ΤΟΠΙΚΑ

283 τα κρούσματα ιλαράς

283-τα-κρούσματα-ιλαράς-259743

Επιδημιακή έξαρση παρατηρείται στην ιλαρά, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, η οποία αποδίδεται κατά βάση στη μετακίνηση των πληθυσμών, με τα επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα έως τις 19 Οκτωβρίου να ανέρχονται σε 283, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Από αυτά, τα 203 έχουν καταγραφεί κυρίως στη νότια Ελλάδα, ενώ στο μεταξύ, άρχισαν νωρίτερα οι εμβολιασμοί στην περιοχή μας, μετά την παραίνεση του ιατρικού κόσμου να «θωρακιστούν» έγκαιρα ενήλικες, παιδιά, αλλά και άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες υψηλές ομάδες κινδύνου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν στη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «Ιλαρά και άλλες λοιμώξεις, καθώς και εμβολιασμός σε ενήλικες και παιδιά» που πραγματοποιήθηκε χθες στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας κατόπιν συνεργασίας της Ενωσης Συλλόγων Γονέων Βόλου με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας (Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων), τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων) και τη συνδρομή του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.).

Ομιλητές ήταν ο Ευθύμιος Τσάμης, ειδικός παθολόγος, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, και η παιδίατρος – μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Αννα Νταγουλούδη – Παπάζογλου, οι οποίοι έλυσαν στη συνέχεια τις απορίες των παριστάμενων.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, επεσήμανε ότι «παρατηρείται αυξημένη κίνηση στους εμβολιασμούς μετά την καμπάνια που κάναμε, κι αυτό είναι παρήγορο, διότι στόχος είναι να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, για να σταματήσει η μεταδοτικότητα των λοιμωδών νοσημάτων, όπως η γρίπη, η ιλαρά και ο πνευμονιόκοκκος, για τα οποία γίνεται μεγάλη συζήτηση τον τελευταίο καιρό». Ο κ. Τσάμης κατέστησε σαφές ότι ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος ειδικά σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, ενώ τόνισε, ωστόσο, ότι αντενδείκνυται όταν εκδηλωθούν συμπτώματα ίωσης. «Οσοι έχουν συμπτώματα ιώσεων, έστω κι αν είναι ελαφριά, δεν πρέπει να εμβολιάζονται, πρέπει να αφήσουν κάποιο διάστημα, να περάσει η συμπτωματολογία και μετά από λίγες μέρες μπορούν να εμβολιαστούν».

Η παιδίατρος Αννα Νταγουλούδη-Παπάζογλου, ανέφερε από την πλευρά της ότι «στην περιοχή μας οι γονείς είναι τακτικοί, προσέρχονται και εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Ο εμβολιασμός, ξεκινάει στην ώρα του, σύμφωνα με την επίσημη οδηγία που δόθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ η συμβουλή μας προς τους γονείς είναι να εμβολιάζουν τα παιδιά τους». Παράλληλα, η ίδια τόνισε ότι η ιλαρά είναι πολύ σοβαρή ασθένεια σε οποιοδήποτε ηλικιακό φάσμα, και γι’ αυτό τον λόγο γίνεται ο εμβολιασμός, προκειμένου να αποτραπούν τυχόν επιπλοκές. Σύμφωνα, τέλος, με την επισήμανση της παιδιάτρου, ο εμβολιασμός για τα βρέφη πρέπει να ξεκινάει στην ηλικία των 12 μηνών και να ολοκληρώνεται τρεις μήνες μετά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου