ΤΟΠΙΚΑ

Αναβαθμίζεται ο σταθμός μέτρησης αέριας ρύπανσης

αναβαθμίζεται-ο-σταθμός-μέτρησης-αέρ-265639

Με την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη, συναντήθηκε χθες Τρίτη, ο κ. Καμπάς, υπεύθυνος για την συντήρηση και σωστή λειτουργία του σταθμού μέτρησης αέριας ρύπανσης, που εγκαταστάθηκε στον προαύλειο χώρο της Περιφερειακής Ενότητας, πριν λίγες μέρες και που παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια από τη ΔΕΥΑ Λάρισας, μετά από ενέργειες του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέας Κολυνδρίνη.

Όπως ο ίδιος ενημέρωσε την κ. Κολυνδρίνη, τεχνικοί της Εταιρείας πραγματοποίησαν εργασίες συντήρησης του σταθμού, βαθμονόμηση των αναλυτών και εγκατάσταση του λογισμικού και του ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Από την πλευρά της η κ. Κολυνδρίνη γνωστοποίησε στον κ. Καμπά ότι η ίδια απέστειλε επιστολή προς τη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ζητώντας να ενταχθεί ο εν λόγω σταθμός μέτρησης στο Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ). Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου, ο σταθμός θα ενταχθεί στο ΕΔΠΑΡ, αφού προηγηθούν οι απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία, ώστε να καταγραφεί η ακριβής και σωστή θέση του σταθμού και να δοθούν οδηγίες για τη συντήρηση, τη λειτουργία του και την αποστολή των αρχείων μετρήσεων. Ο σταθμός από τον προαύλειο χώρο της Περιφερειακής Ενότητας θα μετακινηθεί σε άλλη θέση σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Υπουργείου ο οποίος θα είναι και πιστοποιημένος.

Παράλληλα συνεχίζονται όλες οι νόμιμες διαδικασίες προμήθειας και των άλλων σταθμών μέτρησης από το Υπουργείο.

Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη ανέφερε «Έχουμε στα χέρια μας ένα ακόμη πολύτιμο εργαλείο, που θα μας βοηθήσει ακόμη περισσότερο να συγκεντρώσουμε στοιχεία για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην πόλη του Βόλου, σε συνδυασμό με τον υφιστάμενο σταθμό και με όλες τις ενέργειες που γίνονται και αφορούν στη προστασία του περιβάλλοντος, όπως:

– Σε συνεργασία με το Τμήμα Χημείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχοντας ως σκοπό την αξιολόγηση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στην πόλη του Βόλου, δίνοντας έμφαση στον προσδιορισμό επικίνδυνων για την υγεία συστατικών των αιωρούμενων σωματιδίων, θα πραγματοποιηθούν εκατό (100) λήψεις δειγμάτων αιωρούμενων σωματιδίων, συνολικού προϋπολογισμού 170.000,00€.

– Υπογραφή σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών υλοποίησης δειγματοληψιών και εργαστηριακών αναλύσεων δειγμάτων εδάφους και αποβλήτων (υγρών – στερεών) και νερών, για την παρακολούθηση οικοσυστημάτων και εδάφους της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, συνολικού προϋπολογισμού 60.000,00€.

– Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδότησε την εκπόνηση, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Επιδημιολογικής Μελέτης Θνησιμότητας και Νοσηρότητας στο Νομό Μαγνησίας, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που οργανώθηκε από την Περιφέρεια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας και το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου.

– Σύναψε σύμβαση με το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ την πραγματοποίηση περιβαλλοντικών μετρήσεων το 2018 αερίων ρύπων (Διοξίνες/φουράνια, βαρέα μέταλλα) που εκπέμπονται από την καμινάδα του εργοστασίου της ΑΓΕΤ

– Δέσμευσε ένα ποσό της τάξης των 100.000€ προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια μελέτη ποιότητας της ατμόσφαιρας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου

– Θα πραγματοποιηθεί μια εξειδικευμένη έρευνα, που ονομάζεται ολφακτομετρία, η οποία θα πραγματοποιηθεί πέριξ του Π.Σ Βόλου, ώστε να διαμορφωθεί μια πρότυπη διαδικασία προσέγγισης παρόμοιων προβλημάτων και σε άλλες περιοχές της Περιφέρειας, διότι τα προβλήματα αυτά των δυσοσμιών από άγνωστες χημικές ουσίες και πηγές ανέκαθεν έμεναν άλυτα. Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτής της έρευνας είναι περίπου 70.000,00€.

Με τη συμβολή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, προσπαθούμε καθημερινά, με εξειδικευμένους φορείς της χώρας μας, να αποκτήσουμε τα εργαλεία εκείνα, που θα μας δώσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο πολεοδομικό συγκρότημα. Είμαστε κάτοικοι αυτής της πόλης, ζούμε και αναπνέουμε εδώ και φυσικά δεν διαπραγματευόμαστε το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών, που αποτελούν πρώτιστη αξία και προτεραιότητα για εμάς».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου