ΤΟΠΙΚΑ

«Να μη διακοπεί η λειτουργία του ΕΛΙΝΥΑΕ Βόλου»

να-μη-διακοπεί-η-λειτουργία-του-ελινυ-259693

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ζητώντας να ενημερωθεί για το αν τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας του περιφερειακού τμήματος του ΕΛΙΝΥΑΕ στο Βόλο, ενώ συγχρόνως τονίζει τη σημαντική δράση του ινστιτούτου υγιεινής και ασφάλειας στην περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Στην ερώτηση του βουλευτή αναφέρονται τα εξής: «Σε δυσμενή θέση βρίσκονται οι εργαζόμενοι του πανθεσσαλικού παραρτήματος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων (ΕΛΙΝΥΑΕ) που εδρεύει στο Βόλο, μετά την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για διακοπή λειτουργίας των περιφερειακών παραρτημάτων. Η διακοπή των περιφερειακών παραρτημάτων συνεπάγεται την αυτόματη απόλυση των εργαζομένων. Ήδη η εικόνα που παρουσιάζει το παράρτημα Βόλου είναι μια εικόνα εγκατάλειψης, με τους εναπομείναντες υπαλλήλους να υφίστανται μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία τους.

Είναι πραγματικά λυπηρό, ένα ινστιτούτο σαν το ΕΛΙΝΥΑΕ με αξιόλογο έργο και τόσο σημαντική δράση στον τομέα της έρευνας για την προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο να κινδυνεύει με λουκέτο. Το παράρτημα του ΕΛΙΝΥΑΕ στο Βόλο λειτουργεί από το 2005 προάγοντας όλα αυτά τα χρόνια την επαγγελματική υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων σε όλες τις πόλεις των περιφερειών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Κατά τη δημιουργία του το ινστιτούτο συγχρηματοδοτήθηκε από πόρους του Γ΄ΚΠΣ και πόρους (Λ.Α.Ε.Κ.), το ίδιο καθεστώς περίπου ισχύει και σήμερα όπου το κύριο βάρος της χρηματοδότησης του ΕΛΙΝΥΑΕ είναι μέσω ΛΑΕΚ, ενώ συγχρόνως χρηματοδοτείται και μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Οι ανάγκες για έρευνα και πληροφόρηση σχετικά με την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων είναι μεγάλες και συνεχείς. Η δράση του ΕΛΙΝΥΑΕ έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τους ίδιους τους εργαζομένους όσο και για τους εργοδότες, καθώς διασφαλίζεται η κατάρτιση αμφότερων σε θέματα υγείας και ασφάλειας στον εργασιακό χώρο. Είναι προφανές ότι η βιωσιμότητα του ινστιτούτου είναι επιβεβλημένη και θα έπρεπε να ενισχυθεί ο ρόλος του και όχι να φαλκιδεύεται το έργο που επιδεικνύει όλα αυτά τα χρόνια

Κατόπιν τούτων, Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Εάν όντως τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας των περιφερειακών τμημάτων του ΕΛΙΝΥΑΕ και συγκεκριμένα του ΕΛΙΝΥΑΕ Βόλου;» καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου