ΕΞΟΔΟΣ

Η όπερα » ΤΑΝΧΟΪΖΕΡ » του Richard Wagner στο Αχίλλειο

η-όπερα-τανχοϊζερ-του-richard-wagner-στο-αχίλλε-263091

Μετά τις εκπληκτικές παραστάσεις «ΤΡΟΒΑΤΟΡΕ» και «ΟΘΕΛΛΟΣ» που μάγεψαν το κοινό, η τρίτη απευθείας μετάδοση όπερας, που έχει εξασφαλίσει για την πόλη του Βόλου η Διεύθυνση Πολιτισμού, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015. Πρόκειται για το αριστούργημα του Richard Wagner «ΤΑΝΧΟΪΖΕΡ».

Ο James Levine διευθύνει το νεανικό αριστούργημα του Wagner, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Μet μετά από περισσότερο από μία δεκαετία, ενώ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα “Live in HD” σε 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο κορυφαίος σύγχρονος βαγκνερικός τενόρος Johan Botha ερμηνεύει τον απαιτητικό ρόλο του νεαρού ιππότη που παγιδεύεται ανάμεσα στην αγάπη και το πάθος.

Η σοπράνο Eva-Maria Westbroek είναι η Ελισάβετ, προσθέτοντας άλλη μια βαγκνερική ηρωίδα στο ρεπερτόριό της στη ΜΕΤ, μετά την περίφημη Ζιγκλίντε στο “Δαχτυλίδι” πριν από μερικές σεζόν. Μετά τον πρόσφατο θρίαμβό του στον Πάρσιφαλ, ο βαρύτονος Peter Mattei ερμηνεύει τον Βόλφραμ ενώ η μετζοσοπράνο Michelle DeYoung είναι η θεά του έρωτα, Αφροδίτη.

Βασικός ήρωας της μεγάλης ρομαντικής όπερας σε τρεις πράξεις, είναι ο «Τανχόιζερ», ένας καλλιτέχνης με αλαζονική συμπεριφορά που του αρέσει να προκαλεί το θαυμασμό. Ο Βάγκνερ συνδύασε δυο διαφορετικούς μύθους. Ο πρώτος αφορά το θρυλικό ποιητή που έζησε κατά τον 13ο αιώνα ως περιπλανώμενος τραγουδιστής και είχε λάβει μέρος σε ένα διαγωνισμό ποίησης μαζί με άλλους αξιόλογους βάρδους της μεσαιωνικής Ευρώπης το έτος 1206 ή 1207 στον πύργο του Βάρτμπουργκ στην γερμανική πόλη Αϊζεναχ.

Ο δεύτερος σχετίζεται με το λαϊκό μύθο του λόφου της Αφροδίτης, ενός φανταστικού τόπου αχαλίνωτης ερωτικής ηδονής και σωματικών απολαύσεων αντίθετο με την αγνή χριστιανική αγάπη και εγκράτεια. Ο «Τανχόιζερ» καλείται να επιλέξει ή τον κόσμο της ηδονής που του υπόσχεται η Αφροδίτη ή την αγνή αγάπη της Ελισάβετ. Όταν στο διαγωνισμό ερωτικής ποίησης υπερασπίζεται τον κόσμο της ηδονής κατηγορείται πως προσβάλλει τα ήθη. Ο Πάπας του λέει πως μοναδική ελπίδα για να συγχωρεθεί είναι να ανθίσει η ράβδος του. Η Ελισάβετ, παρ” ότι την έχει προδώσει, θυσιάζει τη ζωή της προσευχόμενη για τη συγχώρεσή του. Η ράβδος ανθίζει και ο Τανχόιζερ ζει.

Η διάρκεια της παράστασης, που ξεκινά στις 18.00, σε ζωντανή μετάδοση από τη Νέα Υόρκη, είναι 4 ώρες και 20 λεπτά με δύο διαλείμματα των 35 λεπτών έκαστο.

Πληροφορίες για την προπώληση των εισιτηρίων στο «Δίαυλο » τηλ. 2421025363

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου