ΤΟΠΙΚΑ

Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί του Πηλίου –Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δ.Σ. Ν. Πηλίου

σε-απόγνωση-οι-ελαιοπαραγωγοί-του-πηλ-265253

Ψήφισμα -επιστολή διαμαρτυρίας του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νοτίου Πηλίου για τη μην καταβολή αποζημιώσεων για την καταστροφή της ελαιοπαραγωγής από τον δάκο, απέστειλε στο Υποργελιο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Δήμαρχος Μιχάλης Μιτσικός.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νοτίου Πηλίου σε συνεδρίαση του την 29/11/2019 ομόφωνα ενέκρινε ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας, εκφράζοντας και μεταφέροντας την αγανάκτηση και απογοήτευση των ελαιοπαραγωγών του Κεντρικού και του Νοτίου Πηλίου, αφού για μια ακόμη χρονιά βλέπουν να καταστρέφεται η ελαιοπαραγωγή τους από την σαρωτική επέλαση του δάκου και του γλοιοσπόριου. Ήδη κατά την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο σημειώθηκε ολοκληρωτική καταστροφή της ελαιοπαραγωγής μας χωρίς ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης. Σήμερα όλες οι ποσότητες ελαιοκάρπου οδηγούνται προς ελαιοποίηση στα ελαιοτριβεία, ενώ δεκάδες τόνοι ελιάς σαπίζουν καθημερινά πεσμένοι στο έδαφος, αφού η τιμή του ελαιολάδου έχει φθάσει στη χαμηλότερη τιμή της τελευταίας δεκαετίας.

Σήμερα η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 2,00 € έως 2,10 € ανά κιλό λαδιού, όταν μόνο το κόστος συλλογής υπερβαίνει τα 2,00 € ανά κιλό λαδιού. Επομένως αντιλαμβάνεστε την τραγική οικονομική δυσκολία των ελαιοπαραγωγών μας. Η βρώσιμη ελιά, που σχεδόν σε όλες τις περιοχές του Δήμου μας είναι το βασικό προϊόν συγκομιδής, έχει καταστραφεί ολοσχερώς από το δάκο, σε συνδυασμό με την έξαρση του γλοιοσπόριου και τις έντονες πρόσφατες βροχοπτώσεις.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι την παρούσα ελαιοκομική περίοδο η εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας έγινε με τον ενδεδειγμένο τρόπο τόσο ως προς των αριθμό των διαβροχών, όσο και ως προς τις καλυπτόμενες περιοχές, εντούτοις η προσβολή από τον δάκο, κυρίως μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου, ήταν μεγάλη.

Αιτούμαστε :

Α) την άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών μας από την καταστροφή του προϊόντος από τον δάκο και το γλοιοσπόριο.

Β) την άμεση εφαρμογή της αποθεματοποίησης ελαιολάδου με ικανοποιητική τιμή ενίσχυσης ανά κιλό λαδιού στον ελαιοπαραγωγό.

Γ) την άμεση ενεργοποίηση φορέων όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, Ελαιουργικοί Συνεταιρισμοί, αγρότες σε συζήτηση για εξεύρεση αιτιών δακοπροσβολής αυτά τα χρόνια.

Θα πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα η οικονομική στήριξη των ελαιοπαραγωγών του Δήμου μας, μιας περιοχής με χαρακτηριστικό γνώρισμα τη μονοκαλλιέργεια της ελιάς, αφού βλέπουν μεγάλο ποσοστό της παραγωγής τους να καταστρέφεται, μειώνοντας σημαντικά το εισόδημά τους.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα στηρίξετε έμπρακτα την προώθηση της άμεσης οικονομικής ενίσχυσης, μέσω προγραμμάτων ΠΣΕΑ – ΕΛΓΑ ή καταβολή έκτακτης κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis)».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου