ΤΟΠΙΚΑ

Εικονικές πτήσεις με ιπτάμενα οχήματα στο Π.Θ.

εικονικές-πτήσεις-με-ιπτάμενα-οχήματ-259868

Δυνατότητα εικονικών πτήσεων με drone και γενικότερα με μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα, προσφέρουν δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που συμμετέχουν σε χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου δημιουργούνται υποδομές για τη διεξαγωγή πειραμάτων με μετακινούμενα ρομποτικά συστήματα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πρόκειται για τους διδακτορικούς φοιτητές του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μάνο Κουτσουμπέλια και Νάσο Γρηγορόπουλο και τον αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Σπύρο Λάλη, οι οποίοι τον τελευταίο ένα χρόνο δουλεύουν πάνω στην κατασκευή εξομοιωτή για drone, στο πλαίσιο του προγράμματος Aeroloop που χρηματοδοτείται με το ποσό των 100.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Road – Air – Water – Based Future Internet Expirimentation.

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία υποδομών με στόχο τη διεξαγωγή πειραμάτων με μετακινούμενα ρομποτικά συστήματα. Μέσω επίγειων ρομποτικών συστημάτων για παράδειγμα μπορούν να ανιχνεύονται πυρκαγιές, με επιθαλάσσια να εντοπίζονται άνθρωποι στη θάλασσα ή με εναέρια να εκτελούνται αποστολές για αεροφωτογραφίες, mapping ή ακόμη και μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα.

Η τριμελής ομάδα του Π.Θ. ασχολείται με τον προσομοιωτή για εναέρια οχήματα. Όπως εξήγησαν οι κ.κ. Κουτσουμπέλιας και Γρηγορόπουλος, μέσω του εξομοιωτή μπορεί κανείς να αποκτήσει εμπειρία πτήσεων με εικονικό τρόπο και χωρίς ρίσκο. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να εκπαιδευτεί στην πτήση drones χωρίς να φοβάται για το κόστος της ζημιάς σε περίπτωση αστοχίας και πτώσης, ούτε για θέματα ασφαλείας.

Οι φοιτητές στον εξομοιωτή τους, που σχεδόν τον έχουν ολοκληρώσει, έχουν τοποθετήσει το ίδιο λογισμικό που υπάρχει σε πραγματικά drones. Τα επόμενα δύο χρόνια θα δουλέψουν πάνω σε επεκτάσεις, θα προσομοιώσουν αποστολές με κάμερα ή εξειδικευμένους αισθητήρες. Ο εξομοιωτής τρέχει σε υποδομή cloud.

Τα drones είναι ένας αρκετά ενεργός τομέας που χρησιμοποιείται πλέον από σώματα ασφαλείας για αποστολές και όχι μόνο.

Με τη συγκεκριμένη συμμετοχή στο πρόγραμμα, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ενισχύσει την εξωστρέφειά του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου