ΤΟΠΙΚΑ

«Ασπίδα» κατά της νόσου Αλτσχάιμερ

ασπίδα-κατά-της-νόσου-αλτσχάιμερ-261373

Συνεργασία φορέων με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας

Μηνύματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εξέπεμψε στην τοπική κοινωνία η γιορτινή εκδήλωση, που διοργανώθηκε προχθές στη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου, με τη συμμετοχή της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ Δήμου Βόλου και του Γηροκομείου Βόλου.

Συγγενείς και φίλοι των εξυπηρετούμενων από τη Μονάδα Αλτσχάιμερ Βόλου παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, που είχε ως στόχο τη γνωριμία της τοπικής κοινωνίας με τη δομή που αγκαλιάζει 45 πάσχοντες από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ηλικίας 62 έως 89 ετών.

Αναφερόμενη στο πρόβλημα, που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, η κοινωνική λειτουργός Μάγδα Σουσουρή, υπεύθυνη της Μονάδας, ανέφερε ότι η εμφάνιση της νόσου δεν σχετίζεται πλέον μόνο με τους ηλικιωμένους, αλλά και με άτομα νεότερης ηλικίας, 60 ετών και άνω.

Συνέστησε δε, σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα λειτουργικότητας στην καθημερινότητά τους, να υποβληθούν στο τεστ μνήμης, ενώ υπογράμμισε ότι «η νόσος είναι πολυπαραγοντική».

Αναλύοντας τα αίτια, στα οποία αποδίδεται ενδεχομένως η εμφάνιση της νόσου, η κ. Σουσουρή υπογράμμισε την αρνητική επίπτωση που έχουν «το έντονο καθημερινό στρες, ο καταιγισμός των πληροφοριών που δεχόμαστε από παντού και δεν προλαβαίνουμε να διαχειριστούμε, η ανεργία, ο δύσκολος τρόπος ζωής, η κακή διατροφή, η έλλειψη άσκησης».

Η συμβουλή που απευθύνει συμπερασματικά είναι «να ζούμε όσο πιο υγιεινά μπορούμε, αναπτύσσοντας κοινωνική ζωή και ποικίλα ενδιαφέροντα, που δεν επιτρέπουν την απομόνωση».

Η εκδήλωση μετέφερε στους συμμετέχοντας και την τοπική κοινωνία κατ’ επέκταση μηνύματα συνεργασίας, αλληλεγγύης, κοινωνικοποίησης, προτρέποντας τους πάντες να μη μείνουν αποκομμένοι από την ενεργή κοινωνική συμμετοχή, αντιμετωπίζοντας, παράλληλα, με ευαισθησία το πρόβλημα, όταν εκδηλώνεται.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου