμάνας, είπε ότι «υπάρχει μείζον πρόβλημα. Το σύστημα όλο το πρωί δεν δούλευε καθώς εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων προσπαθούσαν να μπουν στην εφαρμογή και να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά». Ο ίδιος προειδοποίησε ότι «θα ξαναζήσουμε εικόνες σαν εκείνες με την τραπεζική αργία, που χιλιάδες κόσμου συνέρρεαν στις Τράπεζες, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ατελείωτες ουρές και να υπάρχει απίστευτη ταλαιπωρία για εξυπηρέτηση.

Στη Μαγνησία υπέβαλαν φέτος επιπλέον 80.000 – 90.000 πολίτες φορολογική δήλωση σε σχέση με πέρυσι. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων υπολογίζεται ότι ανήλθαν στους 150.000 με 200.000. Ολοι αυτοί οι φορολογούμενοι πρέπει να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία με την εκτύπωση των εκκαθαριστικών ώστε να πληρώσουν στα γκισέ».

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών επισήμανε ότι ένας μεγάλος αριθμός υπόχρεων συνταξιούχων δεν θα έχει την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλει τη δόση καθώς πληρώνεται στην αρχή του επόμενου μήνα, με αποτέλεσμα να μην έχουν προγραμματίσει το φόρο.

«Πρέπει οπωσδήποτε να δοθεί παράταση. Διαφορετικά θα υπάρξουν πολλά προβλήματα ή φορολογούμενοι που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν καθώς η ανάρτηση του ΕΝΦΙΑ έγινε με σημαντική καθυστέρηση» κατέληξε.

Ποιοι δικαιούχοι δικαιούνται έκπτωση

Σύμφωνα με τον ν. 4223/2013 χορηγείται:

i. Έκπτωση πενήντα τοις εκατό (50%): Η έκπτωση αυτή χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α. κάθε έτους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά προϋποθέσεις που ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013.

Tο συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να είναι μικρότερο ή ίσο με 9.000,00 ευρώ προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Tο σύνολο της επιφανείας των κτισμάτων (υπόχρεου, συζύγου και εξαρτώμενων μελών) να μην ξεπερνάει τα 150 τ.μ.

Tο σύνολο της αξίας των ακινήτων όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, να μην υπερβαίνει το ποσό των 85.000 για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα

Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

ii. Έκπτωση πενήντα τοις εκατό (100%): Η έκπτωση αυτή χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α. κάθε έτους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά προϋποθέσεις που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4223/2013.

Tο συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να είναι μικρότερο ή ίσο με 12.000,00 ευρώ προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Tο σύνολο της επιφανείας των κτισμάτων (υπόχρεου, συζύγου και εξαρτώμενων μελών) να μην ξεπερνάει τα 150 τ.μ.

O αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.

Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

iii. Μείωση είκοσι τοις εκατό (20%): Η μείωση αυτή χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α. στα φυσικά πρόσωπα (μόνο) που είχαν ακίνητα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα κατά το προηγούμενο έτος.

iv. Αναστολή πληρωμής: (αφορά σε νομικά πρόσωπα).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου