ΤΟΠΙΚΑ

Τέλος εποχής για το θρυλικό «Lido»

τέλος-εποχής-για-το-θρυλικό-lido-265852

Στην ιστορία πέρασε πλέον ο κινηματογράφος «Lido», ο τελευταίος της χρυσής εποχής του Βόλου, καθώς ο χώρος που έμεινε κλειστός επί πέντε χρόνια, άλλαξε πλέον χέρια και χρήση. Η ταμπέλα που υπάρχει ακόμη στη μια πρόσοψη και οι άδειες προθήκες που κάποτε «φιλοξενούσαν» τις αφίσες των ταινιών που προβάλλονταν, μαρτυρούν μια θρυλική κινηματογραφική διαδρομή που έφτασε στο τέρμα, καθώς στον ίδιο χώρο θα δημιουργηθεί προσεχώς μάρκετ από μεγάλη εταιρία που εκμίσθωσε τον χώρο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι μπορντό καρέκλες ξηλώθηκαν, οι αίθουσες που κάποτε γέμιζαν από σινεφίλ σήμερα είναι άδειες, οι χώροι υποδοχής το ίδιο. Είναι διάχυτη παντού η μελαγχολία μιας εποχής που τέλειωσε, μόλις έκλεισε η αυλαία κι έσβησαν τα φώτα της τελευταίας προβολής.

Ο θρυλικός κινηματογράφος, δημιούργημα δύο επιχειρηματιών με όραμα, των αδελφών Κωνσταντίνου και Ευθύμιου Κλημεντόπουλου, λειτούργησε από το 1976 μέχρι το 2011, αρχικά στην οδό Τοπάλη, εκεί που βρίσκεται το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα», ιδιοκτησίας των ιδίων, και στη συνέχεια στη συμβολή των οδών Κ. Καρτάλη με Γαλλίας, όπου έπεσαν οι τίτλοι τέλους.

Ο Αλέξανδρος Κλημεντόπουλος ποζάρει στους άδειους χώρους του «Lido»

Την οικογενειακή παράδοση συνέχισαν με το ίδιο μεράκι οι απόγονοι των δύο επιχειρηματιών, Αλέξανδρος και Ηλέκτρα, παιδιά του Κωνσταντίνου Κλημεντόπουλου, και Αλέξανδρος, γιος του Ευθύμιου Κλημεντόπουλου.

Τα τρία εξαδέλφια που διατηρούν παράλληλα τα τρία ξενοδοχεία, δύο στον Βόλο και ένα στον Αϊ-Γιάννη, που ανήκουν στην οικογένεια Κλημεντόπουλου, κατέβαλλαν τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτό τον κινηματογράφο, κόντρα στη λαίλαπα της κρίσης. Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν ωστόσο τα τελευταία χρόνια ήταν αντίξοες κι έτσι, τελικά, οι ιδιοκτήτες αναγκάστηκαν να κλείσουν το «Lido».

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ συνομίλησε με τον Αλέξανδρο Κλημεντόπουλο, τον γιο του Κωνσταντίνου Κλημεντόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι «η οικογένειά μου έκανε ό,τι μπόρεσε για να το κρατήσει, αλλά δυστυχώς η συγκυρία, η κρίση, τα υπέρογκα έξοδα, λειτούργησαν αρνητικά». Τα συναισθήματα δυσάρεστα καθώς παρατηρεί να αφαιρείται ο εξοπλισμός του σινεμά γιατί «περάσαμε πολλές εργατοώρες εδώ μέσα, όλα αυτά τα χρόνια. Ηταν ένα κομμάτι της ζωής μας. Μας λείπει ο κινηματογράφος, η καθημερινή επικοινωνία με τον κόσμο» αναφέρει ο ίδιος, αφήνοντας το βλέμμα του να περιπλανηθεί σε χώρους οικείους, στις αναμνήσεις μιας ζωής.

Σβηστή η μηχανή προβολής

Όπως επισημαίνει παράλληλα, η μηχανή κινηματογραφικής προβολής της πάνω αίθουσας «ταξίδεψε» στην Πελοπόννησο, για να αποτελέσει μουσειακό έκθεμα σε χώρο που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία λέσχης μοτοσικλετιστών, ενώ η μηχανή προβολής της κάτω αίθουσας θα περάσει στα χέρια επαγγελματία που είναι λάτρης του σινεμά και θα τοποθετηθεί σε επαγγελματικό χώρο.

Οι αναμνήσεις μιας αξέχαστης εποχής θα παραμείνουν, ωστόσο, ζωντανές, για να θυμίζουν εκείνα που πέρασαν, αφήνοντας διάχυτο άρωμα νοσταλγίας και μια αδιόρατη θλίψη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου