ΤΟΠΙΚΑ

Μνήμες του ‘72 ξύπνησαν χθες στο 3ο Γυμνάσιο Βόλου

μνήμες-του-72-ξύπνησαν-χθες-στο-3ο-γυμνά-265064

Το 3ο Γυμνάσιο Βόλου υιοθέτησε την προτομή του μαθητή ήρωα, που θυσιάστηκε για να σώσει συμμαθητή του και θα αναδείξει την ηρωική του πράξη

Την προτομή του Νικολάου Καραντούρου, του μαθητή ήρωα, που το 1972 θυσίασε τη ζωή του για να σώσει τον συμμαθητή και φίλο του Ηλία Κουτούπα από βέβαιο πνιγμό, και μαζί το παρκάκι στο τρίγωνο της Κύπρου με Αναλήψεως, όπου δεσπόζει το άγαλμα του 16χρονου, υιοθέτησαν χθες σε επίσημη τελετή στο σημείο μαθητές και εκπαιδευτικοί του 3ου Γυμνασίου Βόλου, παρουσία μελών της οικογένειάς του. Στόχος η ανάδειξη της ιστορίας του μαθητή ήρωα, που αποτελεί παράδειγμα για τη νέα γενιά.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σε σεμνή τελετή χθες το μεσημέρι, τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του Νικολάου Καραντούρου, μαθητή του τότε Οικονομικού Γυμνασίου Βόλου, ο οποίος πνίγηκε στα Πευκάκια στις 30 Ιουνίου 1972, στην προσπάθειά του να σώσει συμμαθητή του, που δεν ήξερε κολύμπι.

Από χθες ξεκίνησε και επίσημα η προσπάθεια για τη συντήρηση του αγάλματος και του πάρκου και της ανάδειξης της προσωπικότητας του Νικολάου Καραντούρου. Σύμφωνα με τον διευθυντή του 3ου Γυμνασίου Βόλου Παναγιώτη Μανδράκη ήδη έχει αντικατασταθεί σπασμένο μάρμαρο και σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου φυτεύτηκαν λίγα λουλούδια γύρω από την προτομή. «Η προσπάθεια θα συνεχιστεί σε συνεργασία με την υπηρεσία νεοτέρων μνημείων και σπουδαστών του ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου για καθαρισμό και συντήρηση του αγάλματος, αλλά και για τον εξωραϊσμό του πάρκου, που σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο. Στο πρόσωπο του Νικολάου Καραντούρου συνυπάρχουν οι αξίες της ανιδιοτέλειας, της αυτοθυσίας, του ηρωισμού και της φιλίας», τόνισε ο κ. Μανδράκης.

«Ο αδερφός μου ήταν αλτρουιστής»

Το «παρών» έδωσαν μαθητές του σχολείου, η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σοφία Κανταράκη, περίοικοι που έβλεπαν με λύπη το σημείο να ρημάζει, αλλά και η οικογένεια του Νικολάου Καραντούρου, ο μεσαίος αδερφός του Γεώργιος, ο ανιψιός, που δεν γνώρισε, γιος του Γεωργίου, Θανάσης, η νύφη του Χριστίνα Καζάση, αλλά και η Ευαγγελία Σαλαγά σύζυγος του μικρότερου αδερφού του Δημητρίου, ο οποίος έφυγε πριν οκτώ μήνες από τη ζωή χωρίς να προλάβει να χαρεί την τιμή που γίνεται στον αδερφό του.

«Ημουν τότε εννέα χρόνων. Τον θυμάμαι σε πολλές στιγμές της ζωής μου. Ηταν αλτρουιστής άνθρωπος. Είχε καλλιτεχνικές τάσεις, ζωγράφιζε, είχε καλή καρδιά και ήθελε να γίνει γιατρός, να παίρνει χρήματα μόνο από πλούσιους, αλλά όχι από φτωχούς. Ηξερε καλό κολύμπι, αλλά έπασχε από πολιομυελίτιδα. Δεν σκέφτηκε την αναπηρία του εκείνη τη στιγμή, αλλά πώς θα σώσει τον συμμαθητή του. Μπόρεσε και τράβηξε τον συμμαθητή του, αλλά από την προσπάθεια υπέστη μετατόπιση σπονδύλου και δεν άντεξε.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Πολιτεία, γιατί μετά το ανδραγάθημα άνοιξε λογαριασμό στην τράπεζα, όπου κατατέθηκαν χρήματα. Τότε μέναμε σε παραπήγματα στην Καραμπατζάκη και χάρη στην ηρωική πράξη του αδερφού μου πήραμε σπίτι στις εργατικές κατοικίες στον Ξηρόκαμπο. Η πράξη του βοήθησε όλους εμάς στην οικογένεια», θυμάται μιλώντας με συγκίνηση στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο μεσαίος αδερφός του Γεώργιος αναφερόμενος στα βραβεία και τις τιμητικές διακρίσεις που επιδόθηκαν στην οικογένεια.

Ολους τους επαίνους και τα βραβεία, που είχαν επιδοθεί τότε στη μνήμη του Νικολάου Καραντούρου, κρατούσε σαν κόρη οφθαλμού η νύφη του Ευαγγελία Σαλαγά, η οποία μάλιστα προχθές τα παρέδωσε στο σχολείο και βρίσκονται τοποθετημένα σε ειδική προθήκη. «Δυστυχώς, εγώ δεν είχα την τιμή να τον γνωρίσω. Ο σύζυγός μου ήταν 5,5 ετών, όταν χάθηκε ο Νικόλαος. Υπάρχουν περηφάνια και συγκίνηση. Τόσα χρόνια ο σύζυγός μου τον είχε στον νου του. Δεν τον ξέχασε. Τον θυμάται. Κρίμα που δεν πρόλαβε να δει την τιμή που γίνεται στη μνήμη του αδερφού του», είπε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Ευαγγελία Σαλαγά.

Αποκατάσταση της μνήμης

Με ιδιαίτερη χαρά παρευρέθηκε στη χθεσινή τελετή και περίοικος. Πρόκειται για την Ειρήνη Αναστασίου, που επί σειρά ετών φρόντιζε να βάζει γλάστρες με λουλούδια μπροστά από την προτομή του παιδιού. «Τα έκλεβαν συνέχεια. Ελεγα κρίμα, αμαρτία είναι. Αυτό το παιδί ήταν ήρωας. Δεν υπάρχουν τέτοια παιδιά σήμερα», είπε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου