ΤΟΠΙΚΑ

Επιχείρηση «σκούπα» στους δρόμους

επιχείρηση-σκούπα-στους-δρόμους-261295

Επιχείρηση «σκούπα» χθες από το πρωί στο κέντρο της πόλης, με μικτά κλιμάκια της Τροχαίας και της Δημοτικής Αστυνομίας Βόλου να βεβαιώνουν δεκάδες παραβάσεις και να «ξηλώνουν» τις πινακίδες κυκλοφορίας από δεκάδες παράνομα σταθμευμένα οχήματα στους κεντρικούς οδικούς άξονες. Η «καταδρομική» Τροχαίας και Δημοτικής Αστυνομίας ξεσήκωσε αντιδράσεις και δεν έλειψαν στιγμές έντασης με διαμαρτυρόμενους οδηγούς, αλλά και ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι συντονισμένοι έλεγχοι έγιναν τόσο στη Δημητριάδος και την Ιάσονος όσο και σε άλλες κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης, όπου δεν απαγορεύεται απλώς η στάθμευση των οχημάτων, αλλά ακόμη και η στάση. Υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας βεβαίωναν πρόστιμα σε κάθε όχημα που ήταν παράνομα σταθμευμένο στην αριστερή πλευρά του οδοστρώματος, ενώ αστυνομικοί της Τροχαίας, προχωρούσαν και σε αφαίρεση πινακίδων.

Στη θέα των μικτών κλιμακίων ελέγχων, οδηγοί έβγαιναν τρέχοντας από καταστήματα στα οποία βρίσκονταν για να κάνουν τη δουλειά τους, προκειμένου να απομακρύνουν τα αυτοκίνητά τους, που όπως δικαιολογούνταν άφησαν στο σημείο «για δύο λεπτά».

Αλλοι απομάκρυναν τα οχήματά τους και μετά από λίγο επέστρεφαν στο σημείο για να ξαναπαρκάρουν παράνομα.

Σκηνικό έντασης δημιουργήθηκε με καταστηματάρχες που κατηγόρησαν τα κλιμάκια ελέγχου ότι «έχασαν τους πελάτες τους». Μάλιστα διαπληκτίστηκαν με υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας σε έντονο ύφος.

«Τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι καταγγελίες για παράνομη στάθμευση στο κέντρο, οπότε η δημοτική αρχή αποφάσισε αυστηροποίηση των μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου. Μικτά κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας σε συνεννόηση και με την Τροχαία Βόλου σαρώνουν τους κεντρικούς δρόμους και βεβαιώνουν παραβάσεις σε όσους αποφασίζουν να δημιουργούν προβλήματα στην κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης.

Αυτό που θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι οι οδηγοί είναι ότι η στάθμευση και η στάση απαγορεύονται. Ένα απλό παράδειγμα για να σκεφτούμε πόση ζημιά δημιουργείται στο κέντρο είναι ότι αν αφήσουμε 2 λεπτά το κάθε όχημα παράνομα σταθμευμένο για να κάνει κάποιος τη δουλειά του, επί 20 αυτοκίνητα είναι 40 λεπτά συνεχόμενης παράνομης στάθμευσης με το ένα ρεύμα κυκλοφορίας να παραμένει μόνιμα κατειλημμένο. Οι χρήστες της οδού δεν είναι μόνο ιδιώτες, είναι τα ασθενοφόρα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και θα πρέπει να τηρούμε απαρέγκλιτα τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας για να έχουμε ελεύθερη διέλευση στο κέντρο της πόλης», δήλωσε η αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Βόλου, Νατάσα Μορφογιάννη.

Η ίδια αναφέρθηκε και στις εντάσεις που δημιουργήθηκαν. «Κάποιοι οδηγοί δεν κατανοούν ότι το σε βάρος τους μέτρο είναι μέρος του Νόμου που εφαρμόζουμε. Τα οχήματα ενοχλούν ακόμη κι αν οι ίδιοι πιστεύουν ότι δεν ενοχλούν. Δυστυχώς υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας δέχονται επιθέσεις, ενώ κάνουν απλώς τη δουλειά τους. Εμείς θα καλέσουμε ακόμη μία φορά σε συνεργασία τους πολίτες», σημείωσε η κ. Μορφογιάννη.

Η κ. Μορφογιάννη επικαλέστηκε καθημερινές διαμαρτυρίες τόσο οδηγών αστικών λεωφορείων ακόμη και των ίδιων των εμπόρων. Κληθείς ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου- Ν. Ιωνίας, Αποστόλης Οντόπουλος να σχολιάσει αντιδράσεις εμπόρων κατά τους χθεσινούς ελέγχους επεσήμανε: «Δεν μπορούμε να ζητούμε νομιμότητα α λα καρτ. Εμείς θέλουμε η κυκλοφορία στους δρόμους να είναι άνετη για να μπορούν να κινούνται οι πελάτες μας, κι όχι να δημιουργούνται μποτιλιαρίσματα. Αλίμονο αν επιχειρήσεις στηρίζουν την βιωσιμότητά τους στο να παρκάρουν οι πελάτες τους έξω από το μαγαζί τους. Υπ’ αυτή την έννοια η Ερμού δεν θα έπρεπε να δουλεύει».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου