ΤΟΠΙΚΑ

Προ των πυλών χιλιάδες πλειστηριασμοί ακινήτων

προ-των-πυλών-χιλιάδες-πλειστηριασμο-266498

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για τους πλειστηριασμούς ακινήτων «κόκκινων» δανείων. Στη χθεσινή ημερίδα του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Νομού Μαγνησίας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό στο ξενοδοχείο «Κυψέλη», οι ομιλητές έκρουσαν καμπανάκι κινδύνου ότι στο άμεσο μέλλον θα βγουν στο σφυρί χιλιάδες ακίνητα. Και οι μικρές επιχειρήσεις και οι μεγάλες πρέπει άμεσα να επωφεληθούν του θεσμού και να προστατέψουν τις περιουσίες τους.

Το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και του εξωδικαστικού μηχανισμού εξελίσσεται συνεχώς και φαίνεται ότι τώρα έχει φτάσει στην κορύφωσή του, και θα δούμε άμεσα εξελίξεις, είπε η δικηγόρος, διδάκτορας Νομικής, νομική σύμβουλος του Συνδέσμου Ανώνυμων Εταιρειών και ΕΠΕ, Ιωάννα Αναστασοπούλου, που μίλησε στη ημερίδα των φοροτεχνικών.

Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο διάστημα τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν επιδοθεί σε έναν τιτάνιο αγώνα με προειδοποιητικές επιστολές προς τους δανειολήπτες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Νομίζω ότι οι επιχειρηματίες δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι πρόκειται να συμβεί. Είναι γεγονός ότι θα βγουν πάρα πολλά, όλα τα ακίνητα σε πλειστηριασμό και οι εξελίξεις θα προχωρήσουν πολύ δυναμικά» επισήμανε.

Ερωτηθείσα, πάντως, αν στην παρούσα φάση οι τράπεζες μποϋκοτάρουν τη διαδικασία ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό, δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο. «Οι τράπεζες θέλουν να κάνουν διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια πριν γίνει ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Εξάλλου, σε αυτή τη διαδικασία αναμειγνύεται και το ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, και είναι φυσικό κι επόμενο να πάρουν κι αυτά ένα μερίδιο.

Με τον εξωδικαστικό μηχανισμό γίνεται μία ολιστική προσέγγιση του προβλήματος», εξήγησε και πρόσθεσε ότι: «Ο επιχειρηματίας ρυθμίζει όλες τις υποχρεώσεις του, και προς τις τράπεζες και προς το Δημόσιο. Τα πιστωτικά ιδρύματα λοιπόν διεκδικούν τη μερίδα του λέοντος. Γι’ αυτό τον λόγο και στην παρούσα φάση κάνουν παράλληλα πολύ ευνοϊκές προτάσεις».

Για την πορεία της ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών η ίδια διακρίνει ότι υπάρχει μία διστακτικότητα. «Οι επιχειρήσεις μπορεί να θέλουν να δουν πώς θα προχωρήσουν οι πρώτες αιτήσεις. Ο Νόμος επιβάλει ένταξη εκείνων των εταιρειών που είναι βιώσιμες. Ίσως περιμένουν να δουν και τη χρήση του 2017» επισήμανε.

Σε κάθε περίπτωση, η κ. Αναστασοπούλου διεμήνυσε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει εντατικοποίηση των πλειστηριασμών. «Οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει πλέον αποθεματικά για να έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν κιόλας τα ακίνητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, στο πρώτο δίμηνο εφαρμογής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, μόλις 180-190 εταιρείες υπέβαλαν πλήρη φάκελο για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, τη στιγμή που η ηλεκτρονική πλατφόρμα είχε επισκεψιμότητα πάνω από 5.000 επιχειρήσεων.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός, πάντως, όπως είπε ο δικηγόρος, μέλος του Δ. Σ. του Συνδέσμου Ανώνυμων Εταιρειών και ΕΠΕ και γενικός γραμματέας του Δ.Σ του Ελληνικού Κέντρου Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας, Γιώργος Γραβιάς, είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που έχουν στα χέρια τους οι επιχειρήσεις για να προφυλαχθούν.

«Είναι νωρίς να εκτιμήσουμε ακόμη την επιτυχία του θεσμού. Μπορεί οι τράπεζες να έχουν μία διαφορετική προσέγγιση στο θέμα. Όμως, οι επιχειρήσεις πρέπει να εξετάσουν την ένταξή τους στη ρύθμιση, να απευθυνθούν στους συμβούλους τους. Χρειάζεται να έχουν ένα βιώσιμο σχέδιο αναδιάρθρωσης και μία ρεαλιστική προσέγγιση του θέματος» είπε. Απαιτείται, όμως, επισήμανε, να έχουν και σωστή προετοιμασία και λογιστική τάξη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου