ΤΟΠΙΚΑ

«Τίτλοι τέλους» για το ΠΕΔΥ Βόλου, ήρθε το δημόσιο κέντρο υγείας

τίτλοι-τέλους-για-το-πεδυ-βόλου-ήρθε-263649

Σε νέα εποχή περνάει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μέσα από την εφαρμογή του νέου νόμου για την Πρωτοβάθμια Υγεία.

Μπορεί το ΠΕΔΥ Βόλου σε ορισμένες ειδικότητες να «χωλαίνει», με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να προγραμματίσουν ραντεβού σε οφθαλμίατρο, νευρολόγο, δερματολόγο και ρευματολόγο, όμως η τοπική Μονάδα χάρη στο φιλότιμο των γιατρών παραμένει ζωντανή εξαντλώντας όλα τα περιθώρια για την εξυπηρέτηση των ασθενών.

Τις τελευταίες μέρες στο πλαίσιο των αλλαγών που φέρνει ο νέος νόμος, μετονομάστηκε σε Δημόσιο Κέντρο Υγείας Βόλου το οποίο λειτουργεί με βάση όσα τμήματα προϋπήρχαν με το ΠΕΔΥ Βόλου.

Ειδικότερα λειτουργούν το ακτινολογικό τμήμα, το γυναικολογικό, το καρδιολογικό, το κυτταρολογικό, το ορθοπεδικό, τα οδοντιατρεία, το παθολογικό, το πνευμονολογικό, το παιδιατρικό, το χειρουργικό, το τμήμα ΩΡΛ και το μικροβιολογικό- παθολογικό.

Επίσης λειτουργεί ο Σταθμός Μάνας και Παιδιού, Φυσικοθεραπευτήριο, Οδοντοπροσθετικό και Ορθοδοντικό τμήμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως αρκετά από τα ιατρεία του πρώην πλέον ΠΕΔΥ Βόλου, εξυπηρετούν ασφαλισμένους όχι μόνο από τη Μαγνησία αλλά από Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, ενώ ρεκόρ αιμοληψιών καταγράφει το Μικροβιολογικό Εργαστήριο το οποίο η τοπική Διοίκηση προσδοκά να αναβαθμίσει με σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό ώστε να μπορεί να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας σε όσους το έχουν ανάγκη. Υπολογίζεται πως σε καθημερινή βάση το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Βόλου, εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 40 περιστατικά από όλη την περιφέρεια του Νομού καθώς στα περισσότερα Κέντρα Υγείας λόγω της υποχρηματοδότησης δεν λειτουργούν τα εργαστήρια.

«Πλάτη» σε πανθεσσαλικό επίπεδο βάζουν επίσης το ακτινολογικό τμήμα το οποίο καλύπτει τις μαστογραφίες και διπλανών νομών ενώ το κυτταρολογικό εργαστήριο έχει αναλάβει τις γυναικολογικές εξετάσεις τεστ ΠΑΠ επίσης από το Νομό Καρδίτσας.

Όσον αφορά τα οδοντιατρεία για τα οποία πολύ συχνά γίνεται πολύς λόγος καθώς η έλλειψη αναλώσιμων υλικών αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα τους, παρέχεται κάλυψη στους ασφαλισμένους όχι μόνο της Θεσσαλίας αλλά και της Λαμίας.

Μετά από αρκετές πιέσεις, έντονες διαμαρτυρίες ασφαλισμένων στο θέμα των προμηθειών η 5η ΥΠΕ προχώρησε σε αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι γιατροί εκτιμούν ότι μέχρι τέλος του χρόνου υπάρχει επάρκεια υλικών ώστε να διεκπεραιωθούν όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού είτε των οδοντιάτρων είτε των οδοντοτεχνιτών και ορθοδοντικών. Αυτό που ωστόσο παραμένει ακόμη μεγάλο «αγκάθι» είναι ο χρόνος αναμονής ο οποίος για την τοποθέτηση οδοντοστοιχίας ξεπερνά τους 10 μήνες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου